Καππαδοκία (Τουρκία)

αρχική έγγραφα Κόστος & χρήματα καλύτερη εποχή Προορισμοί Χάρτες


Προορισμοί

Goereme (Κόραμα)

Το μικρό χωριό, 10 χιλιόμετρα ανατολικά του Nevsehir (Νύσσα) βρίσκεται ίσως στο καλύτερο σημείο μέσα στο μαγικό τοπίο της Καππαδοκίας: Λαξευμένοι βράχοι από αμμόλιθο, πολλοί από τους οποίους κατοικούνται, βράχοι που ονομάζονται "τσιμινιέρες", εξ αιτίας του "καπέλου" που  είναι σαν έχει ακουμπήσει κανείς  στην κορυφή τους και ανάμεσα κοιλάδες με μονοπάτια και χωματόδρομους για ατέλειωτους περιπάτους. Στο χωριό θα βρείτε πολλά μικρά ξενοδοχεία για ανεξάρτητους ταξιδιώτες, ταβερνάκια και  καφέ. Με τα πόδια μπορείτε να πάτε στο Goereme open air museum, δηλαδή σε ένα σημείο έξω από το χωριό που οι σχηματισμοί των βράχων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί.  Αν περπατήσετε στην κοιλάδα θα βρείτε αρκετές εκκλησίες λαξευμένες μέσα στους βράχους, σε ορισμένες (παρά τις κατεστραμμένες αγιογραφίες στο εσωτερικό τους) θα χρειαστεί να πληρώσετε  εισιτήριο για να μπείτε.

 

Zelve (Ζέλβη)

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Κόραμα βρίσκεται το τουριστικό χωριό Ζέλβη με τις πιο ενδιαφέρουσες τσιμινιέρες: Το ύψος τους φτάνει τα 15 - 20 μέτρα, εμφανίζονται κατά ομάδες ενώ αρκετές είναι τρικέφαλες. 

 

Ύπόγειες πόλεις

Εκτός από το μοναδικό τοπίο, στην περιοχή της Καππαδοκίας έχουν βρεθεί 36 (!) υπόγειες πόλεις, που θεωρούνται κατασκευαστικά θαύματα. Μερικές έχουν μέχρι και 8 υπόγειους ορόφους που δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους καθώς οι πόλεις μεγάλωναν.  Οι περισσότεροι ταξιδιώτες. επισκέπτονται την υπόγεια πόλη στο Kaymakli, που σημαίνει ότι αν δεν είστε εκεί αρκετά νωρίς το πρωί, θα έχετε παρέα από μεγάλα γκρουπ τουριστών που θα καταφτάσουν με πούλμαν.  Άλλες υπόγειες πόλεις που μπορείτε να επισκεφτείτε υπάρχουν στο Ozluce (6 χλμ. από το  Kaymakli) και στο Mazikoy  (Derinkuyu Yerlati Sehri -υπόγεια πόλη της Μαλακοπής).  Αν δεν έχετε δικό σας μέσο (και καλό χάρτη - οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές αλλά οι δρόμοι μας φάνηκαν δαιδαλώδεις) μπορείτε να πάτε με ένα από τα πολλά γκρουπ που θα κανονίσετε στα τουριστικά γραφεία στο Goereme.  Είδαμε επίσης ότι νοικιάζονται μηχανάκια (αυτόματα σκούτερ) που είναι επίσης μια καλή ιδέα να μετακινηθείτε στην περιοχή.

η φωτογραφία σε αυτή την παράγραφο είναι από το βιβλίο "Καππαδοκία" του Omer Demir

 

 άλλα σημεία ενδιαφέροντος

φαρράγι InhlaraΜετακινούμενοι στην περιοχή θα βρεθείτε οπωσδήποτε στο Urgup (Προκόπι), ένα σχετικά μεγάλο χωριό στην πλαγιά των λαξευμένων βράχων, στο οποίο υπάρχουν και τα περισσότερα ξενοδοχεία ανώτερης κατηγορίας για τα γκρουπ. Υπάρχουν επίσης αρκετά τουριστικά μαγαζιά και πολλά μπαράκια, ταβερνάκια και καφέ.  Πέντε χιλιόμετρα νότια του Urgup είναι το χωριό Mustafapasa (Σίνασσος), αρχαία βυζαντινή κωμόπολη με αρκετά παλιά  σπίτια με λαξευμένα βυζαντινά σχήματα γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα. Σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από την πόλη (χωματόδρομος), υπάρχει η εκκλησία του Αγ. Βασιλείου, ενώ είδαμε και πινακίδες που οδηγούν σε άλλες εκκλησίες σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Σε αποσταση 50 περίπου χιλιομέτρων από τη περιοχή (Νοτιοανατολικά του Aksaray) βρίσκεται το Ihlara Vadisi (φαράγγι του περιστρέματος) με δεκάδες εκκλησίες και πανέμορφη φύση. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το χωριό Ihlara (Χλωρού), να κατέβετε τις σκαλιά που οδηγούν στο φαρράγι και να ακολουθήσετε τις πινακίδες που οδηγούν στις εκκλησίες.

Τέλος να σας πούμε ότι ζηλέψαμε όσους επέλεξαν να πετάξουν πάνω από την περιοχή με αερόστατο. Με την ανατολή του ήλιου, μπορείτε να το κανονίσετε από κάποιο τοπικό γραφείο, αν διαθέτετε 200 - 250€ / άτομο, μπορείτε να κάνετε μια πολύ θεαματική πτήση όχι απλά πάνω από το μοναδικό τοπίο, αλλά όπως είδαμε μέσα σε αυτό: αρκετές φορές ο πιλότος πετά πολύ χαμηλά, ανάμεσα στους βράχους!. Δείτε περισσότερα στο http://www.kapadokyaballoons.com/

η φωτογραφία σε αυτή την παράγραφο είναι από το βιβλίο "Καππαδοκία" του Omer Demir

 

 Άγκυρα

Αν ταξιδεύετε με δικό σας μέσο, είναι εφικτό να κάνετε τη διαδρομή Κωνσταντινούπολη - Καππαδοκία σε μια μέρα και να παρακάμψετε την Άγκυρα από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο. Εμείς νομίζουμε ότι μια επίσκεψη  αξίζει τον κόπο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, όχι για τα σημαντικά αξιοθέατα, αλλά για την καλύτερη οπτική γωνία που θα έχετε για τη γειτονική αυτή χώρα. Η παλιά πόλη -κάτι σαν την δική μας Πλάκα- είναι πολύ πιο γνήσια από αντίστοιχες γειτονιές στην Κωνσταντινούπολη και οι άνθρωποι ιδιαίτερα φιλόξενοι μετά την πρώτη έκπληξη όταν τους πείτε ότι είστε από την Ελλάδα (Yunanistan). Σας προτείνουμε επίσης να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Μαυσωλείο του Κεμάλ, το οποίο εκτός από τον εντυπωσιακό περιβάλλοντα χώρο έχει και ένα μικρό μουσείο με τη νεώτερη ιστορία της Τουρκίας. Μια καλή ευκαιρία να δείτε την ιστορία μας όπως δεν την γράφουν τα σχολικά μας βιβλία και μαζί με τους πλήθη μαθητών που επισκέπτονται τον χώρο να αντιληφθείτε πως προετοιμάζουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και από τις 2 πλευρές του Αιγαίου ανθρώπους έτοιμους να σκοτώσουν

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.