Αίγυπτος

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Προορισμοί

Καϊρο

Δεν είναι καθόλου εύκολο να νιώσεις την ατμόσφαιρα μιας πόλης 16 εκατομμυρίων κατοίκων, με λαμπρά φωτισμένες λεωφόρους, μοντέρνα πανύψηλα κτίρια, χιλιάδες χρόνια ιστορίας, και ανάμεσά τους σπίτια από λάσπη που στεγάζουν εκατομμύρια ανθρώπων. Και όμως αυτό που αξίζει να αναζητήσει ο ταξιδιώτης στο Κάιρο, είναι η αυτή η αυθεντική ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, στα παλαιά ρομαντικά καφενεία, στη πολυκοσμία και της μυρωδιές της τεράστιας αγοράς Καν-Αλ-Χαλίλι ή τη γαλήνη στη χριστιανική γειτονιά γύρω από το ορθόδοξο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την παλιά πόλη, με τα στενά δρομάκια, τα γαϊδουράκια, τους πλανόδιους πωλητές και τα δεκάδες τζαμιά, σε ορισμένα μάλιστα αξίζει να ανέβετε στους μιναρέδες για μια καλύτερη άποψη της πόλης. Το επιβλητικό κάστρο γνωστό σαν Al-Qala ή Τσιταντέλα σύμβολο της δύναμης της Αιγύπτου, περικλείει στα τείχη του τζαμιά, παλάτια, μουσεία και σημεία με θέα προς την πόλη αλλά το εισιτήριο είναι αρμυρό και θα χρειαστεί να ξαναπληρώσετε για ορισμένα τμήματα μέσα στο κάστρο όπως και για ένα από τα τζαμιά. Στο Αιγυπτιακό Μουσείο φιλοξενούνται πάνω από 100.000 εκθέματα από όλες τις περιόδους της αιγυπτιακής ιστορίας. Δεν πρέπει να το χάσετε, ακόμα και αν είστε από αυτούς που αποφεύγουν τα μουσεία. Αφήστε τις πυραμίδες της Γκίζα (18 χλμ.) για το απόγευμα, όταν ο ήλιος είναι χαμηλά και αφού ξεφορτωθείτε τους επίμονους καμηλιέρηδες, βαδίστε προς τη μικρότερη από τις πυραμίδες μακριά από τα πούλμαν και το θόρυβο για να τις απολαύσετε στο ζεστό απογευματινό φως. Αν έχετε μια ακόμα μέρα και μπορείτε να μοιραστείτε με άλλους ταξιδιώτες ένα ταξί, μπορείτε να επισκεφτείτε τις πυραμίδες στη Σακκάρα ( Saqqara) ή στο Ντασούρ (Dahshur) μακριά από το θόρυβο της Γκίζα απομονωμένες στην γαλήνη της ερήμου.
 

