Ισημερινός

αρχική υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί μετακίνηση Πως θα πάτε


Κίνδυνοι

Αν ταξιδεύετε για πρώτη φορά στη Ν. Αμερική να ξέρετε ότι οι συνθήκες ασφάλειας διαφέρουν αρκετά από αυτές που έχετε συνηθίσει σε ταξίδια σας στην Ασία ή στη Ευρώπη. Οι κλεψιές είναι αρκετά συνηθισμένες, καλύτερα οργανωμένες και αν οι συνθήκες το ευνοούν μπορεί να γίνουν με τη χρήση βίας. Λάβετε όλα τα μέτρα ασφάλειας για τα χρήματά σας έχοντας περισσότερες ταξιδιωτικές επιταγές από μετρητά, φυλάσσοντάς τα σε εσωτερικά ραμμένες τσέπες ή σε ειδικές ζώνες κάτω από τα ρούχα σας και κρατώντας στο πορτοφόλι σας μόνο τα χρήματα της ημέρας. Να είστε πάντα σε εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν κάτι απρόοπτο σας τραβά την προσοχή: Μία ηλικιωμένη κυρία που παραπατά και πέφτει μπροστά σας, πιτσιρίκια που σας περικυκλώνουν, κάποιος που φτύνει πάνω στα ρούχα σας: Αυτές και πολλές άλλες μεθόδους χρησιμοποιούν οι κλέφτες για να τραβήξουν την προσοχή σας και να αφαιρέσουν το πορτοφόλι σας ή να ανοίξουν το σακίδιό σας με ξυραφάκι.  Όταν βρισκόσαστε σε σταθμούς λεωφορείων, μέσα σε αστικά λεωφορεία και γενικά σε στριμωξίδι, φορέστε το σακίδιό σας μπροστά και αυξήστε την προσοχή σας. Αποφύγετε για οποιοδήποτε λόγο τις φτωχογειτονιές γύρω από τις μεγάλες πόλεις και έχετε τα μάτια σας 14 (χωρίς να γίνεται παρανοϊκοί, για τύπους που μπορεί να σας ακολουθούν. Την τυχόν ακριβή σας φωτογραφική μηχανή, κρατήστε τη μέσα στο σακίδιο ημέρας (και όχι στη θήκη της που υποψιάζει για το περιεχόμενό της) και ξανακρύψτε τη όταν δεν τη χρησιμοποιείτε. Κυκλοφορώντας με ακριβά ρούχα, κοσμήματα και φωτογραφικές μηχανές πηγαίνετε γυρεύοντας για μπελάδες.

Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις του Ισημερινού, δεν συνιστούμε να κυκλοφορείτε αργά το βράδυ. Θα το αντιληφθείτε και μόνοι σας, ότι από τη δύση του ήλιου και μετά, οι φάτσες των ανθρώπων που θα βλέπετε στο δρόμο είναι διαφορετικές, οι μεμονωμένοι περαστικοί θα είναι λιγότεροι και περισσότερες οι παρέες νεαρών, άστεγων και ύποπτων τύπων.

Προσοχή με τους τύπους που παριστάνουν τους αστυνομικούς και θα ζητήσουν να σας ελέγξουν: Δεν θα δυσκολευτείτε να τους αναγνωρίσετε, συνήθως φορούν πολιτικά, δεν στέκονται ποτέ σε κεντρικά μέρη ή στο φως τη ημέρας και είναι ανυπόμονοι και αγχωμένοι.

Το ίδιο ισχύει με τους ψευτοταξιτζήδες: Χωρίς τα χρώματα και τα διακριτικά ενός ταξί μπορούν να σας μεταφέρουν με λιγότερο κόμιστρο, αλλά αν είστε άτυχοι μπορεί να σας οδηγήσουν κάπου απόμερα και να σας ληστέψουν. 

Σε αρκετές πόλεις οι παράπλευροι δρόμοι ερημώνουν με την έλευση της νύχτας, ενώ οι κεντρικοί σφύζουν από ζωή και κίνηση. Μείνετε στους κεντρικούς αυτούς δρόμους και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Για κανένα λόγο μην περάσετε από πάρκα με την δύση του ήλιου. 

Στη Riobamba, 2 τύποι προσπάθησαν να με ληστέψουν με βία, όταν αργά το βράδυ επιστρέφοντας προς το ξενοδοχείο μου απομακρύνθηκα από το κεντρικό δρόμο για να φωτογραφήσω την όμορφα φωτισμένη εκκλησία του Αγ. Αντωνίου. Διασχίζοντας το πάρκο της 21ης Απριλίου, 2 τετράγωνα από την γεμάτη κίνηση Avenue Leon Borja  δύο νεαροί μου επιτέθηκαν, ο ένας μάλιστα προσπαθώντας να με πιάσει από το λαιμό. Ευτυχώς απομακρύνθηκαν χωρίς να μου αποσπάσουν τίποτα, φοβούμενοι  τα ουρλιαχτά μου που καλούσαν τους περαστικούς σε βοήθεια ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσα να τους απωθήσω.  

Στο Κίτο αποφύγετε να κυκλοφορήσετε γενικά μόνοι σας με τα πόδια μετά τη δύση του ηλίου, βαδίστε παρέα με άλλους ή  χρησιμοποιείστε ταξί, ακόμα και αν το ξενοδοχείο σας απέχει ένα  τετράγωνο από το σημείο που βρίσκεστε.  Για να πάτε στο λόφο (El Panecillo)  με την αλυσσοδεμένη Παναγία (La Virgin de Quito) μην πάτε από τις σκάλες αν δεν θέλετε να σας ληστέψουν ακόμα και το μεσημέρι, αλλά χρησιμοποιείστε ταξί.

Στο Guayaquil, αν και έχει τη φήμη επικίνδυνης πόλης, μπορείτε άνετα να κάνετε βόλτα στον κεντρικό δρόμο 9 de Octubre ο ο οποίος σφύζει από ζωή μέχρι τα μεσάνυχτα και κάθε 10 μέτρα υπάρχουν αστυνομικοί με σκύλους. Απόλυτα ασφαλής είναι και η βόλτα στη Malecon 2000, το διάσημο χώρο αναψυχής δίπλα στο ποτάμι, ο οποίος φυλάσσεται από ειδική αστυνομία. Για άλλες διαδρομές στην πόλη  ρωτήστε στο ξενοδοχείο σας αν είναι ασφαλείς ή πάρτε ταξί.

 

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.