Περισσότερα για τον κ. Aki Ra

 

Ο Aki Ra είναι ένα παιδί του πολέμου, από τότε που θυμάται τον κόσμο (σήμερα 28 ετών), έζησε μέσα στη βία και τις μάχες (όπως άλλωστε οι περισσότεροι συνομήλικοί του). Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και με την επανάσταση τον έβαλαν να εργάζεται στη διάνοιξη δρόμων. Σύντομα αρρώστησε από τις κακές συνθήκες και τον εκτέλεσαν, άλλωστε οι περισσότεροι διανοούμενοι, καλλιτέχνες, φοιτητές και γενικά οι σκεπτόμενοι άνθρωποι είχαν την ίδια μοίρα. Ο κ. Aki πολέμησε από παιδί (εξ)αναγκαστικά με τους επαναστάτες. Όταν τον συνέλαβαν οι Βιετναμέζοι,  το έπεισαν να πολεμήσει στο πλευρό τους. Όταν οι Καμποτζιανοί απώθησαν τους Βιετναμέζους,  βρέθηκε να πολεμά μαζί με τους τέως εχθρούς του τους αριστερούς επαναστάτες.  «Έχω σκοτώσει πάρα πολλούς ανθρώπους» μου είπε στη κουβέντα που είχα μαζί τους «από όλες τις παρατάξεις αλλά  τώρα κατάλαβα  ότι ο αγώνας δεν είχε κανένα νόημα». Σήμερα ασχολείται με την εκκαθάριση των ναρκών που βρίσκονται παντού σκορπισμένες σε ολόκληρη τη χώρα, μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά αφού γίνεται μόνο με τα χέρια.  Η πατρίδα του είναι η πιο βαριά ναρκοθετημένη περιοχή του πλανήτη, με εκατοντάδες νεκρούς κάθε μήνα και ακόμα περισσότερους μόνιμα ανάπηρους, στην πλειοψηφία  μάλιστα παιδιά (μια νάρκη στοιχίζει $5 να κατασκευαστεί και $500 – 800 για να βρεθεί και να καταστραφεί). Σπίτι του έχει συλλέξει πλήθος από νάρκες και βλήματα που δεν έχουν εκραγεί (UXO) τα οποία εκθέτει, εξηγώντας το μακάβριο τρόπο δράσης τους, μαζί με αληθινές ιστορίες και φωτογραφίες από τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα. Επίσης φροντίζει τα σακατεμένα από νάρκες παιδιά και με τη βοήθεια (ευρωπαίων νεαρών) εθελοντών προσπαθεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά κυρίως τι πρέπει να κάνουν για αποφύγουν το θάνατο από τις νάρκες. Για τη δραστηριότητά του αυτή φυλακίστηκε, ξυλοκοπήθηκε και το υλικό που είχε συγκεντρώσει μεταφέρθηκε σε ένα «κρατικό» μουσείο.  Ο λόγος ήταν ότι δυσφημεί τη χώρα του και φοβίζει τους τουρίστες.  Με εγγύηση $3.000 που πλήρωσαν φίλοι του από οργανισμούς βοήθειας, αφέθηκε ελεύθερος, αλλά όπως μου εξήγησε κάθε μήνα πληρώνει ένα ποσό στον διοικητή της  αστυνομίας για να μην τον ξανασυλλάβει. Κάθε πινακίδα που οδηγεί στο έτσι κι αλλιώς απομονωμένο και μακριά από την πόλη σπίτι του, αφαιρείται αμέσως (και συχνά ακολουθεί και ξυλοκόπημα).

Έτσι λοιπόν χρειάστηκα 2 ώρες ποδηλασίας, πέρα δώθε μέχρι να καταφέρω να το βρω. Η περιοχή γύρω από το ποτάμι ήταν τουλάχιστον σκιερή,  γεμάτη καλύβες και παιδάκια που πλατσούριζαν χαρούμενα ανάμεσα στα φριχτά σκουπίδια του ποταμού.

Το λιτό σπίτι του αποτελείται από εκτός από την ξύλινη κυρίως κατοικία και από ένα υπόστεγο που βρίσκονται τα εκθέματα μαζί με φωτογραφίες και τραγικές ιστορίες, όπως η παρακάτω  που αντιμετωπίζει καθημερινά.

Μια οικογένεια, πατέρας, μάνα και μωρό 6 μηνών ανατινάζονται πάνω στο κάρο τους, όταν κάποιος τροχός ξεφεύγει λίγο έξω από το μονοπάτι. Οι γονείς και 2 νεκροί, αλλά το μωρό επιζεί πιθανώς γιατί η μάνα το σφίγγει τη στιγμή της έκρηξης στην αγκαλιά της. Κανείς δεν τολμά να πλησιάσει το βρέφος που κλαιει –μια νάρκη δεν είναι ποτέ μόνη-. Χρειάστηκαν 3 μέρες για να φτάσει στο σημείο αυτό ο Aki και να πάρει στα χέρια του το μωρό, το οποίο ως εκ θαύματος ήταν ζωντανό πίνοντας γάλα από το στήθος της νεκρής μητέρας του.

Οι ιστορίες ατελείωτες γεμίζουν τους τοίχους του υπόστεγου, όπως και η εφευρετικότητα των ανθρώπων για ακόμα χειρότερες νάρκες, νάρκες με καρφιά, νάρκες που πηδάνε για να εκραγούν πάνω από το έδαφος για περισσότερη αποτελεσματικότητα, νάρκες διασυνδεδεμένες που εκρήγνυνται όλες μαζί αν εκραγεί μια, νάρκες που κρέμονται από κλαδιά, νάρκες που σκοντάφτεις, σε κάποιο σύρμα και προξενείς την έκρηξη ολόκληρου πεδίου, ακόμα και δηλητηριασμένα σίδερα σκεπάζονται με φύλλα για να διαπεράσουν τις συνήθως γυμνές πατούσες των ανθρώπων.  Όλα αυτά μας τα έδειξε καθώς μαινόταν η απογευματινή καταιγίδα και το νερό χτυπούσε με μανία την τσίγκινη σκεπή του υπόστεγου.

Επιστρέφοντας στην πόλη από τον ίδιο λασπόδρομο, που τώρα είχε γεμίσει νερά άρχισα να παρατηρώ με διαφορετικό μάτι τους ανθρώπους αυτούς.

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.