Ισλανδία

αρχική έγγραφα Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι καλύτερη εποχή Προορισμοί μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες


Κόστος & χρήματα

Η Ισλανδία είναι ο ακριβότερος προορισμός που έχουμε ταξιδέψει ποτέ και αρκετά ακριβότερη από άλλες ευρωπαϊκές ή σκανδιναβικές χώρες.  Πριν σταματήσετε να διαβάζετε παρακάτω, δείτε  μερικούς από τους τρόπους που μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται σημαντική έκπτωση των ανέσεων και κάποια  επιπλέον δουλειά εκ μέρους σας.

Ο πρώτος μεγάλος σκόπελος για να φτάσετε στην Ισλανδία είναι τα αεροπορικά εισιτήρια: Το καλοκαίρι του 2007 οι τιμές για την πτήση Αθήνα Ρεϊκγιαβικ και επιστροφή ήταν πολύ κοντά στα 1.000 €.  Δείτε τους εναλλακτικούς τρόπους να φτάσετε στην Ισλανδία με λιγότερα χρήματα στο κεφάλαιο Πως θα πάτε.

Η διαμονή στην Ισλανδία μπορεί να είναι αφόρητα ακριβή.  Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από τα 50-60 € (με πιθανώς κοινόχρηστη τουαλέτα και χωρίς κλινοσκεπάσματα για τις φτηνότερες εκδοχές) ενώ θα χρειαστείτε από 100 € και πάνω για δωμάτιο ξενοδοχείου. Επειδή και για τις δικές μας δυνατότητες οι τιμές ήταν απρόσιτες, αξιοποιήσαμε τη δυνατότητα του κάμπινγκ. Σε ολόκληρη την Ισλανδία κάθε πόλη μικρή ή μεγάλη έχει το δικό της κάμπινγκ, τα οποία το καλοκαίρι είναι γεμάτα με ευρωπαίους και ντόπιους παραθεριστές.   Οι τιμές είναι 7 - 10 € / το άτομο, (χρεώνονται μόνο τα άτομα και όχι τα αυτοκίνητα και οι σκηνές), οι εγκαταστάσεις είναι πάντοτε καλές και πεντακάθαρες ενώ αρκετά από τα κάμπινγκ δίνουν τη δυνατότητα να μαγειρέψετε κάτι σε κοινόχρηστες κουζίνες (πολύ σημαντικό αν δείτε τις τιμές των εστιατορίων). Το μειονέκτημα είναι  ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε το κρύο, την υγρασία και πιθανούς δυνατούς ανέμους που θα προσπαθήσουν να σας σηκώσουν τη σκηνή, αλλά σε αυτό τον κόσμο, το ξέρετε,  δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Το φαγητό είναι επίσης ακριβό με τα κυρίως πιάτα στα εστιατόρια να κυμαίνονται στα 30 € και το κακής ποιότητας  πρόχειρο φαγητό (χάμπουργκερ κλπ.) να είναι τάξης των 7 - 10 €. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που συναντήσαμε προτιμούσαν όπως κι εμείς να παρασκευάσουν μόνοι τους το φαγητό τους στο κάμπινγκ. Σημειώστε επίσης, ότι το νερό του δικτύου στην Ισλανδία είναι εξαιρετικής  ποιότητας και δεν χρειάζεται να αγοράζετε εμφιαλωμένο.

Αν μας διαβάζετε ακόμα, που σημαίνει ότι μάλλον το σκέφτεστε να κάνετε κάμπινγκ στην Ισλανδία,  θα πρέπει να υπολογίσετε ένα ακόμα σοβαρό έξοδο, αυτό της μετακίνησης. Τακτικά δρομολόγια λεωφορείων  στον περιφερειακή "εθνική οδό" που κάνει το γύρο του νησιού, εκτελούνται από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο με αρμυρά όπως φαντάζεστε εισιτήρια αλλά και "πάσα", δηλαδή εισιτήρια πολλαπλών διαδρομών που περιλαμβάνουν ολόκληρο ή μέρος του νησιού. (ενδεικτικό κόστος για ένα  εισιτήριο που περιλαμβάνει το γύρο  του νησιού με όσες στάσεις θέλετε κοστίζει περίπου 250 €).

Αν ταξιδεύετε 2  ή περισσότερα άτομα, η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι η καλύτερη λύση. Ρίξτε μια ματιά στις τιμές κάνοντας google "Iceland rent a car"

Για μεγαλύτερη άνεση (αν έχετε μεγαλύτερο πορτοφόλι) αρκετά γραφεία στην Ισλανδία προσφέρουν αυτοκίνητο για μια εβδομάδα, μαζί με κλεισμένα ξενοδοχεία σε διαφορετικό μέρος κάθε βράδυ,  ώστε να κάνετε αυτόνομα το γύρο του νησιού. Από το internet, μπορείτε να κάνετε τη σχετική κράτηση ώστε το αυτοκίνητο να σας περιμένει στο αεροδρόμιο.

 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για (σχετικά πάντοτε) οικονομικές κρατήσεις θα βρείτε στο Hosteling International Iceland

 

 
ισοτιμίες

Ενδεικτικές τιμές :
 

  • οικονομικά δωμάτια : από 60 € 
  • ξενοδοχείο : από 100 €
  • οικονομικό γεύμα :  από 10 €
  • γεύμα σε εστιατόριο: από 30  €
  • 1 λίτρο βενζίνη: 1,50 €
  • διανυκτέρευση σε κάμπινγκ (1 άτομο): 7 - 10 €

 

οι τιμές όπως τις είδαμε τον: Ιούλιο 2007


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.