Αιθιοπία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

Άνθρωποι και ήθη

Με πάνω από 80 γλώσσες, 200 διαλέκτους, ισάριθμες φυλές και ένα σύμπλεγμα θρησκειών από ανιμιστικές θρησκείες μέχρι τον ορθόδοξο χριστιανισμό, η Αιθιοπία είναι μια χώρα στην οποία επικρατεί το αδιαχώρητο των πολιτισμών. Την μαγεία αυτή της Αφρικής, λίγοι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν: Το σοκ στο οποίο υπόκειται ο δυτικός ταξιδιώτης στη θέα των ανθρώπων που ζουν και αγωνίζονται για να επιβιώσουν την τρέχουσα ημέρα είναι τόσο ισχυρό, που δεν αφήνει περιθώρια για ρομαντική αντιμετώπιση των εξωτικών πολιτισμών. Η θέα των παιδιών με χαρακτηριστικά αβιταμίνωσης ή με πρησμένες κοιλιές θα κάνει τους περισσότερους ταξιδιώτες να αισθανθούν ένοχοι που κάνουν διακοπές σε μια τόσο φτωχή χώρα. Η αλήθεια είναι ότι οι ταξιδιώτες και τα χρήματα που θα ξοδέψουν εκεί (προσοχή: όχι τα χρήματα που θα πληρώσουν στη χώρα τους για ένα οργανωμένο ταξίδι!), βοηθούν την τοπική οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους ντόπιους.
Ταξιδεύοντας στην Αιθιοπία θα πρέπει να συνηθίσετε ότι παντού και πάντα θα είστε στο επίκεντρο, της γειτονιάς, του οικισμού ή ολόκληρου του χωριού. Εκατοντάδες πιτσιρίκια θα σας συνοδεύουν φωνάζοντας ασταμάτητα "money", "birr" (το τοπικό νόμισμα) ή "you" και στο πέρασμά σας θα υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, ενώ όλοι θα σας ζητούν χρήματα. Αν δεν έχετε ξαναταξιδέψει σε τόπους που το χρώμα του δέρματός σας, σας διαχωρίζει πολιτιστικά και οικονομικά από το περιβάλλον, θα νιώσετε αμηχανία και ίσως εχθρότητα. Ορισμένες στιγμές μπορεί να είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσετε ότι οι ζητιάνοι που σας ακολουθούν, τα παιδιά που τρέχουν ξωπίσω σας και ο κλέφτης που θα αρπάξει την τσάντα σας το κάνουν όχι γιατί είναι Αιθίοπες, αλλά γιατί ΕΣΕΙΣ είστε λευκός, δηλαδή τόσο πλούσιος που στην πραγματικότητα δεν μπορούν καν να το φανταστούν. Θα υπάρξουν αρκετοί άνθρωποι που θα σας ρωτήσουν τι γνώμη έχετε για την Αιθιοπία και τους ανθρώπους της, που πριν τις απαντήσετε καλό είναι να έχετε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας αν καταλαβαίνετε πράγματι μια χώρα σαν την Αιθιοπία.
.


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.