Αιθιοπία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Προορισμοί

Αντις Αμπέμπα (Adis Ababa)

Το πρώτο συναίσθημα του ταξιδιώτη που φτάνει εδώ είναι η σφοδρή επιθυμία να φύγει το γρηγορότερο. Έχοντας διαβάσει αναφορές ταξιδιωτών αφήσαμε τα φωτογραφικά και τα χρήματά μας στο safe του ξενοδοχείου και όπως αποδείχτηκε με τις 3 μικροεπιθέσεις που δεχτήκαμε (2 άνδρες σε πιάνουν και σε κρατάνε, ο τρίτος ψάχνει αστραπιαία τις τσέπες σου) αυτό ήταν πολύ σοφό. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, η θέα από τους ταξιτζήδες, τις πόρνες, τους ζητιάνους, τους ανάπηρους, ανθρώπους που έχασαν τα μέλη τους στο πόλεμο, ημίγυμνα παιδιά του δρόμου, που θα βρεθούν γύρω σας, ζητώντας επίμονα birr (το τοπικό νόμισμα) θα στείλουν και εσάς το γρηγορότερο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Παρόλα αυτά, η πρώτη εντύπωση της πόλης, δεν είναι και η αληθινή. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας, όταν επιστρέψετε εδώ μετά από μερικές εβδομάδες ταξιδιού στην υπόλοιπη χώρα. Από πλευράς ασφάλειας η πρώτη εντύπωση είναι επίσης λανθασμένη και υπερβολική. Υπάρχουν αρκετές πόλεις και δυστυχώς όχι μόνο αφρικανικές όπως το Γιοχάνεσμπουργκ ή το Ναϊρόμπι στις οποίες αντικειμενικά κινδυνεύετε πολύ περισσότερο.
Η ανοιχτή αγορά Mercato, λέγεται ότι είναι από τις μεγαλύτερες της Αφρικής και σίγουρα μια από τις πιο βρώμικες. Αν είστε άρτι αφιχθείς καλό θα ήταν να την αποφύγετε. Εκτός από την υπερφόρτωση της όσφρησής σας, θα έχετε να αντιμετωπίσετε και τους διάφορους απατεώνες που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να βάλουν χέρι στην τσέπη σας. Προτιμείστε καλύτερα μία επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο το οποίο λέγεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα της Αφρικής και εκτός από τα ενδιαφέροντα εκθέματά του διαθέτει και καλά κατατοπισμένους συνοδούς οι οποίοι περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου
.

 