Λουξόρ

οι μορφές του ΜέμνωναΜε τόσα πολλά και επιβλητικά μνημεία, το Λούξορ υπήρξε πάντοτε ο υπ' αριθμόν ένα προορισμός όχι μόνο για τους σύγχρονους αλλά και για τους αρχαίους ταξιδιώτες. Ο ναός του Λούξορ, στην καρδιά της πόλης είναι ένα θαυμάσιο δείγμα αρχιτεκτονικής των πολιτισμών του Νείλου, ενώ το σύμπλεγμα ναών στο Καρνάκ, λίγα χιλιόμετρα είναι από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους. Στην απέναντι όχθη του Νείλου, καταμεσής στις καλλιεργημένες εκτάσεις θα σας υποδεχθούν οι γιγάντιες σιωπηλές μορφές του Μέμνονα καθώς θα πηγαίνετε προς την κοιλάδα των Βασιλέων. Εκεί, γνωστή και σαν νεκρόπολη των Θηβών, υπάρχουν δεκάδες τάφοι φημισμένων βασιλιάδων, σκαλισμένοι μέσα στα απόκοσμα σχήματα των βουνών της ερήμου στην προσπάθεια να μείνουν άσπιλοι από τους ληστές στο πέρασμα των αιώνων. Μικρά χωριουδάκια με χρωματιστά πλίνθινα σπίτια και φτωχές οικογένειες ζουν στους λόφους αυτούς της Γκούρνα (Gurna). Οι κάτοικοι των χωριών αυτών ζουν από τους αρχαίους χρόνους στο ίδιο ακριβώς σημείο και προστάτευαν τους τάφους των βασιλέων από τους ιερόσυλους. Σήμερα η πολιτεία προσπαθεί να τους πείσει να μεταφερθούν στη νέα Γκούρνα, αλλά μάλλον μάταια: Οι μεγαλύτεροι αρνούνται παιδάκια στη Γκούρνανα εγκαταλείψουν τη γη αυτή. Αν θελήσετε να επισκεφτείτε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και όλους τους τάφους γύρω από του Λούξορ θα χρειαστείτε ένα σεβαστό πόσό σε εισιτήρια που μπορεί να ξεπερνά τα 70 ευρώ. / άτομο, χωρίς να υπολογίσετε τα μεταφορικά τα οποία για τους τουρίστες (ταξί ή τουριστικό λεωφορείο) είναι επίσης αρκετά ακριβά για τα αιγυπτιακά δεδομένα. Γι αυτό είναι καλύτερα να επιλέξετε με προσοχή τους χώρους που θα επισκεφτείτε και αξιοποιώντας την υπομονή σας να χρησιμοποιήσετε τα τοπικά μέσα συγκοινωνίας. Άλλωστε είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να συνταξιδεύετε στην καρότσα ενός pick-up με αιγύπτιους χωρικούς από το κλιματιζόμενο πούλμαν. Σχετικά εύκολα μπορείτε να πάτε τουλάχιστον μέχρι τα χωριά της Γκούρνα με δημόσια συγκοινωνία (pick up που εκτελούν χρέη λεωφορείου) αλλά για φτάσετε μέχρι την κοιλάδα των Βασιλέων θα πρέπει να περπατήσετε 3 περίπου χιλιόμετρα σε ανηφόρα. Στη είσοδο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει ένα τρενάκι, το οποίο δεν αξίζει να χρησιμοποιήσετε αφού λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω σταματά. Αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση (και δεν είναι καλοκαίρι!) μπορείτε εύκολα να περιηγηθείτε την περιοχή με ποδήλατα που νοικιάζονται σε πολλά σημεία στην πόλη.

 

 

 

Ασουάν

Βαθιά στο νότο της Αιγύπτου, εκεί που ξεκινά η πραγματική Αφρική, βρίσκεται κωμόπολη του Ασουάν, αρχαίος σταθμός των καραβανιών και εμπορικός κόμβος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αν και υπάρχουν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι να επισκεφτείτε, μάλλον θα γοητευτείτε από το Νείλο που ρέει καταγάλανος ανάμεσα στις αμμώδεις όχθες με τους φοίνικες και τα πολυάριθμα νησάκια. Η παραλιακή βόλτα στις όχθες του Νείλου είναι από τις καλύτερες που μπορείτε να κάνετε στην Αίγυπτο, ενώ τα σούκς (παζάρια στα στενά δρομάκια), είναι από τα πιο γραφικά. Το μεγαλύτερο από τα νησάκια, (Elephantine island) ή νησί Ελέφαντα, κατοικείται και στην ανατολική όχθη υπάρχουν 3 γραφικά χωριουδάκια, με χρωματιστά πλίνθινα σπιτάκια και μικροσκοπικά δρομάκια ανάμεσά τους. Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και κοντά στα ευρήματα της αρχαίας πόλης υπάρχει ένα μικρό μουσείο με εκθέματα της περιοχής. (Ένα δεύτερο μουσείο αφιερωμένο στη νουβιανή τέχνη και πολιτισμό υπάρχει στη νότια έξοδο της πόλης του Ασουάν.) Σε μια απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη δυτική πλευρά του νησιού υπάρχει το νησί Kitchener με ένα βοτανικό κήπο και πολλούς ντόπιους ιδιαίτερα τις Παρασκευές να απολαμβάνουν τη σκιά των πανύψηλων δένδρων.

13 χιλιόμετρα νότια της πόλης βρίσκεται το μεγάλο φράγμα (high dam). Με ύψος πάνω από 110 μέτρα και πλάτος 9080 μ. (στη βάση του) είναι ένα γιγάντιο σύγχρονο έργο. Το νερό που συγκεντρώθηκε πίσω από το φράγμα σχημάτισε τη λίμνη Nasser, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη του κόσμου. Μπορείτε να επισκεφτείτε το φράγμα, αλλά μην περιμένετε κάποια εντυπωσιακή θέα γιατί θα απογοητευτείτε.

Πριν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το Ασουάν, βεβαιωθείτε ότι είναι χειμώνας με γλυκιές ζεστές ημέρες, γιατί τις υπόλοιπες εποχές και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία είναι μεταξύ 38 και 45 βαθμών.

