Αίγυπτος

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

Άνθρωποι και ήθη

Μη βιαστείτε να κρίνετε την αιγυπτιακή κοινωνία αν δεν ταξιδέψετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι διαφορές μεταξύ των μεγάλων πόλεων και της επαρχίας είναι μεγάλες και βρίσκονται σε ταχεία και συνεχή εξέλιξη. Στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια δεν θα δυσκολευτείτε να συναντήσετε κομψά ντυμένες κοπέλες να δειπνούν στην Pizza Hut όπως και σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη. Αντίθετα, η παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα και το ντύσιμο στα μαύρα για τις γυναίκες είναι αρκετά συνηθισμένο σε αγροτικές περιοχές, όπου η φτώχεια, ο συντηρητισμός και η αμάθεια βαδίζουν πλάι - πλάι. Η τυπική αστική οικογένεια μένει σε μικροσκοπικά και ρυπαρά διαμερίσματα, ο άνδρας δουλεύει σε περισσότερες από μια δουλειές ενώ η γυναίκα φροντίζει τα συνήθως τέσσερα παιδιά της και τους ηλικιωμένους γονείς. Στην επαρχία τα παιδιά εξακολουθούν να μένουν στο ίδιο σπίτι ακόμα και μετά το γάμο σε πολύ μεγάλες οικογένειες και στη καλύτερη περίπτωση μπορούν να προσθέσουν νέα δωμάτια στα πλίνθινα χαμηλά σπιτάκια. Οι γυναίκες στην επαρχία είναι στην πλειονότητα αναλφάβητες, αλλά η κατάσταση αλλάζει καθώς η τηλεόραση για άλλη μια φορά κάνει το θαύμα της μεταφέροντας εικόνες από το "σύγχρονο" τρόπο ζωής μέχρι το τελευταίο χωριό.

Το ντύσιμο σας μπορεί να προσβάλλει τους ντόπιους είτε είστε άνδρας, είτε γυναίκα. Όσο μεγάλη κι αν είναι η ζέστη, το σορτς για άνδρες ή γυναίκες θεωρείται τουλάχιστον γελοίο. Υπάρχουν πολλές αναφορές από γυναίκες ταξιδιώτες για σεξουαλική παρενόχληση, ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε μόνες. Το συντηρητικό ντύσιμο που αφήνει όσο το δυνατόν λιγότερη επιδερμίδα σε κοινή θέα είναι σε πρώτη φάση η καλύτερη προστασία. Σε χώρους με συνωστισμό, προσπαθήστε να είστε ανάμεσα σε γυναίκες αν δεν θέλετε να σας αγγίζουν διάφοροι επίδοξοι εραστές. Στο μετρό του Καίρου υπάρχει ξεχωριστό βαγόνι μόνο για γυναίκες. Παρά τις συνεχείς παρενοχλήσεις δεν υπάρχουν αναφορές για βιασμούς ή άλλα σεξουαλικά εγκλήματα.


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.