Ν. Αιθιοπία – η δική μας διαδρομή-


Στην Αιθιοπία φτάσαμε μετά από ένα ταξίδι στη γειτονική Ερυθραία, με σκοπό να επισκεφτούμε τις φυλές στο Νότιο τμήμα της χώρας (περιοχές Omo & Mago) που χωρίς υπερβολή ζουν ακόμα στην εποχή του χαλκού. Μέχρι και την κωμόπολη Shashemene, μπορεί κανείς να φτάσει με δημόσια συγκοινωνία (και ιώβεια υπομονή), ενώ ο μοναδικός τρόπος να κινηθεί κανείς νοτιότερα, είναι με 2 τουλάχιστον καλά 4x4 αφού εκτός από τα 1.000 χλμ. χωματόδρομου, υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιόμετρα εκτός οποιασδήποτε μορφής δρόμου. Οι περιοχές αυτές είναι τόσο απομονωμένες, ώστε η ακινητοποίηση για οποιαδήποτε λόγο του αυτοκινήτου να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβατών. Για το λόγο αυτό όλα τα αξιόπιστα «γραφεία» που οργανώνουν αυτές τις διαδρομές, χρησιμοποιούν τουλάχιστον 2 οχήματα ανεξάρτητα από τον αριθμό των επιβατών. Οι διαδρομές διαρκούν από 7 – 10 μέρες και οι τιμές είναι αστρονομικές: Ο κρατικός οργανισμός τουρισμού μας ζήτησε 1.800 US$ / άτομο ενώ διάφορα άλλα γραφεία ζητούσαν μέχρι και 2.500 US$ / άτομο. Εμείς επιμείναμε στην αναζήτηση αυτοκινήτου και οδηγού και τελικά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις συμφωνήσαμε για 1.500 US$ συνολικά για τα 4 άτομα που αποτελούσαν την παρέα μας. Το αυτοκίνητο όμως ήταν ένα (ερείπιο) Land cruiser, στο οποίο (το ανακαλύψαμε δυστυχώς πολύ αργότερα, όταν ήμασταν πολύ μακριά) η τετρακίνηση ήταν εκτός λειτουργίας, κάποια από τα φύλλα σούστας έσπασαν και χρειάστηκε να συγκρατήσουμε την ανάρτηση δένοντάς την κάθε τόσο με σχοινί(!), το ψυγείο έχανε νερό, ενώ δεν έκλειναν τα παράθυρα με αποτέλεσμα εκτός από τη σκόνη να υποφέρουμε και από τεράστιες μύγες (κάτι σαν αλογόμυγες) που μας δάγκωναν αλύπητα όταν διασχίζαμε βαλτώδεις περιοχές. Ένα ιδιαίτερης σημασίας θέμα είναι το θέμα του οδηγού: Εμείς ήμασταν τυχεροί γιατί μαζί μας είχαμε ένα νεαρό και φιλότιμο φοιτητή για διερμηνέα και ένα ανόητο που οδηγούσε το τζιπ. (Σε δύσκολα σημεία χρειάστηκε να το οδηγήσουμε εμείς γιατί αλλιώς θα ήμασταν εκεί ακόμα). Για τη συνεννόηση με τις φυλές, μπορείτε να πάρετε ένα από τα αμέτρητα παιδιά που τριγυρίζουν εδώ και εκεί στην Αιθιοπία από κάποιο χωριό και μάλιστα είναι τελείως φυσικό να το αφήσετε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που το πήρατε, όταν δεν το χρειάζεστε πια.
 

Νεότερες αναφορές από ταξιδιώτες (Απρίλιος 2004), λένε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση ταξιδιωτών στις περιοχές αυτές. Το κόστος του αυτοκινήτου είναι περίπου στα 600 € / εβδομάδα (δεν περιλαμβάνεται τίποτα άλλο, διανυκτερεύσεις φαγητό κλπ), ενώ τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν (Land Cruiser) ήταν σε άριστη κατάσταση.

 

Λίμνες Zwai και Langano


Ο δρόμος προς το Νότο ακολουθεί το Μεγάλο Ρήγμα (Rift Valley), είναι ασφαλτοστρωμένος, υπάρχει δημόσια συγκοινωνία και υπάρχουν μάλιστα και αρκετά ξενοδοχεία προσανατολισμένα στους λευκούς ταξιδιώτες που ταξιδεύουν συνήθως με οργανωμένα γκρουπ και κονβόϊ από τζιπ. Η επίσκεψη στις λίμνες (η πρώτη 160 χλ. από την Αντίς, η δεύτερη 210 χλμ.) αξίζει για το τοπίο και για τα πλήθη πουλιών που θα φωτογραφήσετε. Στη λίμνη Langano υπάρχουν 2 αρκετά καλά ξενοδοχεία στις όχθες της, το ένα (Wabe Shebele) κρατικό (10 – 40€).
 