Αν φτάσατε μέχρι το Ασουάν, τότε δεν πρέπει να χάσετε μια μικρότερη ή μεγαλύτερη διαδρομή με φελούκα στο ποτάμι. Η περιοχή κοντά στο Ασουάν είναι η πιο γραφική για μια τέτοια διαδρομή.

 

 

Κρουαζιέρα στο Νείλο, Komombo & Edfu

πλέοντας στο ΝείλοΜε την τουριστική άπνοια των τελευταίων χρόνων δεν είναι δύσκολο να βρείτε θέση έστω και την τελευταία στιγμή, σε ένα από τα πολυτελή κρουαζιερόπλοια που διαπλέουν τη διαδρομή ανάμεσα στο Λούξορ και το Ασουάν και τα οποία αναχωρούν σχεδόν καθημερινά και από τις δύο πόλεις. Το κόστος είναι περίπου 50 US$ / την ημέρα / το άτομο και περιλαμβάνει πλήρη διατροφή και διαμονή σε καμπίνες πολυτελείας. Τα ποταμόπλοια σταματούν στο Komombo για να επισκεφτείτε τον ομώνυμο ναό και στο Edfu για τον μεγαλοπρεπή ναό του Horus.

Αν η κρουαζιέρα με τα πολυτελή ποταμόπλοια δεν ταιριάζει με το στιλ (και τα οικονομικά) του ταξιδιού σας, τότε οι παραδοσιακές φελούκες με πανί είναι ότι πρέπει για σας. Οι βάρκες είναι κατάλληλες για 6 - 8 άτομα, η διανυκτέρευση γίνεται κάτω από τον έναστρο ουρανό, πάνω στο σκάφος ή σε κάποιο ερημικό νησάκι. Η διαδρομή μέχρι το το Komombo διαρκεί 2 μέρες / 1 νύχτα, ενώ μέχρι Ο ναός του Horusτο Edfu 3 μέρες /2 νύχτες. Το κόστος δεν ξεπερνά τα 14 € (μέχρι το Edfu) + 1,5 € για άδεια της αστυνομίας, αλλά το φαγητό μπορεί να αποτελεί ξεχωριστή συμφωνία. Κανονικά ο καπετάνιος φροντίζει για τις προμήθειες και το μαγείρεμα πάνω στο σκάφος, δεν είναι όμως κακή ιδέα να πάτε μαζί του για προμήθειες για να δείτε τι και από που θα τα αγοράσει. Φροντίστε επίσης για άφθονο εμφιαλωμένο νερό αν δεν θέλετε να δείτε τον καπετάνιο να μαγειρεύει χρησιμοποιώντας νερό από το ποτάμι. Αν δεν έχετε δικό σας υπνόσακο τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις (συνήθως βρώμικες) κουβέρτες που σας δώσουν. Συμφωνείστε επίσης αν στην τιμή περιλαμβάνονται και τα μεταφορικά μέχρι το Λούξορ (ταξί ή λεωφορείο;) αφού καμία φελούκα δεν προχωρά πέρα από το Edfu. Αν είστε γυναίκα (ή ομάδα γυναικών) η επιλογή ενός καλού καπετάνιου είναι ιδιαίτερα σημαντική: υπάρχουν αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση. Επίσης δεν είναι σπάνιο, να συμφωνήσετε τη διαδρομή με ένα καπετάνιο και όταν ξεκινήσετε στη θέση του να βρεθεί άλλος! Μη διστάσετε να βγείτε αμέσως από τη βάρκα όταν δείτε ότι κάτι από αυτά που συμφωνήσατε δεν παει καλά.

Στο Edfu αξίζει να περιηγηθείτε στα στενά (βρώμικα!) δρομάκια της παλιάς πόλης, προς το ύψωμα που υπάρχει πίσω από το ναό του Horus. Οι κάτοικοι είναι φιλικοί και παρά τους εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται το ναό καθημερινά πολύ λίγοι κάνουν μια βόλτα στις γραφικές φτωχογειτονιές του Edfu. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στους αστυνομικούς που για "λόγους ασφαλείας" δεν επιτρέπουν στους ξένους να απομακρυνθούν από το κεντρικό δρόμο. Με κάποιο μπαξίσι ή στρίβοντας στη μεθεπόμενη γωνία δεν είναι δύσκολο να διαφύγετε της προσοχής τους

 

 

Άμπου Σίμπελ (Abu Simbel)

