Ινδία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Ημερολόγιο ταξιδιού


 

Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Ο σιδηρόδρομος στην Ινδία είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό μέσο μεταφοράς: είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσει κανείς. Ένα μεγάλο μέρος της ζωής στην Ινδία εκτυλίσσεται μέσα ή γύρω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με  το τρένο.   Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι αχανές όπως το ίδιο είναι και η γραφειοκρατία με 1.6 εκατομμύρια σιδηροδρομικούς  υπαλλήλους.  Ίσως δυσκολευτείτε στην αρχή  να προσαρμοστείτε στο σύστημα αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος  να ταξιδέψετε χωρίς να φτάσετε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Στο New Delhi train station (υπάρχουν και άλλοι σταθμοί στο Ν. Δελχί) ανεβείτε στον 1ο όροφο στο International Tourist Bureau για να αγοράσετε εισιτήριο σε πολιτισμένο περιβάλλον με υπαλλήλους που μιλούν καλά αγγλικά. Μην πιστέψετε όσους σας πουν ότι έχει κλείσει, ή άλλες ανοησίες για να σας αποτρέψουν να πάτε εκεί. Γραφεία έκδοσης εισιτηρίων για ξένους υπάρχουν στους περισσότερους μεγάλους σταθμούς.  Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε 3 θέσεις (1η, 2η, 3η) αλλά υπάρχουν τόσες υποκατηγορίες (ανάλογα αν υπάρχει κλιματισμός ή ανεμιστήρας, αν τα καθίσματα γίνονται κρεβάτι κλπ), ενώ υπάρχουν επιλογές μεταξύ 1ης και 2ης με κλιματισμό ή χωρίς, με περισσότερες ή λιγότερες θέσεις στο κουπέ κλπ.  Εκτός από τη θέση σημαντικός είναι και ο τύπος του τρένου (εξπρές, ταχυδρομικό, επιβατικό κλπ.) από τους οποίους σας συστήνουμε τον εξπρές και τον ταχυδρομικό επειδή αυτά τα τρένα συνήθως ταξιδεύουν ...περισσότερο από τα άλλα τρένα, τα οποία περνάνε τις περισσότερες ώρες σταματημένα σε κάθε ευκαιρία.  Πάντως, με όποιο τρένο κι αν ταξιδέψετε,  σίγουρα κάποια στιγμοί θα βρίσκεστε σταματημένοι σε κάποιο ασήμαντο σταθμό, ή ακόμα και στη μέση του πουθενά χωρίς φανερό  λόγο (Υπάρχει η υποψία ότι κάποιοι επιβάτες τραβούν το φρένο ανάγκης, όταν θέλουν να κατέβουν).  Στην 2η θέση, όταν δεν έχετε κάνει κράτηση θέσης, το ταξίδι μπορεί να γίνει πολύ άβολο, αφού πέρα από το στριμωξίδι, οι Ινδοί συνηθίζουν να μεταφέρουν μαζί και ολόκληρη την κουζίνα τους, με περίεργα φαγητά και σάλτσες κάθε είδους που πάντα χύνονται  τριγύρω, ενώ οι βλάβες του ηλεκτρικού συστήματος και κατ΄ επέκταση οι διακοπές του φωτισμού και των ανεμιστήρων δεν είναι καθόλου σπάνιες. Εννοείται, ότι σε αυτές τις συνθήκες ταξιδιού δεν πρέπει να αφήσετε από τα μάτια σας ούτε στιγμή το σακίδιό σας!  Στην Ινδία υπάρχουν 3 διαφορετικά πλάτη σιδηροτροχιών. Ενημερωθείτε πριν ταξιδέψετε  για το πλάτος της γραμμής και αν πρόκειται για τη στενή, προτιμείστε το λεωφορείο,  γιατί τα βαγόνια θα είναι στενά. άθλια και το στριμωξίδι ανυπόφορο. Αντίθετα, στο μεγαλύτερο από τα 3 πλάτη,  τα βαγόνια είναι άνετα (αν βρίσκεστε στην κατάλληλη θέση), και οι ταχύτητες των τρένων πολύ μεγαλύτερες. 

