Ινδία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Ημερολόγιο ταξιδιού


  Kashmir
Νέο Δελχί Uttar Pradesh Rajastan Kashmir Ladakh Νότια Ινδία

 

 

 

Η κοιλάδα του Κασμίρ στη  Β.Δ. άκρη της Ινδίας, ανάμεσα σε χιονισμένες κορυφές, δάση κωνοφόρων και τρεχούμενα νερά λένε ότι είναι από τις πιο όμορφες περιοχές της Ινδίας.  Οι ντόπιοι λένε ότι είναι ο επί γης παράδεισος και πράγματι αν δεν υπήρχαν τα πολιτικά προβλήματα, η βία και η φτώχεια, ναι θα μπορούσε να είναι.

 

Καλύτερη εποχή

Η καλύτερη εποχή  για να επισκεφτείτε  το Κασμίρ είναι από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, όταν οι πεδινές περιοχές της υπόλοιπης Ινδίας θα ψήνονται στη ζέστη (Απρίλιος - Μαϊος) ή όταν θα πνίγονται στις βροχές των μουσώνων (Ιούνιος - Αύγουστος). Οι βροχές τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι σπάνιες, αλλά πέφτουν συνήθως το βράδυ, ενώ τα διαστήματα με ηλιοφάνεια είναι μεγάλα και οι θερμοκρασίες ευχάριστες (συγκρινόμενες πάντα με την υπόλοιπη Ινδία).  

Κίνδυνοι

Από το 1989, η κατάσταση στο Κασμίρ εναλλάσσεται μεταξύ περιόδων έξαρσης και ύφεσης. Σε γενικές γραμμές, έχει παγιωθεί μια κατάσταση με τα  ινδικά στρατεύματα να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της πόλης του Srinagar και των δρόμων που οδηγούν σε αυτή, ενώ διάφοροι πολέμαρχοι  φαίνεται να ελέγχουν χωριά ή ορεινές περιοχές. Τα σύνορα με το Πακιστάν σε αυτή την περιοχή δεν είναι ξεκάθαρα, οι ινδικοί χάρτες δείχνουν περιοχές του Πακιστάν να τους ανήκουν και το αντίστροφο.  Οι βομβιστικές ενέργειες δεν είναι σπάνιες, αλλά με την τρέλα που επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο, νομίζουμε ότι δεν είναι περισσότερο επικίνδυνα από το Λονδίνο ή τη Ν. Υόρκη. Μείνετε μακριά από κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικούς σταθμούς και τράπεζες στην πόλη του Srinagar και  αποφύγετε διαδρομές έξω από την πόλη, εκτός και αν συνοδεύεστε από ντόπιο οδηγό της εμπιστοσύνης σας.  Όλες οι βομβιστικές ενέργειες μέχρι στιγμής δεν είχαν ποτέ σαν στόχο ταξιδιώτες. Παρόλα αυτά προτείνουμε (ισχύει όχι μόνο για την Ινδία)  να είστε πάντα  μακριά από γκρούπ αμερικανών ή βρετανών τουριστών.

 

Σριναγκάρ  (Srinagar)

Η θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, το Σριναγκάρ, στις όχθες της λίμνης Dal με τα κρυστάλλινα νερά και του ποταμού Jhelum μοιάζει περισσότερο με πακιστανική πόλη παρά με ινδική.  Οι άνθρωποι είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, η γλώσσα τους είναι  ουρντού, οι φυσιογνωμίες και το ντύσιμο είναι όπως στο Πακιστάν και μόνο αραιά και που θα  δείτε  κάποια γυναίκα με χρωματιστό σάρι. Η παλιά πόλη έχει πολύ παλιά ξύλινα σπίτια, στενά σοκάκια και πολύ φιλικούς κατοίκους που θα σας καλέσουν  για τσάι στο σπίτι τους.  Από την πρώτη στιγμή νιώσαμε πολύ άνετα στο παλιό αυτό κομμάτι της πόλης. Ο βασικός λόγος όμως που ήρθατε εδώ είναι για να μείνετε στα καραβόσπιτα στη λίμνη Dal (ή τη μικρότερη Nagin). Στο εσωτερικό κομμάτι της λίμνης τα νερά είναι διάφανα με τα γύρω χιονισμένα βουνά να καθρεφτίζονται και  το μόνο που ακούγεται είναι οι φωνές εκατοντάδων πουλιών, ένας πραγματικά γαλήνιος τόπος. 

