Αίγυπτος

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κόστος & χρήματα

Η Αίγυπτος είναι μια πολύ φτηνή χώρα και χωρίς ιδιαίτερους συμβιβασμούς μπορείτε να περάσετε με 20 - 35 € / ημέρα. Το μεγαλύτερο κόστος για τον ταξιδιώτη είναι οι είσοδοι στους αρχαιολογικούς χώρους (6 € στις περισσότερες περιπτώσεις) και οι υπεραστικές μετακινήσεις. Το φιλοδώρημα ή μπαξίσι στην Αίγυπτο είναι  τρόπος ζωής (και μπορεί να επηρεάσει το καθημερινό κόστος του ταξιδιού σας): Για κάθε μικρή "υπηρεσία" θα σας ζητήσουν μπαξίσι, έστω και αν αυτό είναι το άνοιγμα μιας πόρτας ή να σας δείξουν το δρόμο που πρέπει να πάρετε. Πριν αρχίσετε να εκνευρίζεστε λάβετε υπόψη σας, ότι πρώτον οι Αιγύπτιοι δίνουν μεταξύ τους ο ένας στον άλλον μπαξίσι, καθημερινά σε κάθε ευκαιρία και δεύτερον πολλοί από αυτούς στην προσπάθεια να επιβιώσουν σας βλέπουν απλά σαν ...δολάριο. Σε κάθε περίπτωση δεν είστε υποχρεωμένοι να δώσετε μπαξίσι αν νομίζετε ότι δεν πρέπει.

Το παζάρι είναι και αυτό μέρος της καθημερινής ζωής στην Αίγυπτο και μπορείτε να διαπραγματευτείτε τα πάντα. Από την τιμή του δωματίου στο ξενοδοχείο, μέχρι και σε καταστήματα με αναρτημένες τιμές, μπορείτε να κάνετε παζάρι. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν συναλλάσσεστε με ανθρώπους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τουρίστες, όπως ταξιτζήδες, βαρκάρηδες, καμηλιέρηδες, ταξιδιωτικούς πράκτορες ή εμπόρους από τα σουκς (τα στενά δρομάκια με τις λαϊκές αγορές): Αν δεν εξαντλήσετε όλες σας τις ικανότητες είναι αρκετά πιθανό να πληρώσετε μέχρι και 10 φορές περισσότερο από την κανονική τιμή.

Τα ευρώ και τα δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά ή ταξιδιωτικές επιταγές είναι η καλύτερη επιλογή. Δεν αντιμετωπίσαμε καμία δυσκολία στην εξαργύρωση των ταξιδιωτικών επιταγών από τις τράπεζες και η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Ορισμένα ανταλλακτήρια στο Κάιρο δεν αλλάζουν ταξιδιωτικές επιταγές παρά μόνο μετρητά.

ισοτιμίες

Ενδεικτικές τιμές :
 

  • οικονομικά δωμάτια : 10 - 15 €
  • ξενοδοχείο μεσαία κατηγορίας: 15 - 25 €
  • οικονομικό γεύμα : 5 €
  • γεύμα σε εστιατόριο: 10 - 12 €

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.