Ισλανδία

αρχική έγγραφα Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι καλύτερη εποχή Προορισμοί μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες


Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο υπάρχουν λεωφορεία που κινούνται στην περιμετρική "εθνική οδό" γύρω από το νησί. Τους υπόλοιπους μήνες τα δρομολόγια είναι πολύ αραιά ή δεν εκτελούνται καθόλου.  Τα εισιτήρια είναι όπως φαντάζεστε αρμυρά, όπως και τα εισιτήρια πολλαπλών διαδρομών που σας επιτρέπουν να κινηθείτε ελεύθερα σε κάποιο τμήμα ή να κάνετε το γύρο του νησιού.

Αν θέλετε πραγματικά να απολαύσετε τη χώρα, θα χρειαστείτε ένα δικό σας όχημα. Εμείς, όπως και πολλοί άλλοι ταξιδιώτες πήγαμε στην Ισλανδία με το δικό μας αυτοκίνητο, αλλά αν  δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα υπάρχουν δεκάδες ντόπια ταξιδιωτικά γραφεία με τα οποία μπορείτε να έρθετε σε επαφή μέσα από το διαδίκτυο για ενοικίαση αυτοκινήτου. Με το νοικιασμένο  αυτοκίνητο μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα σε όλη την περίμετρο του νησιού όχι όμως και στις ερημικές κεντρικές περιοχές. Το συμβόλαιο ενοικίασης απαγορεύει  την οδήγηση στην έρημο που καλύπτει το εσωτερικό της χώρας, όπως επίσης και σε όλους τους δρόμους  με το διακριτικό "F" (από το Four wheel drive) εκτός κι αν νοικιάσετε ένα  4 x 4 με αρκετό ύψος από το έδαφος. Οι δρόμοι αυτοί είναι χωματόδρομοι με πολλές πέτρες και βράχια, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν γέφυρες για τους διάφορους χείμαρρους που πρέπει να διασχίσετε οδηγώντας.  Εμείς οδηγήσαμε το δικό μας VW Camper στο εσωτερικό του νησιού στο δρόμο Νο 35 από Gullfoss προς Bolstradahlid, αλλά δεν  συνιστούμε να κάνετε τη διαδρομή γιατί ο δρόμος ήταν πολύ, πάρα πολύ κακός.

Ο περιμετρικός δρόμος γύρω από το νησί (ring road)  είναι σε καλή κατάσταση, με τραχιά άσφαλτο, πολύ στενός, ελαφρώς υπερυψωμένος και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσετε στην "άκρη".  Οι γέφυρες είναι όλες στενές (μιας κατεύθυνσης) και πρέπει να πλησιάζετε προσεκτικά και να συνεννοηθείτε για το ποιος θα περάσει στην απίθανη περίπτωση που θα συναντήσετε αντιθέτως  κινούμενο όχημα.  Στην Ισλανδία αρκετοί δρόμοι είναι καλά στρωμένο χωματόδρομοι, που επιτρέπουν άνετα την κίνηση με ταχύτητες 60 - 80 χλμ.  Επειδή τα αυτοκίνητα λασπώνονται σε τέτοιο βαθμό που η οδήγηση να μην είναι πια ασφαλής (περιορισμένη ορατότητα, καλυμμένα από λάσπη  φώτα και πινακίδες κυκλοφορίας) υπάρχουν συχνά δημόσιοι χώροι με βούρτσες και νερό με πίεση για να καθαρίσετε μόνοι σας (χωρίς χρέωση)  το αυτοκίνητό σας.  Επίσης έχετε κατά νου ότι τα βενζινάδικα είναι πολύ αραιά το ένα από το άλλο γι αυτό φροντίστε να έχετε πάντα αρκετή βενζίνη. Πολλά από τα βενζινάδικα λειτουργούν χωρίς προσωπικό, αυτόματα με τη χρήση πιστωτικής κάρτας.  Αν οδηγείτε, είναι σημαντικό  να έχετε ένα πολύ καλό χάρτη μαζί σας, γιατί  δεν υπάρχουν άνθρωποι που μπορείτε να ρωτήσετε και πολλές φορές ούτε καν άλλοι οδηγοί. Εμείς σας προτείνουμε τον χάρτη των εκδόσεων Rough Guides που μπορείτε να βρείτε στον Ελευθερουδάκη και αποδείχτηκε ακριβέστατος.

 

Στην Ισλανδία έχετε τέλος τη δυνατότητα να πετάξετε προς όλα τα σημαντικά αστικά κέντρα (με τιμές  που συνήθως κυμαίνονται πάνω από τα 100 ευρώ). Τη δυνατότητα αυτή την αξιοποιούν οι ντόπιοι ιδιαίτερα το χειμώνα που οι δρόμοι είναι παγωμένοι και επικίνδυνοι.

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.