Αιθιοπία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κόστος & χρήματα

Όπως και σε πολλές άλλες αφρικανικές χώρες το ερώτημα για το κόστος μετατίθεται στο ερώτημα αν θα ταξιδέψει κανείς ως Αφρικανός ή ως λευκός. Τα δωμάτια που υπάρχουν για τους ντόπιους είναι κάτι παραπάνω από φτηνά (δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε δωμάτιο με 2-3 € / άτομο) ενώ το ίδιο ποσό θα ξοδέψετε για φαγητό. Οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία είναι επίσης πολύ οικονομικές και αντίστοιχα άβολες και κουραστικές. Το ταξίδι με συνθήκες ...αφρικανού, δεν είναι για τον καθένα και αυτό ισχύει στην Αιθιοπία περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Τα μεσαίας κατηγορίας ξενοδοχεία (συνήθως κρατικά) με αρκετές ανέσεις, θα σας στοιχίσουν Η Μαρία μπροστά από ένα από τα "οικονομικά δωμάτια"γύρω στα 50 € και υπολογίστε άλλα 12 € για φαγητό. Για να οργανώσετε κάποια δραστηριότητα, όπως σαφάρι, επίσκεψη σε φυλές, τρέκκινγκ κλπ. στην Αιθιοπία θα σας στοιχίσουν πολύ ακριβά. Η απουσία τουριστών, δεν επιτρέπει τον ανταγωνισμό και θα σας ζητήσουν εξωπραγματικές τιμές για αυτές τις δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, αν ταξιδεύετε με παρέα 3-4 ατόμων, έχετε αρκετές πιθανότητες ρωτώντας τριγύρω και εξαντλώντας τις διαπραγματευτικές σας ικανότητες να πετύχετε τουλάχιστον μια αποδεκτή τιμή.
Οι ξένοι ( ή φαράντζι, όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι) θα πληρώσουν τις ακριβότερες τιμές που ισχύουν μόνο για τους ξένους, είτε πρόκειται για κρατικά ξενοδοχεία, είτε για εισόδους σε εθνικά πάρκα και αρχαιολογικούς χώρους. Όλοι όσοι συναλλάσσονται με ξένους στην Αιθιοπία θα σας ζητήσουν αρκετά αυξημένες τιμές από αυτές που θα πλήρωνε ένας Αιθίοπας. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες της Αφρικής, πριν όμως αρχίσετε να εξοργίζεστε, αναλογιστείτε ποιο είναι το εισόδημα ενός εργαζόμενου στην Αιθιοπία. Μια πολιτική ίσων τιμών για όλους, θα σήμαινε ότι ότι οι λευκοί πρακτικά δεν θα πλήρωναν (σχεδόν) καθόλου.
Όταν επισκεφτήκαμε τη χώρα το Ευρώ δεν είχε μπει στην κυκλοφορία και για αυτό δεν έχουμε πληροφορίες για την αποδοχή του. Το αμερικανικό δολάριο πάντως είναι παντού ευπρόσδεκτο, είτε σαν μετρητά είτε σαν ταξιδιωτική επιταγή. Επειδή οι πιθανότητες κλοπής δεν είναι μικρές, σας συμβουλεύουμε να έχετε μαζί σας μόνο ταξιδιωτικές επιταγές και ίσως κάποιο μικρό ποσό σε μετρητά. Η αξία των επιταγών ή των μετρητών καλό είναι να είναι μεγάλη (50 ή 100 $) για να είναι εύκολα αποδεκτά.
Την πιστωτική σας κάρτα αφήστε στο σπίτι. Δεν νομίζουμε ότι θα μπορέσετε να τη χρησιμοποιήσετε στην Αιθιοπία. Φροντίστε να μην ξεμείνετε από χρήματα στην Αιθιοπία για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. από κλοπή), γιατί είναι απίστευτα δύσκολο και χρονοβόρο να σας στείλει κάποιος χρήματα.

ισοτιμίες

Ενδεικτικές τιμές :
 

  • οικονομικά δωμάτια : 3 - 10 €
  • ξενοδοχείο μεσαία κατηγορίας: 10 - 50 €
  • οικονομικό γεύμα : 2 - 3 €
  • γεύμα σε εστιατόριο: 3 - 8 €

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.