Καμπότζη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

Άνθρωποι και ήθη

Η κοινωνία στην Καμπότζη είναι μια συντηρητική κοινωνία με νωπές ακόμα τις πληγές από τους μακροχρόνιους πολέμους. Περνώντας τα σύνορα από τη φιλελεύθερη Ταϊλάνδη, ή  από το δυναμικά αναπτυσσόμενο Βιετνάμ, θυμηθείτε ότι γυρίζετε μερικές δεκαετίες πίσω.  Οι Καμποτζιανοί είναι πολύ ανεκτικοί και δεν θα σας αφήσουν να καταλάβετε την τυχόν απρεπή συμπεριφορά ή ντύσιμο.

Θυμηθείτε ότι στην Ασία, με το θυμό χάνετε απλώς την εκτίμηση των γύρω σας και σίγουρα η υπόθεση σας δεν θα λυθεί. Μείνετε ψύχραιμοι ότι κι αν συμβαίνει γύρω σας (δεν είναι κακή ιδέα να το εφαρμόσετε και στην Ελλάδα!).

Όταν γνέφετε να έρθει κάποιος προς εσάς (π.χ. γκαρσόνι) μην το κάνετε με το δείκτη του χεριού σας και με την παλάμη προς τα πάνω: Αυτό ερμηνεύεται ως σεξουαλική πρό(σ)κληση, κινείστε καλύτερα ολόκληρο το χέρι σας με την παλάμη προς εσάς.

Όταν δίνετε κάτι σε κάποιον θεωρείται αγενές να το δίνετε με το ένα χέρι και μάλιστα με το αριστερό: Χρησιμοποιείτε πάντα και τα δυό σας χέρια.

Βγάζετε πάντα τα παπούτσια  σας όταν μπαίνετε σε κάποιο σπίτι, ακόμα και σε ορισμένα μαγαζιά ή μικρά ξενοδοχεία. Θα το καταλάβετε όπου χρειάζεται από το σωρό με παπούτσια που υπάρχουν στην είσοδο.

Οι Καμποτζιανοί είναι Βουδιστές στην πλειονότητά τους και σωστό είναι να σεβαστείτε τους τόπους προσευχής που σίγουρα θα επισκεφτείτε. Βγάζετε πάντα τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε σε κάποιο ναό και  αποφύγετε τα σορτς ή τα χωρίς μανίκια μπλουζάκια είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα. Μη ποζάρετε μπροστά σε Βούδες ή άλλα ιερά αντικείμενα, και αν κάθεστε προσέξτε τα πόδια σας να μην δείχνουν προς την κατεύθυνση αυτή. Όταν μιλάτε με κάποιο μοναχό (αρκετοί  μιλούν Αγγλικά) μην στέκεστε ψηλότερα από αυτούς, αν κάθονται καθίστε και εσείς. Στους ναούς που επισκέπτεστε είναι ευγενικό να αφήνετε ένα μικρό ποσό (μερικά λεπτά του ευρώ είναι υπεραρκετά) στο ειδικά τοποθετημένο γι αυτό το σκοπό κουτί.

Ο παραδοσιακός χαιρετισμός είναι με ενωμένες τις παλάμες μπροστά στο στήθος και με ελαφρά επίκυψη του κεφαλιού, αν και οι χειραψίες είναι μάλλον πιο συνηθισμένες. Ανταποδώστε ανάλογα.  Όταν χαιρετιόσαστε με μοναχούς ή γεροντότερους βγάζετε το καπέλο σας σε ένδειξη σεβασμού.

 


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.