Αιθιοπία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες

 

υγεία

Είναι αλήθεια ότι στην Αιθιοπία υπάρχουν πολλές αρρώστιες από τις οποίες μπορείτε να νοσήσετε, περισσότερες ίσως από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ανατολικής Αφρικής. Λάβετε λοιπόν όλες τις προφυλάξεις, σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς πριν το ταξίδι και δείξτε σχολαστικότητα με το πλύσιμο των χεριών, το νερό και το φαγητό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Να είστε προετοιμασμένοι ότι οι διάρροιες είναι μέσα στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα, αντιμετωπίστε τις ανάλογα με τη βαρύτητα με τα κατάλληλα φάρμακα και μην αφήσετε να σας χαλάσουν τη διάθεση.

ηπατίτιδα Α

ηπατίτιδα Ε

Διάφορες μορφές της ηπατίτιδας συναντώνται στους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών και η Αιθιοπία δεν είναι η εξαίρεση. Πρέπει να έχετε εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Α (ακόμα και αν δεν ταξιδέψετε) και καλό είναι να έχετε εμβολιαστεί και κατά της ηπατίτιδας Β. Για τις άλλες μορφές ηπατίτιδας δεν υπάρχουν εμβόλια, οπότε προσέξτε το φαγητό και το νερό σας (ηπατίτιδα Α & Ε) και αποφύγετε τις επικίνδυνες συνθήκες (επαφή με αίμα, σεξουαλική επαφή, τρύπημα αυτιών, ξύρισμα σε τοπικό κουρείο κλπ) για να προφυλαχτείτε από τις μορφές B, C και D.

σχιστοσωμίαση

Τα παράσιτα που προξενούν τη νόσο μπορεί να υπάρχουν στις λίμνες και τα ποτάμια. Οι πιθανότητες να νοσήσετε είναι αρκετά χαμηλές και μόνο αν κολυμπήσετε σε μολυσμένο νερό. Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα προφύλαξης για τη αρρώστια αυτή.

κίτρινος πυρετός

Ο εμβολιασμός κατά του κίτρινου πυρετού είναι υποχρεωτικός από τις αρχές και μπορεί να σας ζητήσουν το διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμών κατά την είσοδό σας στη χώρα. 

μηνιγγίτιδα

ανάλογα με τον χρόνο παραμονής σας και το τρόπο ταξιδιού μπορεί να είναι σκόπιμο να εμβολιαστείτε κατά της μηνιγγίτιδας. Η Υγειονομική υπηρεσία θα σας ενημερώσει αν υπάρχει έξαρση στην περιοχή και θα σας συμβουλέψει σχετικά με τον εμβολιασμό.

τέτανος Με την ευκαιρία του ταξιδιού σας στην Αιθιοπία, επιβεβαιώστε πότε ήταν η τελευταία χρονιά που εμβολιαστήκατε κατά του τετάνου και αν είναι απαραίτητο κάντε μια αναμνηστική δόση.
ελονοσία Ο κίνδυνος να αρρωστήσετε από ελονοσία, είναι πολύ μικρότερος στην Αιθιοπία από ότι στην υπόλοιπη τροπική Αφρική. Αν ταξιδέψετε νότια της Αντις Αμπέμπα να πάρετε ανθελονοσιακά χάπια αφού ενημερωθείτε από την Υγειονομική Υπηρεσία μαζί με τις συνήθεις προφυλάξεις από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
νερό Λέγεται ότι το νερό είναι ασφαλές στην Αντις Αμπέμπα, για να είσαστε όμως σίγουροι  χρησιμοποιείστε μόνο εμφιαλωμένο νερό που θα βρείτε εύκολα σε όλες τις πόλεις. Αν ταξιδέψετε σε απομονωμένες περιοχές, προμηθευτείτε κιβώτια με νερό εφόσον έχετε δικό σας όχημα. Στη δική μας περίπτωση τα πλαστικά μπουκάλια έσπασαν (!) από τα τραντάγματα του τζιπ (καθώς και ένα δοχείο με πετρέλαιο -αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία-) γι αυτό να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε και ταμπλέτες χλωρίωσης νερού.

 

περισσότερα για την υγεία πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.