Arba Minch


Η μικρή αυτή πόλη στο δρόμο προς το Νότο, είναι μια από τις πιο φτωχές στην Αιθιοπία, αλλά θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι είναι και μια από τις πιο φιλικές. Είναι η μοναδική πόλη που βαδίσαμε χωρίς την κουστωδία και τα «μπιρρ» και «hello mister» μικρών και μεγάλων. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε ύψωμα και έχει θαυμάσια θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το Bekele Mola Hotel (10€) που μείναμε, έχει καθαρά δωμάτια και θέα προς τις λίμνες. Κοντά στο Arba Minch (δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε την απόσταση, γιατί είχαμε χάσει το δρόμο) υπάρχει ένα παραδοσιακό χωριό της φυλής Κόνσο, χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και με μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Κοντά στο χωριό, η διάβρωση του εδάφους έχει σχηματίσει ένα φαράγγι με τμήματα του εδάφους να προεξέχουν σαν ουρανοξύστες, οι ντόπιοι το λένε Νέα Υόρκη. 200 χιλιόμετρα νοτιότερα βρίσκεται η Jinka, η τελευταία πόλη που μπορείτε να ανεφοδιαστείτε με πετρέλαιο, νερό κλπ. πριν συνεχίσετε νοτιότερα, προς την κοιλάδα Omo.
 


Εθνικά Πάρκα Μάγγο & Όμο


Οι περιοχές αυτές θεωρούνται οι πιο παρθένες της ανατολικής Αφρικής και σίγουρα δεν είναι κατάλληλες για τους «πρωτάρηδες» στην Αφρική. Το ταξίδι στις περιοχές αυτές έχει περισσότερο το χαρακτήρα «αποστολής» και είναι κατάλληλο για ταξιδιώτες που θέλουν μια εικόνα της Αφρικής όπως την είδαν οι πρώτοι εξερευνητές. Αν και η πανίδα είναι ίδια με τις γειτονικές χώρες (Κένυα – Τανζανία) μην περιμένετε να δείτε εύκολα άγρια ζώα εδώ: Τα ζώα είναι ασυνήθιστα στην ανθρώπινη παρουσία, δεν υπάρχουν σημεία παρατήρησης, και δεν υπάρχουν μονοπάτια που να οδηγούν στους νερόλακκους. Η περιοχή κατοικείται από φυλές (Μούρσι, Κόνσο, Κάρο) που μόλις τώρα έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με ταξιδιώτες. Οι περισσότεροι από αυτούς, δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της Αιθιοπίας, ούτε αντιλαμβάνονται την έννοια του κράτους! Ορισμένοι από αυτούς είναι οπλισμένοι με ντουφέκια και καλό είναι να αποφύγετε μεγάλες οικειότητες μαζί τους, αφού δεν θα μπορέσετε να αρνηθείτε ότι κι αν σας ζητήσουν! Τα χωριά των Μούρσι είναι προετοιμασμένα για τις επισκέψεις των λίγων ταξιδιωτών που φτάνουν εδώ και θα σας ζητήσουν μπιρρ (το τοπικό νόμισμα) για κάθε φωτογραφία. Μπορείτε να διαπραγματευτείτε τη φωτογράφηση προσφέροντας τους ξυραφάκια, καπέλα ή άλλα αντικείμενα, το καλύτερο όμως είναι να τραβήξετε φωτογραφίες χωρίς να βάλετε το σκόπευτρο της μηχανής στο μάτι σας για να μην το καταλάβουν.
 


Β. Αιθιοπία


Δεν είχαμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε βόρεια της Αντις Αμπέμπα, και οι παρακάτω αναφορές βασίζονται στις πληροφορίες που είχαμε κατά τον προγραμματισμό του ταξιδιού. Το ταξίδι στη Β. Αιθιοπία είναι σαφώς ευκολότερο από ότι στο Νότο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (αν έχετε το κουράγιο) δημόσια συγκοινωνία ή τις πτήσεις της Ethiopian Arilines. Αρκετοί ταξιδιώτες προτιμούν να ταξιδέψουν οργανωμένα με τζιπ, mini bus, ή μεγαλύτερα πούλμαν.
 Αξούμ ή Αξώμη (Axum)


