Καμπότζη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Οι πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι σχετικά ακριβές, αλλά με την κατάσταση του οδικού δικτύου μπορείτε να εξοικονομήσετε πάρα πολύ χρόνο. Οι τουριστικοί προορισμοί όπως είναι το Siem Reap και η Πνομ Πενχ εξυπηρετούνται από πολλές πτήσεις κάθε μέρα. 

Με λεωφορεία ή φορτηγά μπορείτε να φτάσετε σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Στους (λίγους) ασφαλτοστρωμένους δρόμους χρησιμοποιούνται μεγάλα κλιματιζόμενα λεωφορεία και στους υπόλοιπους pick ups, φορτηγά, ταξί ή minibus.  Η κατάσταση των δρόμων είναι άθλια, η Καμπότζη έχει μάλλον το χειρότερο οδικό δίκτυο της Ασίας αν όχι του κόσμου. Οι δρόμοι δεν έχουν συντηρηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ ο πόλεμος και οι βροχές έχουν ολοκληρώσει την καταστροφή. Υπάρχει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης των δρόμων και κάποιους θα τους βρείτε σε καλή κατάσταση.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι πρωτόγονο και επίσης σε (παν)άθλια κατάσταση. Η ταχύτητα του τρένου δεν ξεπερνά τα 20 χλμ / ώρα ενώ βλάβες μπορεί να σας αναγκάσουν να διανυκτερεύσετε μέσα στο βαγόνι. Σε αυτό προσθέστε ότι όλοι οι ξένοι πληρώνουν τριπλάσιο εισιτήριο από τους ντόπιους και για αυτό πολλοί λίγοι θα το χρησιμοποιήσουν στις μετακινήσεις τους.

Πολλές διαδρομές μπορείτε να κάνετε μέσα από τα ποτάμια και τις λίμνες, στην Καμπότζη υπάρχουν 1.900. χλμ. υδάτινων δρόμων. Η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι μεταξύ Siem Reap και Πνομ Πενχ που γίνεται με (υπερφορτωμένα) ιπτάμενα δελφίνια (5 ώρες) στα οποία (για να πάρουν περισσότερους επιβάτες) μπορείτε να καθίσετε στην οροφή. (Αλειφτείτε με ένα παχύ στρώμα αντηλιακού σε αυτή την περίπτωση!). Σε ορισμένες διαδρομές χρησιμοποιούνται ταχύπλοα (κρις κραφτ) που συντομεύουν κατά πολύ το χρόνο ταξιδιού, αλλά η ενόχληση για τους κατοίκους που ζουν στις όχθες είναι μεγάλη, τα κύματα που δημιουργούνται εισβάλλουν στα σπίτια τους, τουμπάρουν τις βάρκες τους και έχουν γίνει αιτία να πνιγούν μικρά παιδιά. Επίσης διαταράσσουν το οικοσύστημα της περιοχής με το θόρυβο και ενοχλούν τους ψαράδες. Για τους ντόπιους είναι πολύ  ακριβά και χρησιμοποιούνται κυρίως από ξένους (και θα συνεχίσουν δυστυχώς να χρησιμοποιούνται όσο υπάρχει ζήτηση). Η πιο δημοφιλής (και γραφική) διαδρομή είναι μεταξύ Battambang και Siem Reap.

Μέσα στις πόλεις, ακόμα και στην Πνομ Πενχ δεν υπάρχει κανένα σύστημα αστικής συγκοινωνίας. Όλες οι μετακινήσεις γίνονται από νεαρούς με μηχανάκια (moto) ή ποδήλατα. Να ξέρετε ότι η πλειοψηφία των νεαρών δεν έχουν ιδέα από την πόλη και δεν ήταν λίγες οι φορές που ως συνεπιβάτης προσπαθούσα να παρακολουθώ τη διαδρομή  από το χάρτη μου και να καθοδηγήσω τον ..οδηγό μου!  Ένας άλλος τρόπος να μετακινηθείτε στις πόλεις είναι με ποδήλατο. Πολλά από τα μικρά ξενοδοχεία θα σας δώσουν  το δικό τους για 1-2 € / μέρα. Σας το συστήνουμε ιδιαίτερα για την περιήγηση στο Angkor.  

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.