Τα καραβόσπιτα είναι κατάλοιπα της αγγλικής αποικιοκρατίας, οι άγγλοι ποτέ δεν είχαν τον έλεγχο στην περιοχή και οι τοπικοί άρχοντες δεν τους επέτρεψαν να κατέχουν γη. Τους επέτρεψαν όμως να κατασκευάσουν και να μένουν σε ξύλινα πλωτά σπίτια στη λίμνη,  πολλά από τα οποία έχουν όλη την πολυτέλεια με βαριά χαλιά και ξυλόγλυπτα έπιπλα εκείνης της εποχής. Τα καραβόσπιτα είναι σε κατηγορίες (D, C, B, A, Deluxe), αλλά περισσότερη σημασία έχει η γενική κατάσταση του σκάφους και η φιλικότητα του προσωπικού παρά η ονομαστική κατηγορία. Προτιμείστε κάποιο καραβόσπιτο  στο εσωτερικό της λίμνης, μακριά από το δρόμο (γήινο ή υδάτινο) ώστε να έχετε  πραγματική ησυχία. Με την έλλειψη τουριστών τα τελευταία χρόνια το βέβαιο είναι ότι σχεδόν θα σας απαγάγουν μόλις πατήσετε το πόδι σας  στο Σριναγκάρ, εκτός και αν έχετε κλείσει από πριν κάποιο καραβόσπιτο. Εμείς μείναμε  στο (γκρουπ καραβόσπιτων Α κατηγ.) Zigmaley ( τηλ. 0091 194244892, kashmir_gb@rediffmail.com ), το οποίο ήταν αρκετά καλό, με καλό φαγητό, αλλά ο ιδιοκτήτης αρκετά φορτικός για να κλείσουμε κάποια εκδρομή, βόλτα με shikara (βάρκα)κλπ.  και μάλιστα σε πολύ ακριβές τιμές. Η τιμή τον Ιούλιο 2005 ήταν 20€ (full pension) την ημέρα, αλλά σίγουρα μπορείτε να το διαπραγματευτείτε σε πολύ χαμηλότερη τιμή (όπως διαπιστώσαμε δυστυχώς αργότερα). 

Μένοντας στη λίμνη Dal, εκτός από τις γαλήνιες στιγμές  στο καραβόσπιτό σας μπορείτε να κάνετε την καθιερωμένη βόλτα με τη shikara,  παρακολουθώντας τη καθημερινή ζωή των κατοίκων πάνω στη λίμνη, να επισκεφτείτε (με βάρκα) το Harzarbal Mosque (μάλλον για τη διαδρομή), ή να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί για να πάτε (πάντα με βάρκα) στη πλωτή αγορά των λαχανικών.  Αν προτιμάτε τη βόλτα στη στεργιά, εκτός από το παλιό κομμάτι της πόλης, μπορείτε να πάτε και στους κήπους Shalimargh, 5-6 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης -δεν αξίζει να πληρώσετε rickshaw-, όλα τα λεωφορεία που περνούν από τον παραλίμνιο δρόμο πηγαίνουν προς τα εκεί.

 

 

Πως θα πάτε

Αν ερχόσαστε από Δελχί, ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε στο Σριναγκάρ είναι το αεροπλάνο (Sahara Airlines, Jet Airways και Indian Airlines, έχουν πτήσεις από/ προς Δελχί, περίπου  110€) Με λεωφορείο από τη δυτική πλευρά (από Jammu) είναι καλύτερα να μη το δοκιμάσετε, το Jammu θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, ενώ θα χρειαστείτε αρκετές μέρες για προς/από Ν. Δελχί.

Αντίθετα, η διαδρομή με λεωφορείο προς/ από το Leh (Λαντάκ) είναι κατά τη γνώμη μας μια από τις καλύτερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με λεωφορείο στην Ασία. Ο δρόμος περνά από κοιλάδες με παγετώνες, ανεβαίνει σε πολύ μεγάλα υψόμετρα , μεγάλα κομμάτια του δρόμου είναι σκαλισμένα κυριολεκτικά σε κάθετες πλευρές φαραγγιών με απύθμενο βάθος (και είναι μάλιστα τόσο στενός, που ίσα ίσα χωρά να περάσει ένα αυτοκίνητο) και τέλος "κατεβαίνει" στο Leh, σε υψόμετρο 3.500μ. Ο δρόμος είναι ανοικτός από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο (το αργότερο) ανάλογα με τον καιρό.  Η διαδρομή διαρκεί 2 μέρες  (από 12 ώρες ή κάθε μια χωρίς βλάβες / αλλαγή τροχού ή καθάρισμα του δρόμου από κατολισθήσεις) με μια διανυκτέρευση στο Kargil ( με δικά σας έξοδα). Φροντίστε να έχετε ζεστά ρούχα μαζί σας (και όχι στο σακίδιο, στην οροφή του λεωφορείου) και προσευχηθείτε να έχετε καλό οδηγό. Στο Kargil μπορείτε να μείνετε φτηνά στο σταθμό λεωφορείων (δεν το συνιστούμε) ή κάπως καλά στο ξενοδοχείο Siachen (10€) το οποίο έχει και εστιατόριο. Η επόμενη μέρα ξεκινά στις 4 το πρωί και η συνέχεια της διαδρομής είναι το ίδιο εντυπωσιακή μέχρι το Leh (άφιξη συνήθως λίγο πριν νυχτώσει). Ορισμένα τμήματα του δρόμου (μεταξύ Σριναγκάρ    και Kargil) περνούν από επικίνδυνες περιοχές, κοντά στα (αμφισβητούμενα) Πακιστανικά σύνορα, αλλά όπως διαπιστώσαμε ο δρόμος φυλάγεται πολύ καλά: Σχεδόν κάθε 300μ, υπήρχαν στρατιώτες με αυτόματα όπλα, φυλάκια και πολλά στρατόπεδα στις κοιλάδες. Για καλύτερη θέα στη διαδρομή Srinagar - Leh καθίστε στη δεξιά πλευρά του λεωφορείου.


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.