Καμπότζη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Προορισμοί

Πνομ Πενχ (Phnom Penh)

Η πρώτη εντύπωση από την ΠΠ μπορεί να σας τρομάξει: Χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής πρωτεύουσας με ζητιάνους, σκουπίδια, χιλιάδες μηχανάκια,  δρόμοι που μοιάζουν βομβαρδισμένοι και εσείς να τραβάτε σαν μαγνήτης την προσοχή των γύρω σας. Μπορεί να αναρωτιέστε ήδη τι στην ευχή θέλετε εδώ. Το αργότερο όμως την επόμενη μέρα, όταν έχετε προσαρμοστεί και κινείστε άνετα ( η πόλη φαίνεται επικίνδυνη, αλλά δεν είναι, τουλάχιστον όπως την αντιληφθήκαμε εμείς), θα αρχίσετε να νιώθετε αυτό που εμείς ονομάζουμε ατμόσφαιρα, αυτή τη μαγική αίσθηση μιας πόλης που περιέχει κάθε πτυχή της ζωής συμπυκνωμένη σε κάθε της γωνιά.  Παρακολουθείστε τους μοναχούς με τους πορτοκαλί μανδύες να βαδίζουν στην όχθη του Μεκόνγκ, τους οβελίσκους του παλατιού να ξεχωρίζουν στον πορτοκαλί ορίζοντα, το φωταγωγημένο παλάτι, τις άστεγες οικογένειες να διασκεδάζουν, τις μαθήτριες ομοιόμορφα ντυμένες πάνω στα ποδήλατα, τα φώτα της πόλης να καθρεφτίζονται στα νερά του Μεκόνγκ  και  τη καθημερινή ζωή απλών ανθρώπων να ξεδιπλώνεται γύρω σας.   Τα αξιοθέατα της πόλης δεν είναι τόσο εντυπωσιακά, όσο συναισθηματικά ισχυρά.  Δεν θα δυσκολευτείτε να πάτε στο βασιλικό παλάτι και να δείτε την ασημένια παγόδα, η στο Wat Phnom, το ναό που λέγεται ότι έδωσε το όνομά του στην πόλη.  Κατά τη γνώμη μας, το σημαντικότερο από όλα  είναι μια επίσκεψη στο Tuol Sleng, τον τόπο μαρτυρίου χιλιάδων ανθρώπων και ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας  με φωτογραφίες των θυμάτων, αίθουσες βασανιστηρίων  και προβολές σχετικά με τη πολυτάραχη ιστορία της σύγχρονης Καμπότζης που θα σας επιτρέψουν να αρχίσετε να καταλαβαίνετε τους ανθρώπους και ότι άλλο βλέπετε γύρω σας.  Το βράδυ προτείνουμε μια βόλτα στο παραλιακό δρόμο στις όχθες του Μεκόνγκ, όπως συνηθίζεται και από τους ντόπιους, με τη διαφορά ότι εσείς μπορείτε να καθίσετε σε μια από τις πολλές πιτσαρίες ή καφετέριες, ενώ ελάχιστοι ντόπιοι μπορούν  κάνουν το ίδιο.

15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη είναι τα Killing Fields του Choeung Ek, το πεδίο θανάτου 17.000 ανδρών, γυναικών και παιδιών που δολοφονήθηκαν την περίοδο 1975 - 1978, με βάρβαρο τρόπο -συνήθως με χτυπήματα από ρόπαλο για οικονομία στις σφαίρες- και θάφτηκαν σε 129 ομαδικούς  τάφους. Σήμερα, ένας πύργος, φιλοξενεί 8.000 κρανία, ταξινομημένα κατά φύλο και ηλικία, τα λαγούμια είναι ακόμα εκεί, ανοικτά και πινακίδες εξηγούν όλα τα δραματικά γεγονότα, ένα αληθινό μάθημα ιστορίας, από αυτά που δεν ξεχνιόνται ποτέ.