260 χιλιόμετρα νότια του Ασουάν, λαξευμένες στη δυτική όχθη του Νείλου καθισμένες οι τεράστιες φιγούρες του Ραμσή ατενίζουν με το μυστηριώδες ύφος τους προς την ανατολή. Και οι δύο ναοί που βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον εντυπωσιάζουν με τα γιγάντιες μορφές και τις τοιχογραφίες. Για να πάτε εκεί ο μοναδικός τρόπος είναι με οργανωμένο τουριστικό λεωφορείο από το Ασουάν ή με την ειδική πτήση της Egypt Air κάθε πρωί με επιστροφή 2 ώρες αργότερα για τους τουρίστες. Για λόγους ασφαλείας, η αστυνομία απαγορεύει στους ξένους το ανεξάρτητο ταξίδι στην έρημο μεταξύ Άμπου Σίμπελ και έτσι πρέπει να ξεκινήσετε με το κομβόι της αστυνομίας στις 4 τα χαράματα! Η επιστροφή γίνεται την ίδια μέρα νωρίς το μεσημέρι.

 

Αλεξάνδρεια

Μια τόσο μεγάλη και ιστορική πόλη με τόσα λίγα να δεις, έλεγε κάποιος συνταξιδιώτης. Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη εντύπωση δεν είναι ιδιαίτερα θετική με τις απρόσωπες πολυκατοικίες να στριμώχνονται κατά μήκος της ατέλειωτης παραλίας. Αν διαθέσετε όμως το χρόνο και την υπομονή τότε θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε την ατμόσφαιρα της Αλεξάνδρειας, η οποία μπορεί να μην υπάρχει πια στα ιστορικά της μνημεία αλλά σίγουρα ζει στα παλιά παραδοσιακά καφενεία και στα υπαίθρια ταβερνάκια. Οι κατακόμβες του Kom ash-Shuqqafa είναι από τις αρχαιότερες ρωμαϊκές, ενώ στο ελληνορωμαϊκό μουσείο θα δείτε πλήθος εκθεμάτων από τους ελληνιστικούς χρόνους.

65 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, μπορείτε να βυθιστείτε στη μεσαιωνική ατμόσφαιρα (ή τη λάσπη των χωματόδρομων αν έχει προηγηθεί βροχή!) στη Ροζέττα (Rashid) και να περιηγηθείτε τα παλιά οθωμανικά αρχοντικά. Υπάρχουν τουλάχιστον 22 τα περισσότερα συγκεντρωμένα σε μια μικρή περιοχή.

 

Χουργκάντα (Hurghada ή Al-Ghardaka)

Μερικές δεκαετίες νωρίτερα, η Χουργκάντα ήταν ένα ήσυχο ψαροχώρι, με ελάχιστους ταξιδιώτες - φρικιά που απολάμβαναν τον ήλιο και τα γαλανά νερά κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού χειμώνα. Σήμερα η πόλη είναι ένα θέρετρο γεμάτο ξενοδοχεία και πολλούς τουρίστες που καταφθάνουν σε οργανωμένα γκρουπ για τον ήλιο, τη θάλασσα και τους κοραλλιογενείς υφάλους που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη. Αν είστε δύτης, ή έστω κολυμβητής με μάσκα και αναπνευστήρα, ο βυθός της ερυθράς θάλασσας θα σας γοητέψει.

 

Δυτικές οάσεις

Αν θέλετε να ζήσετε την ατμόσφαιρα του 'Αγγλου ασθενή", και σας έλκει η περιπέτεια, τότε προσανατολιστείτε προς τις δυτικές οάσεις, καταμεσής στην ατελείωτη έρημο. Η καλύτερη εποχή είναι αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη. Το καλοκαίρι μπορεί να αντιμετωπίσετε θερμοκρασίες μέχρι 50 βαθμούς, ενώ τις χειμωνιάτικες νύχτες ο υδράργυρος μόλις που θα ξεπερνά το 0. Με 4x4 ή με καμήλες μπορείτε να κάνετε "σαφάρι" στην έρημο για μια ή περισσότερες μέρες, να περιηγηθείτε ανάμεσα στα παλιά από λάσπη σπιτάκια των οικισμών ή να επισκεφτείτε ξεχασμένους αρχαιολογικούς χώρους. Η λευκή έρημος κοντά στην όαση Farafra είναι μοναδική στον κόσμο εξαιτίας του λευκού της χρώματος που δίνει την εντύπωση χιονιού, η όαση Siwa έχει το πιο παραδοσιακό χρώμα εξαιτίας της απομονωμένης θέσης της, η Dakhla όπως έδειξαν οι έρευνες κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Οι περισσότερες οάσεις συνδέονται πλέον με ασφαλτοστρωμένους δρόμους και δημόσια συγκοινωνία, αλλά η αστυνομία είναι πιθανό να σας εμποδίσει να ταξιδέψετε από το Λούξορ προς την Kharga.

 

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.