Ισημερινός

αρχική υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί μετακίνηση Πως θα πάτε


 

Καλύτερη εποχή

Όπως όλες οι περιοχές του πλανήτη που βρίσκονται στην τροπική ζώνη, οι διαφορές στο κλίμα μεταξύ υγρής και στεγνής περιόδου είναι μικρές και ο καιρός εξαρτάται περισσότερο από τη μορφολογία του εδάφους και το υψόμετρο και λιγότερο από την εποχή του χρόνου. Έτσι, τα υψίπεδα   των Άνδεων παραμένουν (θεωρητικά) στεγνά από τον Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο και την περίοδο των Χριστουγέννων. (Αυτό δεν εμπόδισε όμως τον καιρό να μας ταλαιπωρήσει με 2-3 μέρες παγωμένης βροχής στα μέσα Ιουλίου σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 3.000 μέτρων). Ο Απρίλιος είναι ο πιο υγρός μήνας στα βουνά και από πλευράς στατιστικής σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένετε βροχή τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα.

Το Κίτο και περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρα μεταξύ 2.000 - 3.000 μέτρων απολαμβάνουν ανοιξιάτικο καιρό ολόκληρο το χρόνο (όπως είναι ο καιρός στην Ελλάδα τέλος Απριλίου με αρχές Μαϊου) με θερμοκρασίες μεταξύ 10 C το βράδυ και 25 C το μεσημέρι.

Η περιοχή της Αμαζονίας είναι υγρή ολόκληρο το χρόνο και οι βροχή είναι σχεδόν καθημερινή με μορφή καταιγίδας συνήθως από το μεσημέρι και μετά. Οι καταιγίδες είναι σύντομης διάρκειας από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο όπως επίσης και τον Αύγουστο. Τους υπόλοιπους μήνες η βροχή μπορεί να είναι επίμονη για ολόκληρες μέρες. 

Οι ακτές του Ειρηνικού ωκεανού, είναι συννεφιασμένες,  γκρίζες με κακή ορατότητα από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο και κυρίως τον Ιούλιο και Αύγουστο, εξαιτίας των κρύων θαλάσσιων ρευμάτων αλλά με ευχάριστες θερμοκρασίες μεταξύ 18 και 27 C χωρίς  να βρέχει. Τους υπόλοιπους μήνες υπάρχει ηλιοφάνεια με ζέστη και υγρασία.

Τα νησιά Γκαλαπάκος ακολουθούν περίπου το κλιματικό σχήμα των ακτών, με περισσότερη ηλιοφάνεια και κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου με σύντομες βροχές και διαστήματα με ήλιο.

Αν έχετε μπερδευτεί τελείως με τον καιρό  λάβετε υπόψη σας ότι η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση παρατηρείται την περίοδο των Χριστουγέννων και από Ιούλιο μέχρι Αύγουστο.

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.