Αίγυπτος

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες

 

Στην (α)κατάλληλη στιγμή

Οι περισσότερες γιορτές είναι ισλαμικές και δεν υπάρχουν πολλά για να δει ο ταξιδιώτης. Οι ημερομηνίες είναι κυλιόμενες και κάθε χρόνο οι θρησκευτικές γιορτές μετακινούνται 10 - 12 μέρες νωρίτερα.

Τοπικές γιορτές των "μουλάδων" που έχουν σχέση με τοπικούς αγίους συγκεντρώνουν πλήθη κόσμου, στήνονται φανταχτερά πανηγύρια, ενώ μπορεί να δείτε και Σούφιδες να περιδυνίζονται σε έκσταση. Οι γιορτές αυτές κρατούν συνήθως μια εβδομάδα. Για τον ταξιδιώτη είναι πολύ δύσκολο να βρει τις ημερομηνίες και τον τόπο αφού είναι διαφορετικές κάθε χρόνο. Το στρίμωγμα στις γιορτές αυτές είναι μεγάλο και θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα για να μην σας κλέψουν. Η μεγαλύτερη γιορτή γίνεται στην Τάντα τον Οκτώβριο (αφιερωμένη στον Al -Badawi) ενώ 3 ακόμα μεγάλες γιορτές γίνονται στο Κάιρο.

 

Φεβρουάριος Η Eid al -Adha (12/2 για το 2003) γιορτάζεται σαν ημέρα προσκυνήματος στη Μέκκα. Αρνιά σφάζονται και οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν μαζί. Η γιορτή κρατά 3 μέρες, από τις οποίες την πρώτη μέρα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Αν ταξιδεύετε τις μέρες αυτές μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε εισιτήριο.
Μαϊος Το Sham an-Nessim γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα μετά το κοπτικό Πάσχα και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο. Εκτός από τους κόπτες χριστιανούς γιορτάζεται και από τους μουσουλμάνους με έξοδο στην ύπαιθρο και πικνίκ
Οκτώβριος Στις 6 Οκτωβρίου εορτάζεται η νίκη των κατά των Ισραηλινών στον πόλεμο του 1973. Τα καταστήματα είναι κλειστά και γίνονται παρελάσεις και ομιλίες επισήμων.
Νοέμβριος - Δεκέμβριος Το Ραμαζάνι γενικά δεν είναι πολύ καλή εποχή για να ταξιδέψει κανείς σε οποιαδήποτε μουσουλμανική χώρα. Αν και πολλοί Αιγύπτιοι δεν ακολουθούν κατά γράμμα την παράδοση, η ημερήσια νηστεία έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να ξυπνούν αργά το μεσημέρι (για να μείνουν τις λιγότερες ώρες χωρίς φαγητό μέχρι τη δύση του ήλιου) και οι ώρες των καταστημάτων να είναι άτακτες ή να ανοίγουν πολύ αργά. Αν και στην Αίγυπτο δεν είναι τόσο αυστηρά όσο σε άλλες μουσουλμανικές χώρες αποφύγετε να τρώτε σε δημόσιους χώρους.



 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.