Για τις περιοχές που δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση, μπορείτε να ταξιδέψετε με ένα από τα χιλιάδες λεωφορεία που κινούνται καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες λεωφορείων, κανονικά, λουξ, ντελούξ, κλιματιζόμενα, εξπρές κλπ. και η κατάστασή τους διαφέρει αρκετά ανάλογα με την επαρχία. Τα χειρότερα λεωφορεία θα τα συναντήσετε στο Βορρά. Τα λεωφορεία έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεστε κάποια διαδικασία (όπως με το τρένο) για να βγάλετε εισιτήριο, τα δρομολόγιά τους είναι πιο πυκνά και δεν σταματάνε τόσο συχνά όσο τα τρένα κατά τη διαδρομή.  Τα "κανονικά" λεωφορεία, είναι συνήθως ερείπια,  άβολα, με μεγάλο στριμωξίδι, με κότες και άλλα κατοικίδια  κάτω από τα καθίσματα, ενώ δεν είναι σπάνιο ένας αριθμός επιβατών να ταξιδεύει στην οροφή πάνω από τις αποσκευές.  Τα υπόλοιπα λεωφορεία, είναι  πιο άνετα, με συγκεκριμένη θέση για τον καθένα. Σε αυτά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μουσική, η οποία παίζει αδιάκοπα στη μέγιστη ένταση (ώστε ο ήχος να είναι παραμορφωμένος) ενώ το κλάξον  ηχεί συνεχώς με διαλείμματα κάποιων δευτερολέπτων. Καλό είναι να αποφύγετε τα λεωφορεία με βίντεο, γιατί ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές διαδρομές δεν θα είναι εύκολο να κλείσετε μάτι.  Προσοχή χρειάζεται στις στάσεις, όταν μέρος των αποσκευών ξεφορτώνεται και είναι πιθανό, αν δεν έχετε το νου σας, να εξαφανιστεί το σακίδιό σας.

Η ενοικίαση αυτοκινήτου που θα οδηγήσετε μόνοι σας δεν είναι διαδεδομένη στην Ινδία. Υπάρχουν γραφεία της Budget και Hertz στις μεγάλες πόλεις, αλλά όταν θα δείτε τις κυκλοφοριακές συνθήκες μάλλον θα αποφύγετε να οδηγήσετε μόνοι σας αυτοκίνητο.  Περισσότερο διαδεδομένη είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό, και ενδείκνυται για μικρές έως μεσαίες αποστάσεις. Αν αποφασίσετε να μετακινηθείτε με οδηγό και αυτοκίνητο, ένα πολύ συμπαθητικό παιδί που γνωρίζουμε προσωπικά, με λευκό Ambassador και καλός οδηγός είναι ο  Raj Kumar rishabh269@yahoo.com  F-269 Katwaria Sarai, New Delhi 110016 India, κινητό (0091) 9414460444,  (0091)  9811160529, Fax (0091) 1126966442. Μη διστάσετε να μας γράψετε αν δεν μείνετε ευχαριστημένοι μαζί του ώστε να τον σβήσουμε από τη αυτή τη σελίδα!

Ο πιο άνετος και γρήγορος τρόπος να εξερευνήσετε  την Ινδία είναι το αεροπλάνο. Η κρατική Indian Airlines, πετάει σε όλες τις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν σχεδόν παντού γραφεία με σύστημα κρατήσεων on line, ενώ μπορείτε να κάνετε τις κρατήσεις σας και από γραφεία γενικού τουρισμού.

Καλύτερη από την Indian Airlines είναι η Jet Airways, στην οποία μπορείτε να κάνετε κράτηση μέσω internet. Άλλες  μικρότερες εταιρίες εκτελούν δρομολόγια προς διάφορους εσωτερικούς προορισμούς.  Καλύτερη εταιρία που έχουμε πετάξει σε εσωτερική πτήση  (Ιαν 2008) είναι η Kingfischer (διαβάστε το σχόλιό μας εδώ)

Για τις μετακινήσεις σας μέσα στις πόλεις, μπορείτε αν χρησιμοποιήσετε, ταξί, "ρίκσα" (μηχανοκίνητο τρίκυκλο) ή τρίκυκλα ποδήλατα. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να κανονίσετε την τιμή πριν επιβιβαστείτε, κάνοντας καλό παζάρι. Τις πρώτες μέρες σας στην Ινδία (μέχρι να αποκτήσετε την αίσθηση του κόστους), ρωτήστε στο ξενοδοχείο ή αλλού πόσο στοιχίζουν οι διαδρομές που πρόκειται να κάνετε ώστε να μπορείτε να διαπραγματευτείτε. Τα ταξί έχουν ταξίμετρο, αλλά σχεδόν ποτέ δεν το χρησιμοποιούν και αν το χρησιμοποιήσουν ένας θεός ξέρει αν η τιμή που δείχνει είναι η σωστή.  Πιο φτηνά είναι τα μηχανοκίνητα "ρίκσα", τα οποία είναι πιο ευέλικτα μέσα στην κίνηση και ως εκ θαύματος γλιτώνουν την τελευταία στιγμή τα τρακαρίσματα. Για μικρότερες αποστάσεις, μπορείτε να ενδώσετε στα παρακάλια των φτωχών ποδηλατιστών που θα σας εκλιπαρούν, για ένα αγώγι. Οι άνθρωποι αυτοί (αν και συμπαθέστατοι) αρκετές φορές δεν γνωρίζουν το σημείο που θέλετε να πάτε, συνήθως δεν ξέρουν και να διαβάσουν  με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ποδηλατώντας και μαζί με αυτούς και εσείς για λίγες ρούπιες 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.