Στη διαδρομή από / προς τα killing fields, θα περάσετε από τις παρυφές της πόλης, κοντά από φρικτή παραγγούπολη γνωστή σαν  Stung Meanchey. Περίπου 10.000 άνθρωποι και πάρα πολλά παιδιά ζουν σε αυτή την  τριτοκοσμική χωματερή, συλλέγοντας χρήσιμα υλικά, σκαλίζοντας τα βουνά των σκουπιδιών για περίπου 2€ την ημέρα. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη προστασία από ρούχα, ενώ τα περισσότερα είναι ξυπόλητα. Τα σκουπίδια εδώ περιλαμβάνουν νοσοκομειακά και βιομηχανικά απόβλητα χωρίς διάκριση. Οι ζυμώσεις που προκαλεί η ζέστη των 36+ βαθμών και της υγρασίας, δημιουργούν ένα δηλητηριώδες νέφος που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή, μαζί με εστίες καύσης. Αρκετές φορές παιδιά θάβονται ζωντανά κάτω από τα σκουπίδια, καθώς τα απορριμματοφόρα αδειάζουν το φορτίο τους και αυτά τρέχουν να προλάβουν τους μεγαλύτερους. Οι συνθήκες εδώ είναι οι αθλιότερες που έχουμε συναντήσει σε ολόκληρο τον πλανήτη και πιστεύουμε ότι όποιος βρεθεί εδώ, θα ευαισθητοποιηθεί τόσο, ώστε στην υπόλοιπή του ζωή να κάνει κάτι γι αυτό.

περισσότερα για το Stung Meanchey,

φωτογραφίες από το Stung Meanchey

 

Siem Reap

Το Siem Reap είναι ο σημαντικότερος προορισμός στην Καμπότζη, αφού εδώ βρίσκονται οι ναοί του Angkor και η αρχαία πόλη Angkor Thom, η ψυχή και η καρδιά της Καμπότζης. Είναι ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος της Ν.Α. Ασίας και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του πλανήτη.  Οι ναοί και η αρχαία πόλη απλώνονται μέσα στη ζούγκλα και  για να μετακινηθείτε είναι απαραίτητο να έχετε κάποιο όχημα ή να είστε με κάποιο γκρουπ. Αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, το ποδήλατο είναι ο καλύτερος τρόπος να μετακινηθείτε (υπολογίστε περίπου 30 χιλιόμετρα, χωρίς υψομετρικές διαφορές για να δείτε τα περισσότερα) για να είστε πραγματικοί ανεξάρτητοι και να νιώσετε το χώρο χωρίς το θόρυβο της μηχανής. Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε με μηχανάκι (με ή χωρίς οδηγό), ταξί ή με  πούλμαν μαζί με κάποιο γκρουπ.  Το εισιτήριο (Ιούλιος 2003)  είναι 20US$ για μια μέρα, 40US$ για 3 μέρες και 60US$ για μια εβδομάδα. Θα χρειαστείτε μια φωτογραφία για τα εισιτήρια των 3 / 7 ημερών. Υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τα γκρουπ τα οποία ξεκινούν στις 6 το πρωί από το Angkor Wat και ακολουθούν ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο. Ξεκινήστε  από άλλο ναό εσείς π.χ. από το Bayon, ώστε να είστε πάντα μπροστά από τις ορδές με τα πούλμαν. Προσέξτε  να μην αφήσετε ποτέ το δρόμο ή το μονοπάτι γιατί υπάρχουν νάρκες και φίδια! Ορισμένα από αυτά κρέμονται από κλαδιά, γι αυτό μην κοιτάτε μόνο κάτω!  Ο αρχαιολογικός χώρος απέχει περίπου 15-20 λεπτά με ποδήλατο από την πόλη, η οποία δεν έχει τίποτα  ενδιαφέρον εκτός από τα πολλά εστιατόρια και μπαρ, προσανατολισμένα στους τουρίστες.

Κάτι που οπωσδήποτε πρέπει να κάνετε στο Siem Reap, είναι να επισκεφτείτε το μουσείο των ναρκών (Land mine Museum), προσέξτε όμως, όχι το επίσημο, αλλά το σπίτι  του κ. Aki Ra,  ο οποίος διώκεται γι αυτή του τη δραστηριότητα από την τοπική αστυνομία γιατί υποτίθεται ότι δυσφημεί τη χώρα του. Δεν είναι εύκολο να το βρείτε και ίσως και επίτηδες να μην σας πουν που είναι. Μπορείτε να πάτε με ποδήλατο ή μηχανάκι, είναι στο δρόμο από Siem Reap προς Angkor, λίγο έξω από την πόλη.  Διαβάστε περισσότερα για τον κ. Aki Ra στο απόσπασμα από το ημερολόγιό μου.

