Ινδία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Ημερολόγιο ταξιδιού


  Uttar Pradesh
Νέο Δελχί Uttar Pradesh Rajastan Kashmir Ladakh Νότια Ινδία

 

 

Άγκρα

Αν υπάρχει ένα οικοδόμημα  που να συμβολίζει την Ινδία, τότε αυτό δεν είναι άλλο από το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal), ένα από τα θαύματα του κόσμου, χτισμένο για να δείχνει στο πέρασμα των αιώνων τη δύναμη της αγάπης.  Εκτός από το Ταζ Μαχάλ, στην Άγκρα θα επισκεφτείτε και το κάστρο της πόλης, γνωστό  σαν Agra Fort, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Γιαμούνα (Yamuna). Αν και η πόλη  είναι βρωμερή, με πολλούς ανθρώπους (και βουβάλια) να στριμώχνονται στους φαρδύς αλλά  λασπωμένους δρόμους, ίσως αποφασίσετε να μείνετε περισσότερες από μια μέρες: Το Ταζ Μαχάλ, αξίζει να το επισκεφτείτε περισσότερες από μια φορές, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, όταν το φως, ανάλογα με τη κατεύθυνση το κάνει να φαίνεται τόσο διαφορετικό.  Μια περίπου ώρα με λεωφορείο από την Άγκρα, βρίσκεται η εγκαταλειμμένη πόλη Fatehpur Sikri, που αξίζει οπωσδήποτε να την επισκεφτείτε. 

Στην Άγκρα να είστε προετοιμασμένοι να συναντήσετε τους πιο επίμονους ταξιτζήδες, guides και άλλους επιτήδειους που μοναδικό στόχο έχουν το πορτοφόλι σας (είτε ολόκληρο, είτε ένα μέρος από αυτό με τη μορφή προμήθειας).  Διαβάστε προσεκτικά το κεφάλαιο Κίνδυνοι και έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα!

 

Βαρανάσι  (Varanasi)

Στις όχθες του ποταμού  Γάγγη, βρίσκεται η φημισμένη πόλη, (γνωστή επίσης με τα ονόματα Μπεναρές (Benares) ή Κάσι (Kashi)) τόπος ιερού προσκυνήματος για όλους τους ινδουιστές πολλοί από τους οποίους έρχονται εδώ για να πεθάνουν.  Η υπανάπτυξη και ο υπερπληθυσμός είναι τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής που δίνουν και την εικόνα στον ταξιδιώτη ότι εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει.  Η μεγαλύτερη ατραξιόν που φέρνει κατά χιλιάδες τους ταξιδιώτες στην πόλη είναι τα γκατς, τα σκαλοπάτια στις όχθες του Γάγγη τα οποία κατακλύζονται από χιλιάδες πιστούς που βουτούν για εξαγνισμό στα ιερά (και απίστευτα βρώμικα) νερά του ποταμού. Υπάρχουν περίπου 100 γκατς γεμάτα πάντα από γυναίκες με χρωματιστά σάρι, ημίγυμνους άνδρες, βραχμάνους ιερείς, ζητιάνους,  που βουτούν στα καφετιά νερά.  Το πιο κεντρικό γκατ είναι το Dasaswamedh στο οποίο θα βρείτε και αρκετούς βαρκάρηδες για την καθιερωμένη βόλτα κατά μήκος της όχθης.  Η καλύτερη ώρα να τα επισκεφτείτε  είναι με την ανατολή του ήλιου, όταν τα χρώματα  είναι ζεστά (αν είναι χειμώνας, το καλοκαίρι είναι σκοτεινά από τη συννεφιά)  Στο Marnikanika Ghat θα δείτε πτώματα να μεταφέρονται πάνω σε φορεία από μπαμπού προς την εξέδρα καύσης πάνω στην οποία αποτεφρώνονται περισσότερα σώματα ταυτόχρονα. Τεράστιοι σωροί από ξύλα βρίσκονται τριγύρω και τεράστιες ζυγαριές καθορίζουν το κόστος της κηδείας. Ότι απομείνει από το νεκρό ρίχνεται στο ποτάμι, στο οποίο φτωχοί άνθρωποι βουτούν κοσκινίζοντας την άμμο με την ελπίδα να βρουν κάποιο δακτυλίδι ή κάποιο σφράγισμα δοντιού από ευγενές μέταλλο. Ένα μικρότερο ghat καύσης είναι το Harishchandra, 10 λεπτά με τα πόδια νότια από το Dasaswamedh.  Μπορείτε να περιηγηθείτε και να παρακολουθήσετε ελεύθερα τη διαδικασία, αλλά μην τολμήσετε να εμφανίσετε τη φωτογραφική σας μηχανή για σεβασμό προς τους νεκρούς, τους συγγενείς αλλά και για να αποφύγετε τους μπελάδες. Κάποιοι θα σας πλησιάσουν οπωσδήποτε και σας πουν να κάνετε μια δωρεά προς την οικογένεια με αντάλλαγμα να φωτογραφίσετε ελεύθερα. Τα ποσά που μας ζήτησαν ήταν από 300 - 100 € (!), αλλά με λίγη υπομονή τα κατεβάσαμε στα 2 € (100 Rs) για  φωτογραφίες από κάποια απόσταση.

Τα γκατς και η παλιά πόλη εκτείνονται σε μήκος 7 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού και σχηματίζουν ένα λαβύρινθο με πολύ στενά σοκάκια στα οποία ίσα ίσα χωρά να περάσει ένα μοσχάρι από τα πολλά που κυκλοφορούν στην πόλη.   Ορισμένα σημεία είναι πολύ ερημικά και καλό είναι να είστε πολύ προσεκτικοί γιατί κάθε 2-3 μήνες αναφέρονται εξαφανίσεις ταξιδιωτών.  Το έδαφος στα στενά (και όχι μόνο) σοκάκια (την εποχή των βροχών τουλάχιστον) ήταν καλυμμένο από στρώμα λάσπης, πάνω στο οποίο υπήρχε ένα άλλο στρώμα από ακαθαρσίες ζώων και ανθρώπων με τα αντίστοιχα σμήνη από μύγες.  Αν δεν θέλετε αν μείνετε μέσα στην παλιά πόλη σας προτείνουμε να πάτε στο Assi Ghat, είναι λίγο μακριά από την πόλη (50 Rs με μηχανοκίνητο rickshaw  από το σταθμό του τρένου) , φυσικά υπάρχουν και εκεί βουβάλια κοπριές και σκουπίδια, αλλά είναι πιο ευχάριστα και το Sachi River View Guest House (Β1/158 A2 Assi Ghat, sahi_rvgh@sify.com ) που μείναμε (12€ / 600Rs με air con) εκτός από θέα στο Γάγγη ήταν πολύ καθαρό, με γεννήτρια για το βράδυ (κάθε βράδυ είχαμε  διακοπή ρεύματος) και πολύ φιλικό ιδιοκτήτη.

Το πρόβλημα με τους επίμονους ταξιτζήδες και τις προμήθειες είναι και εδώ πολύ έντονο για αυτό προτείνουμε να πάτε στην περιοχή που είναι το ξενοδοχείο σας, να αφήσετε το rickshaw και να βρείτε το ξενοδοχείο με τα πόδια. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο ταξιτζής (ή κάποιος άλλος) θα σας ακολουθήσουν και τρέξουν να μπουν μαζί σας στο ξενοδοχείο. Πράξτε ανάλογα για να τους ξεφορτωθείτε.

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.