Καμπότζη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κίνδυνοι

Η Καμπότζη παρά το ταραγμένο πρόσφατο παρελθόν της θεωρείται πλέον μια ασφαλής χώρα. Αν και κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την τήρηση της τάξης (τα περισσότερα μηχανάκια δεν έχουν αριθμό κυκλοφορίας, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιο όπλο στο σπίτι τους,  μπορεί να ακούσετε πυροβολισμούς κλπ.) ποτέ δεν είχαμε την αίσθηση ότι κινδυνεύαμε. Οι πλειοψηφία των ανθρώπων είναι τίμιοι και φιλικοί, είναι μάλιστα τόσο ενθουσιασμένοι που επιτέλους έχουν ειρήνη στον τόπο τους, που για τίποτα στον κόσμο δεν θα ήθελαν να τη διαταράξουν.  Θα πρέπει να είστε πραγματικά άτυχος για να σας ληστέψουν με χρήση βίας στην Καμπότζη. Ελάχιστες αναφορές υπάρχουν για αρπαγή τσαντών από μηχανάκια κυρίως στην Πνομ Πενχ και μικροκλοπές σε συνωστισμό. Κυκλοφορήσαμε αργά το βράδυ και μάλιστα περισσότερες από μια φορές στην Πνομ Πενχ, χωρίς να νιώσουμε κάποια απειλή (αν και μας είχαν προειδοποιήσει για το αντίθετο). 

Ένας πραγματικά μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή σας στην Καμπότζη, είναι οι νάρκες και άλλο πολεμικό υλικό που βρίσκεται διασκορπισμένο σε ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερα οι περιοχές γύρω από το Battambang και το Pailin είναι βαριά ναρκοθετημένες.  Σε ολόκληρη την Καμπότζη μη διανοηθείτε να περπατήσετε  έξω από το δρόμο ή έξω από ξεκάθαρο μονοπάτι. Αυτό ισχύει και για τον αρχαιολογικό χώρο του Angkor. Οι νάρκες είναι συνήθως τοποθετημένες κατά μήκος δρόμων ή μονοπατιών. Ακόμα κι αν θέλετε να πάτε τουαλέτα θυμηθείτε ότι είναι προτιμότερο να σας δουν να κατουράτε, παρά να ανατιναζόσαστε!

Οι απάτες είναι επίσης σπάνιες και συνήθως αφορούν προμήθειες που εισπράττουν ταξιτζήδες από το ξενοδοχείο σας.   Μια συνηθισμένη μικροαπάτη  γίνεται με τα φτηνά λεωφορεία  από την Μπανγκόκ προς το Siem Reap.  Διαβάστε τις λεπτομέρειες στο κεφάλαιο Πως θα πάτε.

Η ζητιανιά είναι πολύ συνηθισμένη στην Καμπότζη  και ιδιαίτερα στην Πνομ Πενχ και στο Siem Reap μικρά παιδιά, κοπέλες   και σακάτηδες (συνήθως από νάρκες) θα σας ακολουθήσουν με επιμονή.

Όταν επισκέπτεστε αρχαιολογικούς χώρους πνιγμένους στο πράσινο της ζούγκλας προσέχετε για φίδια (ιδιαίτερα για το πράσινο φίδι Χαλουμάν γιατί το τσίμπημά του είναι θανατηφόρο).  Όπως διαπίστωσα ο ίδιος, δεν είναι εύκολο να το διακρίνετε.  Στον αρχαιολογικό χώρο του Angkor, το είδα  να κρέμεται  από κάποιο κλαδί, γι αυτό μην κοιτάτε μόνο κάτω!.

Τέλος, όπως σίγουρα το φανταζόσαστε, η κυκλοφορία στους δρόμους είναι χαοτική και ο καθένας κινείται, στρίβει όπου και όπως θέλει. Αν νοικιάσετε και οδηγήσετε ο ίδιος παπάκι, παρά το χάος που επικρατεί, η αστυνομία μπορεί να σας σταματήσει και για την πιο απίθανη παράβαση (πχ. δεν έχετε αναμένα φώτα την ημέρα -ενώ οι Καμποτζιανοί δεν ανάβουν ούτε τη νύχτα!). Αρκετοί οδηγοί λεωφορείων (και όχι μόνο) οδηγούν σας μανιακοί.

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια
 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.