Ινδία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Ημερολόγιο ταξιδιού


  Ladakh
Νέο Δελχί Uttar Pradesh Rajastan Kashmir Ladakh Νότια Ινδία

 

 

 

Τα υψίπεδα του Ladakh  στη Β.Δ. άκρη της Ινδίας κυκλωμένα από οροσειρές των Ιμαλαίων και υψόμετρα από 3.000 - 6.000μ. είναι (γεωγραφικά) μια προέκταση του Θιβέτ στην ινδική επικράτεια. Κυκλωμένη από τις πανύψηλες κορυφές η περιοχή αυτή επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο μόνο με το αεροπλάνο (από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Leh) ή για 2-3 μήνες το χρόνο (Ιούνιος - Σεπτέμβριος) με τους δύο μοναδικούς  δρόμους (μοναδική και η εμπειρία να έχει κάνει κανείς τις διαδρομές αυτές -από τους ψηλότερους αμαξιτούς δρόμους του κόσμου) νότια προς το Manali και δυτικά προς το SrinagarΜεγάλο μέρος των κατοίκων είναι θιβετιανοί, αρκετοί μάλιστα είναι πρόσφυγες μετά την εισβολή της Κίνας στο Θιβέτ. Η επικρατούσα θρησκεία είναι ο Βουδισμός,  τα χωριά και τα μοναστήρια  μοιάζουν πολύ  με αυτά του Θιβέτ και για το λόγο αυτό το Λαντάκ είναι γνωστό ως το μικρό Θιβέτ.

 

Καλύτερη εποχή

Με θερμοκρασίες το χειμώνα να κυμαίνονται από -20 μέχρι +4 βαθμούς,  με σχεδόν ανύπαρκτη θέρμανση και με τα περισσότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια κλειστά, πρέπει να έχετε αρκετό θάρρος για να πάτε εκεί το χειμώνα.  Οι περισσότεροι ταξιδιώτες πηγαίνουν φυσικά  το καλοκαίρι (από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο) που οι θερμοκρασίες είναι ευχάριστες (5 - 30 C),  η πόλη σφύζει από ζωή και υπάρχουν πολλές δυνατότητες για trekking, ορειβασία  ή απλή περιήγηση στην περιοχή.

 

Κίνδυνοι

Αν και το Λαντάκ  ήταν (είναι;) μια από τις αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Κίνας και Ινδίας, η περιοχή θεωρείται απόλυτα ασφαλής, τουλάχιστον τόσο ασφαλής όσο και η υπόλοιπη Ινδία. Οι πραγματικοί κίνδυνοι για τους ταξιδιώτες είναι η ασθένεια του ύψους, τα ορειβατικά ατυχήματα και μερικές φορές τα μαγκάλια που χρησιμοποιούνται για θέρμανση και μπορούν προξενήσουν δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.  Μην υποτιμήσετε τους 2 πρώτους, ιδιαίτερα αν φτάσετε στο Leh με αεροπλάνο (3.500μ) χωρίς προηγούμενη προσαρμογή σε χαμηλότερα υψόμετρα, καλό είναι τα 2 πρώτα 24ωρα να αποφύγετε κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα.

Leh

Φωλιασμένο σε μια παράπλευρη κοιλάδα του Ινδού ποταμού, το Leh  δεν θυμίζει με τίποτα ινδική πόλη. Τους καλοκαιρινούς μήνες η πόλη είναι γεμάτη ταξιδιώτες, τουριστικά μαγαζιά, καφέ και δεκάδες γραφεία που οργανώνουν εκδρομές, trekking, ορειβασίες κ.α.  Γύρω ή κοντά στο Leh, υπάρχει σημαντικός αριθμός από κέντρα για meditation, reiki, yoga κλπ., τα μαθήματα γίνονται σε αγγλική γλώσσα και hindi και είναι ποικίλης διάρκειας ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός: από 2-3 μέρες μέχρι 1 ή περισσότερους μήνες. Στο κέντρο της πόλης, πάνω σε ένα  βράχο, υψώνεται  το Παλάτι (Leh Palace), το οποίο ήταν σε ανακατασκευή όταν ήμασταν εμείς εκεί και πάνω από το παλάτι σε ένα ακόμα ψηλότερο βράχο θα δείτε το ερειπωμένο κάστρο και την Namgyal Tsemo Gompa. Η θέα προς την πόλη ανάμεσα στις χρωματιστές σημαίες με τις ευχές είναι πολύ καλή. Μπορείτε να ανέβετε με τα πόδια από ένα μονοπάτι (κοντά στο παλάτι) ή να πάρετε ένα ταξί.

Σε μικρή απόσταση από το Leh  (10 - 20χλμ) μπορείτε να πάτε με το τοπικό λεωφορείο στο χωριό Thiksey, παλιά θιβετιανά σπίτια σκαρφαλωμένα σε ένα ύψωμα  με το ομώνυμο μοναστήρι  στην κορυφή, και από εκεί, αφού κατέβετε στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση το Leh, στρίψτε στον χωματόδρομο αριστερά και βαδίστε (40 λεπτά περίπου, ανάμεσα σε χωράφια με οπωροφόρα και λουλούδια) μέχρι το επόμενο χωριό, το Shey. Εδώ υπάρχει ένα πολύ παλιό μοναστήρι (και υποχρεωτική προσφορά 20 Rs) χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μας, αλλά αξίζει να έρθετε μέχρι εδώ για τον περίπατο μέσα από την κοιλάδα (όχι από τον κεντρικό δρόμο!).  Μια άλλη ημερήσια εκδρομή που μπορείτε να κάνετε εύκολα με τοπικό λεωφορείο είναι στο χωριό Alchi, ένα άλλο τυπικό χωριό του Λαντάκ,  στο οποίο υπάρχουν μάλιστα παραδοσιακά σπίτια στα οποία μπορείτε να μείνετε.