 

Αν δεν ήρθατε ακτοπλοϊκώς (!) στο Siem Reap  από τη λίμνη Tonle Sap, (οπότε έχετε περάσει από το πλωτό χωριό) τότε αξίζει μια επίσκεψη στο πλωτό χωριό κοντά στο Phnom KromΤο χωριό δεν βρίσκεται πάντα στην ίδια θέση, αφού αποτελείται από επιπλέοντα ξύλινα σπίτια, τα οποία μετακινούνται ανάλογα με το ύψος των νερών της λίμνης. Με μηχανοκίνητη βάρκα (8US$ - Ιούλιος 2003- που ενοχλεί πάρα πολύ τους κατοίκους) ή με βάρκα με κουπί μπορείτε να πλεύσετε ανάμεσα στα σπίτια για εικόνες της καθημερινής ζωής πάνω στο νερό. Από το Siem Reap μπορείτε   να έρθετε εδώ με moto για 1-2 US$.

 

 

Battambang

Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Καμπότζης, είναι μια παραποτάμια φιλική πόλη, με ήρεμους ρυθμούς και κτίρια από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας. Στην ίδια την πόλη δεν υπάρχουν σπουδαία πράγματα να κάνετε. Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν πολλά καταστήματα από την εποχή των Γάλλων και αρκετοί ναοί που αξίζει να επισκεφτείτε. Το Battambang είναι επίσης μια καλή βάση για να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή. Υπάρχουν αρκετά χωριά, ορυζώνες και μοναστήρια  που μπορείτε να επισκεφτείτε εύκολα σε μια μέρα. Μόνοι σας είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε το δρόμο μέσα από τους αγρούς, γι αυτό πάρτε ένα παπάκι (moto) με οδηγό που να μιλά αγγλικά (6 -10 €).  Οι περισσότεροι οδηγοί ξέρουν  από μόνοι τους που θα σας πάνε (Wat Ek Phnom, Phnom Sampeau, Wat Banan κλπ) για αυτό δεν χρειάζεται να τους εξηγήσετε τη διαδρομή, εκτός αν θέλετε κάτι ξεχωριστό.

Η διαδρομή από το Battambang προς το Siem Reap (και αντίστροφα) μέσα από το ποτάμι, εκτός από πολύ συντομότερη από τα χερσαία μέσα μεταφοράς, είναι και μια από τις πιο όμορφες διαδρομές σε ποτάμι που μπορείτε να κάνετε στην Καμπότζη. Η διαδρομή γίνεται με ταχύπλοα, υπερφορτωμένα με τουρίστες και τα ατυχήματα δεν είναι σπάνια, εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας και των απότομων στροφών του ποταμού. Η ενόχληση για τους κατοίκους που ζουν στις όχθες είναι μεγάλη, τα κύματα που δημιουργούνται εισβάλλουν στα σπίτια τους, τουμπάρουν τις βάρκες τους και έχουν γίνει αιτία να πνιγούν μικρά παιδιά. Επίσης διαταράσσουν το οικοσύστημα της περιοχής με το θόρυβο και ενοχλούν τους ψαράδες.  Η διαδρομή για / από  Siem Reap κοστίζει 12US$  (Ιούλιος 2003).

 

 άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην Καμπότζη

Αν είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας θα είχαμε επισκεφτεί το Sihanoukville, το παραθαλάσσιο θέρετρο με  τις παραλίες που θυμίζουν τροπικό νησί, ή θα ανεβαίναμε τον Μεκόνγκ με κατεύθυνση το Λάος (υπάρχει τακτική συγκοινωνία στο ποτάμι), με μια στάση στο Kratie. Εκεί μπορεί κανείς να δει  τα μοναδικά δελφίνια στον κόσμο που ζουν σε γλυκό νερό.   Αν ταξιδεύετε τη στεγνή εποχή (χειμώνα) τότε μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τα Βορειοανατολικά, στην επαρχία Ratanakiri και με οδηγό να επισκεφτείτε τα μειονοτικά χωριά, αντίστοιχα με αυτά της Β. Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.