Γεωργία

αρχική έγγραφα καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί Πως θα πάτε Μετακίνηση


 

Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία από πλευράς άνεσης που θα συναντήσετε στο ταξίδι σας στη Γεωργία, είναι οι υπεραστικές μετακινήσεις.  Όλες σχεδόν οι διαδρομές εκτελούνται  από μασρούτκας (mashrutkas), δηλαδή παλαιά mini busses (τα περισσότερα είναι Ford Transit  20ετίας και λιγότερα mercedes sprinter αντίστοιχης ηλικίας), στα οποία τα καθίσματα είναι απίστευτα κοντά το ένα στο άλλο (ενίοτε η συρόμενη πόρτα μπορεί να είναι σφραγισμένη για ακόμα περισότερα καθίσματα) και όταν γεμίσει, με ταχυδακτυλουργικό τρόπο εμφανίζονται μικροσκοπικά σκαμνάκια για να καλύψουν κάθε κυβικό εκατοστό χώρου μέσα στο αυτοκίνητο. Φυσικά δεν υπάρχει χώρος για το σακίδιό σας (ούτε για τις αποσκευές των άλλων επιβατών) και μόνο σε μεγάλες αποστάσεις φορτώνονται κάποια πράγματα στην οροφή.  Οι μασρούτκες ξεκινούν μόνο όταν γεμίσουν, γι αυτό μπορεί να  χρειαστεί να περιμένετε  αρκετή ώρα μέχρι την αναχώρηση. Το καλοκαίρι με ζέστη  35+ βαθμών  τα οχήματα στέκονταν στον ήλιο με ελάχιστα  παράθυρα να ανοίγουν και κόσμο στο εσωτερικό να κρατά τη θέση του (αν βγείτε έξω θα χάσετε τη θέση σας και θα καταλήξετε σε σκαμνάκι). Τα μοναδικά αληθινά λεωφορεία που ταξιδέψαμε ήταν στη διαδρομή Gori - Τιφλίδα, το οποίο ήταν ένα ελληνικό λεωφορείο 40ετίας του ΚΤΕΛ Χαλικιδικής, με όλες  τις ελληνικές επιγραφές και χρώματα και στη διαδρομή Zugdidi - Τιφλίδα.  Εννοείται ότι η λέξη κλιματισμός είναι άγνωστη σε όλα τα οχήματα.

Οι μασρούτκες ξεκινούν από σταθμούς έξω από την πόλη  και ποτέ δεν δυσκολευτήκαμε να βρούμε αμέσως τη δική μας. Τα εισιτήρια είναι πολύ φτηνά ακόμα και για μεγάλες αποστάσεις.  Για να πάτε στους σταθμούς θα χρειαστείτε ταξί (συνεννοηθείτε για την τιμή πριν μπείτε), τα οποία  είναι επίσης φτηνά και οι οδηγοί που συναντήσαμε ήταν εξυπηρετικοί και ευγενικοί. Στη Τιφλίδα, δεν θα χρειαστείτε ταξί αφού και οι 2 σταθμοί που χρησιμοποιήσαμε συνδέονται με το μετρό.   

Για τη διαδρομή σας από / προς το αεροδρόμιο της Τιφλίδας υπάρχει λεωφορείο  μέχρι τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και από εκεί μπορείτε να πάρετε ταξί ή μετρό. Αν και το Lonely Planet ανέφερε ότι το αεροδρόμιο της Τιφλίδας συνδέεται με  προαστιακό σιδηρόδρομο, τον Ιούλιο 2011 τα δρομολόγια ήταν πρακτικά ανύπαρκτα.

Τέλος, η μοναδική ίσως χρήσιμη για ταξιδιώτες σιδηροδρομική σύνδεση στη Γεωργία, είναι αυτή μεταξύ Μπατούμι και Τιφλίδας  την οποία δεν χρησιμοποιήσαμε.

   

 

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.