Αιθιοπία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κίνδυνοι

Οι κλοπές είναι κάτι το συνηθισμένο στην Αιθιοπία ιδιαίτερα στην Αντισαμπέμπα, στη Dire Dawa, στο Gonder και στο Bahir Dar. Η πιο συνηθισμένη τακτική, είναι 2 ή 3 γεροδεμένοι άνδρες να σας ακινητοποιήσουν για μερικά δευτερόλεπτα και μέχρι να αντιδράσετε ο τρίτος έχει αδειάσει το περιεχόμενο από τις τσέπες σας ή έχει αρπάξει την τσάντα σας. Εμείς δεχτήκαμε 2 τουλάχιστον επιθέσεις αυτού του τύπου στην Αντισαμπέμπα και η καλύτερη συμβουλή (που ευτυχώς ακολουθήσαμε) είναι να αφήσετε τα χρήματά σας, φωτογραφικά κλπ στο safe του ξενοδοχείου και να μην έχετε μαζί σας τίποτα παραπάνω από μερικά ψιλά (χύμα στην τσέπη σας και όχι σε πορτοφόλι) για το λεωφορείο ή ταξί. Καλό είναι επίσης να περπατάτε γρήγορα, αποφασιστικά και να παρακολουθείτε αν σας ακολουθούν κάποιοι. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, μπείτε στο πρώτο κατάστημα που θα βρεθεί κοντά σας. Ταχυδακτυλουργικές ικανότητες έχουν και οι κλέφτες μέσα στα λεωφορεία και στο συνωστισμό των σταθμών. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες πέφτουν θύματα κλοπής την πρώτη μέρα της άφιξής τους. Στις μικρότερες πόλεις και τα χωριά, ο κίνδυνος να πέσετε θύμα κλοπής αυτού του τύπου είναι πολύ μικρότερος.
Αναφορές υπάρχουν επίσης για ληστείες λεωφορείων σε υπεραστικές διαδρομές. Ένοπλοι, ακινητοποιούν το λεωφορείο και ληστεύουν τους επιβάτες. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, πέρα από μια καλή ζώνη, μέσα από τα εσώρουχά σας που θα έχετε κρύψει κάποιο μέρος των χρημάτων σας.
Εξαιτίας των μακροχρόνιων πολέμων, υπάρχουν νάρκες. Ποτέ μην κινείστε έξω από μονοπάτια ακόμα και αν συνοδεύεστε από ντόπιο οδηγό.
Ένα άλλο πρόβλημα για τους ταξιδιώτες είναι οι λεγόμενοι καλοθελητές. Συνήθως πρόκειται για άτομα με σοβαρή εμφάνιση που θα σας πλησιάσουν και με αρκετά καλά αγγλικά θα σας συνοδεύουν βοηθώντας σας να βρείτε το λεωφορείο, το ταξί, το δρόμο, το ξενοδοχείο κ.ο.κ. Στο τέλος, το οποίο μπορεί να είναι και μια ολόκληρη μέρα συνοδείας, θα σας ζητήσει να πληρωθεί. Χωρίς να γίνετε παρανοϊκοί ή εχθρικοί με όλους, ξεφορτωθείτε τους από την αρχή με αποφασιστικό ύφος.
Αρκετές παρεξηγήσεις με ταξιδιώτες γίνονται με αστυνομικούς, στρατιώτες, τελωνειακούς και γενικά υπάλληλους διαφόρων αρχών, αφού είναι πιθανό να θελήσουν να αρχίσουν συζήτηση μαζί σας, ρωτώντας φυσικά από που έρχεστε, που πάτε και ότι άλλο περάσει από το μυαλό τους. Συνήθως οι ερωτήσεις αποσκοπούν στην ικανοποίηση της περιέργειάς τους, αρκετοί ταξιδιώτες όμως ενοχλούνται και δυσφορούν. Αν προσπαθήσετε να τους ξεφορτωθείτε απότομα και προσβλητικά, δεν είναι διόλου απίθανο να κάνουν χρήση της μικρής ή μεγάλης εξουσίας που έχουν και έτσι να βρεθείτε σε μπελάδες. Μην ξεχνάτε ότι όλοι οι αφρικανοί προσβάλλονται εύκολα από ένα λευκό που θα δείξει ότι τους υποτιμά.
 

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια
 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.