Καππαδοκία (Τουρκία)

αρχική έγγραφα Κόστος & χρήματα καλύτερη εποχή Προορισμοί Χάρτες


Κόστος & χρήματα

Η Τουρκία θεωρείται οικονομικός προορισμός αν τη συγκρίνετε με την Ελλάδα. Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε ξενοδοχεία μεσαίας κατηγορίας με πρωινό περίπου στα 40€ / δίκλινο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ μπορείτε να φάτε και να πιείτε (πολύ καλά μάλιστα!) με λιγότερα από 10€.  Τα εισιτήρια για υπεραστικές διαδρομές κυμαίνονται στο 60 -75% των τιμών που ισχύουν στην Ελλάδα. Αυτό που είναι πολύ ακριβό είναι τα καύσιμα (βενζίνη & πετρέλαιο) και πρέπει να το λάβετε υπόψη σας αν ταξιδεύετε με δικό σας όχημα:  Οι  τιμές  που έχουμε δει από το  2005  μέχρι την τελευταία μας επίσκεψη  το 2011 για 1 λίτρο αμόλυβδη ήταν από 1,50€ μέχρι 1,90€.   Τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους είναι ανεκτά με βάση τα ελληνικά δεδομένα, κοντά στα 2€ για 300+ χιλιόμετρα.

Τα ευρώ είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτα, μπορείτε να πληρώσετε το ξενοδοχείο σας ή να κάνετε τις αγορές σας σε καλά καταστήματα σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Οι πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιούνται επίσης παντού, σε καταστήματα, βενζινάδικα και ξενοδοχεία. Τράπεζες και ανταλακτήρια θα αλλάξουν τα ευρώ σας ή τις ταξιδιωτικές σας επιταγές σε τούρκικες λίρες για τα μικροέξοδα  χωρίς δυσκολία.

 Εξαιτίας του μεγάλου πληθωρισμού και της πολύ μικρής αξίας της λίρας, εκδόθηκαν νέα κέρματα και χαρτονομίσματα στα οποία λείπουν τα τελευταία 6 μηδενικά.  Εξακολουθούν όμως και κυκλοφορούν τα παλαιά χαρτονομίσματα.  Προσοχή λοιπόν να μην κάνετε λάθος: Το χαρτονόμισμα του 1.000.000  είναι ίδιο με το κέρμα της μιας (νέας) τούρκικης λίρας!


ισοτιμίες


Ενδεικτικές τιμές :
 

  • οικονομικά δωμάτια : 20 - 30 € 
  • ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας: 40 - 60 €
  • οικονομικό γεύμα : λιγότερο από 5 €
  • γεύμα σε εστιατόριο: 10 €

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.