Καμπότζη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Πως θα πάτε

 Η Καμπότζη έχει δύο διεθνή αεροδρόμια, το Pochentong της Πνομ Πενχ και το διεθνές αερδρόμιο του Siem Reap. Και τα δύο αεροδρόμια έχουν συχνές πτήσεις προς / από  τις γειτονικές χώρες, Ταϊλάνδη, Λάος και Βιετνάμ. Αν ταξιδεύετε από την Ελλάδα, θα πετάξετε πρώτα στην Μπανγκόκ (Thai, περίπου 700€ με επιστροφή) και από εκεί άλλα 80 / 100€ για Siem Reap / Πνομ Πενχ (one way).

Προς / από  την Ταϊλάνδη,  ο βασικός  συνοριακός σταθμός είναι στο Poipet από τον οποίο διακινούνται και οι περισσότεροι ταξιδιώτες από  / προς την Ταϊλάνδη. Στην Καο Σα (Μπανγκόκ) υπάρχουν πολλά γραφεία που πωλούν εισιτήρια με τουριστικό λεωφορείο σε πολύ φθηνές τιμές (κάτω του κόστους που θα πληρώσετε με δημόσια συγκοινωνία) για Siem Reap. Στην πράξη όμως αυτό πρόκειται για κάποιο είδος απάτης: Στα σύνορα στο Poipet, αυτός που θα διεκπεραιώσει τις βίζες για όλο το πούλμαν, θα σας ζητήσει 1300 Baht (αντι 1000). Στη συνέχεια θα αλλάξετε λεωφορείο και θα συνεχίσετε με όσο το δυνατό περισσότερες στάσεις (για φαγητό κλπ) ώστε να φτάσετε αργά τη νύχτα στο Siem Reap και να μην μπορείτε να μείνετε πουθενά αλλού  εκτός από εκεί που θα σας πάει το λεωφορείο (ο οδηγός του οποίου θα πάρει μια καλή προμήθεια). Αν πάτε μόνοι σας, μπορείτε από την Μπανγκόκ να πάτε με τρένο ή λεωφορείο στην Aranya Prathet (Το λεωφορείο είναι άνετο και πιο γρήγορο) και από εκεί με ένα Tuk-tuk (20 - 40baht) να πάτε μέχρι τα σύνορα. Μην τρομάξετε μόλις περάσετε τη γέφυρα (συνοριακή γραμμή) από τους ζητιάνους, τη λάσπη που φτάνει μέχρι τον αστράγαλο και τα ξυπόλητα παιδιά που θα τρέχουν από πίσω σας. Πηγαίνετε στον έλεγχο διαβατηρίων και στη συνέχεια αρκετοί ταξιτζήδες θα σας κυνηγούν για να σας πάνε στο Battambang ή στο Siem Reap. Θα υπάρχουν και άλλοι ταξιδιώτες και μπορείτε όλοι μαζί να πάρετε ένα ταξί. Θα φτάσετε νωρίς το απόγευμα και θα μείνετε στο ξενοδοχείο που θέλετε. Για περισσότερη περιπέτεια και μεγαλύτερη οικονομία δοκιμάστε τη δημόσια συγκοινωνία, δηλ. τα ημιφορτηγά, στην καρότσα των οποίων ταξιδεύουν ο περισσότεροι ντόπιοι. Με αυτό μπορείτε να πάτε μέχρι το Sisophon και από εκεί με ανάλογο τρόπο να συνεχίσετε το ταξίδι σας.

Από / προς την Ταϊλάνδη μπορείτε επίσης να περάσετε με βάρκα  (ταχύπλοο) από το Krong Koh Kong για να φτάσετε τελικά στο Sihanoukville (Καμπότζη) ή αντίστροφα προς Ταϊλάνδη.  Δεν έχουμε κάνει τη διαδρομή και δεν ξέρουμε αν υπάρχουν δυσκολίες. (αφήστε ένα μήνυμα στο Forum αν την έχετε κάνει εσείς).  

Από / προς το Βιετνάμ  μπορείτε να περάσετε τα σύνορα στο Bavet,τα λεωφορεία ή ταξί χρειάζονται κανονικά 7 ώρες για τη διαδρομή Πνομ Πενχ - Χο Τσι Μινχ, αλλά υπολογίστε με 10. Από την Πνομ Πενχ υπάρχουν τουριστικά mini bus που κάνουν τη διαδρομή και αντίστοιχα (πούλμαν του Sinh Cafe) από το Χο Τσι Μινχ.  Από το 2000, το Βιετνάμ και η Καμπότζη άνοιξαν τα σύνορά τους και στον ποταμό Μεκόνγκ και υπάρχει η δυνατότητα να περάσετε από τη μια χώρα στην άλλη από το ποτάμι και από το δέλτα του Μεκόνγκ από την πλευρά του Βιετνάμ. Η διαδρομή γίνεται με ταχύπλοα και  πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ρωτήστε σε ταξιδιωτικά γραφεία στη Πνομ Πενχ (ή Χο Τσι Μινχ) ή πηγαίνετε μόνοι σας (αν φεύγετε από την Καμπότζη προς Βιετνάμ)  με λεωφορείο στο Kaam Samnor όπου βρίσκεται και ο (χαοτικός) συνοριακός σταθμός.

Από / προς το Λάος, υπάρχουν κάποιοι συνοριακοί σταθμοί (Koh Chheuteal Thom & Dom Kralor), σε πολύ απομονωμένα σημεία και από τις δύο πλευρές. Ελάχιστοι ταξιδιώτες περνούν από εκεί και θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες αν κάποιος από εσάς έχει κάνει τη διαδρομή.

 


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.