Η ιστορική πρωτεύουσα της Αιθιοπίας και πιο ιερή πόλη κατά την ορθόδοξη αιθιοπική εκκλησία μπορεί να σας φανεί αδιάφορη με την πρώτη ματιά, αλλά αν ακολουθήσετε τους δεκάδες πιστούς τυλιγμένους στους λευκούς μανδύες που πηγαίνουν για προσευχή νωρίς το πρωί, θα αρχίσετε να νιώθετε κάτι από το πνεύμα της πόλης. Το πιθανότερο είναι να αρχίσετε την περιήγησή σας από τον τόπο που βρισκόταν κάποτε η αρχαία πόλη (Stelae field) με τους χαρακτηριστικούς μονολιθικούς στύλους και οβελίσκους. Κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει το μουσείο του Αξούμ στο οποίο παρουσιάζεται το ψηλό τεχνολογικό και καλλιτεχνικό επίπεδο της αρχαίας πόλης. Αλλά το πιο σημαντικό σημείο της πόλης δεν είναι άλλο από το ναό της Μαρίας της Σιών (St. Mary of Zion) στον περίβολο του οποίου φυλάγεται η Κιβωτός της Διαθήκης. Σε κανένα δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κτίσμα.


Bahir Dar


Τη συμπαθητική πόλη (για τα αιθιοπικά δεδομένα) στις όχθες της λίμνης Τάνα, επισκέπτονται αρκετοί τουρίστες σε για να δουν τους καταρράκτες του Μπλε Νείλου. Στην περιοχή γύρω από την πόλη υπάρχουν επίσης αρκετά μοναστήρια που αξίζουν της προσοχής σας. Οι καταρράκτες απέχουν περίπου μια ώρα με το λεωφορείο προς το χωριό Tis Abay (σημαίνει καπνός του Νείλου). Οι καταρράκτες είναι πιο εντυπωσιακοί την περίοδο των βροχών όταν υπάρχει πολύ νερό. Η πτώση των 45 μέτρων δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όπως λ.χ. στους καταρράκτες Βικτώρια όσο θα περίμεναν ορισμένοι ταξιδιώτες, αλλά δεν παύουν να είναι και ένα σημείο που αξίζει να επισκεφτείτε. Αν και τα τελευταία χρόνια πληρώνετε εισιτήριο για να επισκεφτείτε τους καταρράκτες, υπάρχουν αναφορές για πολύ ενοχλητικούς «οδηγούς» που δεν θα σας αφήσουν με τίποτα στην ησυχία σας.


Gonder


Με το εντυπωσιακό πέτρινο τοίχος, πέντε κάστρα και πλήθος από διαδρόμους και μικρότερα κτίρια στο κέντρο της πόλης, αξίζει να περιπλανηθείτε στο Gonder, ίσως αρχικά με κάποιο οδηγό για να σας δείξει τα σημεία ενδιαφέροντος και στη συνέχεια μόνοι σας. Το εισιτήριο που θα πληρώσετε (5€ ;) σας επιτρέπει να ξαναμπείτε και την επόμενη μέρα. Υπάρχουν επίσης 44 εκκλησίες στο Gonder, με πιο γνωστή από όλες εκκλησία του Debre Birhan Selasie.


Lalibela


Αν υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος για τον οποίο είναι γνωστή η Αιθιοπία στον υπόλοιπο κόσμο αυτός δεν είναι άλλος από τις λαξευτές εκκλησίες της Λαλιμπέλα. Το σύμπλεγμα των εκκλησιών δίνει την αίσθηση ενός υπόγειου οικισμού, με διαδρόμους και τούνελ. Κάθε εκκλησία είναι μοναδική ως προς το σχέδιο, το μέγεθος και το διάκοσμο, και δικαίως θεωρούνται ένα από τα θαύματα του κόσμου. Η πρόσβαση στη Λαλιμπέλα είναι σχεδόν αδύνατη την εποχή των βροχών, αφού μαζί με το δρόμο κλείνουν και ο διάδρομος προσγείωσης. Αν δεν ταξιδεύετε οργανωμένα ή με αυτοκίνητο και οδηγό, ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε εδώ είναι το αεροπλάνο από την Αντις Αμπέμπα ή το Gonder.
 

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.