 Το διάστημα που θα είστε στο Leh, φροντίστε να πληροφορηθείτε αν γίνεται κάπου κάποια θρησκευτική γιορτή, τα φεστιβάλ που γίνονται στα μοναστήρια της περιοχής έχουν πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερα για όσους είναι λάτρεις της φωτογραφίας.  Όταν  ήμασταν εμείς εκεί  παρακολουθήσαμε (7 & 8 Ιουλίου 2005) μια γιορτή στο μοναστήρι  του Phiyang, δείτε τον πίνακα  σχετικά με τα προγραμματισμένα φεστιβάλ.

 

 

 

Μια άλλη ημερήσια εκδρομή που αξίζει να κάνετε είναι στη λίμνη Pangong Tso, η οποία με μήκος 130χλμ. εκτείνεται μέχρι το Θιβέτ. Με την καθαρή ατμόσφαιρα από το υψόμετρο, η λίμνη έχει ένα βαθύ γαλάζιο χρώμα, σε αντίθεση με τα γυμνά βουνά και τις χιονισμένες κορυφές στον ορίζοντα. Μπορείτε να πάτε εκεί μόνο με τζιπ (80€), το οποίο μπορείτε να μοιραστείτε συνολικά με άλλους 5 -6 ταξιδιώτες για μείωση του κόστους. Η διαδρομή είναι πολύ καλή με περάσματα που φτάνουν στα 5.200μ.!

Αν έχετε πολλές μέρες στη διάθεσή σας, ο κατάλογος  με τις εκδρομές που μπορείτε να κάνετε είναι ατελείωτος. Θα χρειαστείτε όμως σκηνές, υπνόσακους, τροφή και γενικά εξοπλισμό για διαβίωση στο ύπαιθρο γιατί εκτός από τις παραπάνω εκδρομές δεν υπάρχει η δυνατότητα για επιστροφή την ίδια μέρα στο Leh. Για trekking επίσης είναι απαραίτητο να διανυκτερεύσετε έξω (και μάλιστα σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες) αφού δεν υπάρχουν χωριά στα οποία μπορείτε να διανυκτερεύσετε. Υπάρχουν πολλά γραφεία που μπορούν να τα οργανώσουν όλα αυτά και να σας νοικιάσουν εξοπλισμό (υπολογίστε από 25 - 100€ / την ημέρα) και πιθανώς να βρουν και άλλους ταξιδιώτες για να σας εντάξουν σε ένα γκρουπ. Εμείς βρήκαμε πολύ εξυπηρετικό το γραφείο  Maitreya Tours www.spiritual-himalaya.com  DB2-Zangsti, LBA Compex ακριβώς στο κέντρο της πόλης. 

Πως θα πάτε

Αν θέλετε πραγματικά να έχετε μια καλή γεωγραφική αντίληψη της περιοχής, αξίζει να κάνετε μια από τις 2 θρυλικές διαδρομές με λεωφορείο που συνδέουν το Leh με τον υπόλοιπο κόσμο: Δυτικά με το Srinagar και Νότια με το Manali. Οι γνώμες διίστανται για το ποια διαδρομή είναι καλύτερη, εμείς κάναμε το Srinagar - Leh και σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα την ξεχάσετε όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και οι δύο διαδρομές διαρκούν 2 μέρες  (από 12 ώρες κάθε μέρα), με διανυκτέρευση στο Kargil για το Leh - Srinagar   και στο Sarchu ή Darcha για το Leh - Manali. Εννοείται ότι και οι δύο δρόμοι είναι ανοικτοί μόνο από Ιούνιο μέχρι 15 Σεπτεμβρίου περίπου, ανάλογα με τον καιρό.  Για καλύτερη θέα στη διαδρομή  Leh - Srinagar καθίστε στην αριστερή πλευρά του λεωφορείου.

Φυσικά ο πιο άνετος τρόπος είναι το αεροπλάνο (η πτήση πάνω από τα βουνά προς το Δελχί είναι  εξαιρετική). Τον Ιούλιο & Αύγουστο οι πτήσεις είναι συνήθως γεμάτες γι αυτό θα πρέπει να έχετε προνοήσει για κράτηση εγκαίρως. Το σύστημα που έκαναν πολλοί ξένοι με (δήθεν ή αληθινό) χαρτί από γιατρό  ότι υπάρχει άμεση ανάγκη αναχώρησης δεν λειτουργεί πια, αν θέλετε να φύγετε άμεσα πληρώστε business class (230 € αντί 120 € που είναι η οικονομική θέση). Καλύτερη εταιρία  είναι η Jet Airways, ενώ τη διαδρομή πετά επίσης και Indian Airlines.

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.