Αίγυπτος

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Λεωφορεία συνδέουν κάθε πόλη και χωριό σε ολόκληρη τη χώρα. Τα λεωφορεία κοντινών αποστάσεων είναι συνήθως γεμάτα και ακόμα κι αν βρείτε κάθισμα θα νιώθετε στριμωγμένοι από τους όρθιους που θα κρέμονται πάνω από το κεφάλι σας. Μεταξύ των μεγάλων πόλεων μπορείτε να ταξιδέψετε με deluxe λεωφορεία, τα οποία είναι κλιματιζόμενα και μπορεί να έχουν βίντεο. Το τελευταίο, καλό θα ήταν να το αποφύγετε, αφού η ένταση θα είναι στο μέγιστο και δεν θα σας αφήσει να χαλαρώσετε ή να κοιμηθείτε. Όταν ταξιδεύετε βράδυ, το κρύο μπορεί να είναι δριμύ (!) αφού το αιρ κοντίσιον (αν υπάρχει) θα λειτουργεί πάντα στο μέγιστο. Φροντίστε να έχετε μαζί σας κάτι να φορέσετε! Ένα ακόμα πρόβλημα με τα λεωφορεία είναι το μανιώδες κάπνισμα από σχεδόν όλους τους επιβάτες για το οποίο δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Τα εισιτήρια είναι φτηνά και κλιμακώνονται ανάλογα με την κατάσταση του λεωφορείου, αν έχει κλιματισμό, βίντεο κλπ. Μη κάνετε το λάθος να πάρετε κάποιο σνακ που μπορεί να προσφέρουν κατά τη διαδρομή γιατί δεν περιλαμβάνεται στο εισιτήριο και θα το πληρώσετε ...χρυσό.

Ένας άλλος τρόπος να ταξιδέψετε μεταξύ των πόλεων είναι τα servees, δηλαδή ταξί, (συνήθως Peugeot 504) τα οποία ξεκινούν μόνο αν γεμίσουν με 6-7 επιβάτες. Τα εισιτήρια είναι φτηνότερα από των λεωφορείων, αλλά θα είστε στριμωγμένοι, δεν υπάρχει χώρος για το σακίδιο σας και οδηγούν σα να θέλουν να αυτοκτονήσουν. Τα servees θα τα βρείτε έξω από σταθμούς τρένων και λεωφορείων ή θα σας βρουν αυτά όταν βαδίζετε με το σακίδιο στην πλάτη.

Αρκετές διαδρομές μεταξύ χωριών ή μικρότερων πόλεων γίνονται με pick up, τα οποία χωρούν 12 ανθρώπους στη σκεπασμένη καρότσα και ανάλογο πλήθος αποσκευών ανάμεσά τους. Αν υπάρχουν κι άλλοι επιβάτες, μπορούν να κρεμαστούν από πίσω ή σε όποιο άλλο σημείο του οχήματος υπάρχει σημείο στήριξης για το ανθρώπινο χέρι!

5.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών συνδέουν σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη στην Αίγυπτο, αλλά η κατάσταση των σιδηροδρόμων δεν είναι η καλύτερη δυνατή και σε πολλές περιπτώσεις θα εξυπηρετηθείτε καλύτερα από τα deluxe λεωφορεία. Μοναδική εξαίρεση είναι τα τρένα από το Κάιρο προς Αλεξάνδρεια και από Κάιρο προς Λούξορ και Ασουάν. Για τις διαδρομές αυτές το τρένο είναι πολύ καλύτερο από το λεωφορείο. Τα εισιτήρια εξαρτώνται από το τρένο και τη θέση και ξεκινούν από πάμφθηνα για την (απαράδεκτη) 3η θέση μέχρι πολύ ακριβά για κουπέ 1ης θέσης.

Ο εθνικός αερομεταφορέας (Egypt Air) έχει συχνές πτήσεις προς όλες τις πόλεις, αλλά τα εισιτήρια είναι πολύ ακριβά ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Υπάρχει σύστημα κρατήσεων οn line σε όλες τις πόλεις ενώ μπορείτε να κάνετε κρατήσεις για εσωτερικές πτήσεις και από την Αθήνα.


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.