Ινδία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Ημερολόγιο ταξιδιού


 

Παρά τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, η Ινδία είναι μια χώρα με τη χαμηλότερη εγκληματικότητα, τόσο χαμηλή που εμείς από τον "πολιτισμένο Δυτικό" κόσμο, θα έπρεπε να προβληματιστούμε. 

Ο κίνδυνος όμως μικροκλοπών, με το συνωστισμό από τόσους φτωχούς ανθρώπους είναι σημαντικός, ιδιαίτερα αν σκεφτείτε ότι το πορτοφόλι του μέσου ταξιδιώτη είναι μια ολόκληρη περιουσία γι αυτούς. Για το λόγο αυτό ποτέ μην αποχωριστείτε από πάνω σας, διαβατήρια, αεροπορικά εισιτήρια, χρήματα, ταξιδιωτικές επιταγές και άλλα πολύτιμα αντικείμενα όπως κάμερες ή φωτογραφικές μηχανές. Τα δωμάτια των ξενοδοχείων δεν είναι μέρος για να αφήσετε κάτι από τα παραπάνω όταν θα λείπετε.   Έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα όταν ταξιδεύετε με λεωφορεία ή τρένα και μην αφήσετε ούτε στιγμή το σακίδιο σας ανεπιτήρητο  Στη Βομβάη, οι μικροαπατεώνες έχουν ανάγει σε επιστήμη το κόψιμο της τσάντας σας με ξυραφάκι. Στο τρένο κλειδώστε το σακίδιό σας γύρω από κάποιο σωλήνα, τουλάχιστον πριν λαγοκοιμηθείτε στις ατέλειωτες διαδρομές.  Αν ταξιδεύετε μόνοι σας μην δέχεστε ποτά ή φαγητά από ξένους, υπάρχουν αναφορές από ταξιδιώτες, ότι ξύπνησαν μετά από ώρες και όλα τους τα υπάρχοντα είχαν εξαφανιστεί! 

Να είστε επιφυλακτικοί με τους άλλους "δυτικούς" ταξιδιώτες. Η Ινδία είναι ένα μέρος που αρκετά φρικιά ζουν ή ταξιδεύουν εις βάρος άλλων ταξιδιωτών. 

Οι εποχές που τα ναρκωτικά κυκλοφορούσαν σχετικά εύκολα στην Ινδία έχουν περάσει. Αποφύγετε να αγοράσετε ή να έχετε μαζί σας ναρκωτικά γιατί το πιθανότερο είναι να καταλήξετε στη φυλακή και με δεδομένη τη διαφθορά  και τη γραφειοκρατία δεν  είναι καθόλου εύκολο να ξεμπλέξετε. 

Η κυκλοφορία στους δρόμους λόγω των συνθηκών χάους που επικρατούν και την παντελή έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής, είναι ένας ακόμα κίνδυνος είτε κυκλοφορείτε πεζοί, είτε σαν επιβάτες κάποιου οχήματος. 

Πολλοί καταστηματάρχες και επιτήδειοι έμποροι θα καταφέρουν να σας πείσουν ότι χαλιά, πολύτιμες πέτρες, ή άλλα εμπορεύματα, στην Ευρώπη έχουν πολλαπλάσια αξία  και θα μπορούσατε να κερδίσετε  χρήματα, είτε απλώς μεταφέροντάς τα σε κάποιο φιλικό τους πρόσωπο, είτε πουλώντας τα οι ίδιοι. Φυσικά η αρχή γίνεται με ένα μικρό δείγμα και στη συνέχεια αφού όλα πάνε καλά θα αρχίσετε εμπορικές συναλλαγές. Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται σε χιλιάδες παραλλαγές με τον ίδιο πάντα σκοπό: να σας εξαπατήσουν!  (Διαβάστε τη δική μας αληθινή ιστορία, ή ολόκληρο το ημερολόγιο του ταξιδιού μας)

Στο (συνήθως νυχτερινό) τρένο μεταξύ Δελχί και Βαρανάσι (Μπεναρές) είναι πολύ συχνές οι εξαφανίσεις σακιδίων των ταξιδιωτών. Μην το αφήσετε από τα μάτια σας και κλειδώστε το με κάποιο τρόπο σε ένα σταθερό σημείο όταν λαγοκοιμάστε μέσα στο τρένο.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αναφορές για εξαφανίσεις ταξιδιωτών στο Βαρανάσι. Αποφύγετε να κυκλοφορήσετε νύχτα στα στενά σοκάκια της πόλης και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους διάφορους καλοθελητές που θα θελήσουν να σας εξυπηρετήσουν. Σε εμάς έτυχε κάποιος τύπος που θα μας βοηθούσε υποτίθεται να φωτογραφίσουμε την καύση των νεκρών  διαμεσολαβώντας με τους συγγενείς του νεκρού να μας καθοδηγεί σε όλο και στενότερους και πιο απομονωμένους δρόμους υποτίθεται προς το Marnikanika Ghat. Επειδή ήμασταν ήδη  2 μέρες στο Βαρανάσι και γνωρίζαμε κάπως την πόλη, αντιληφθήκαμε γρήγορα ότι μας οδηγούσε αλλού, πιθανότατα σε μέρος που θα περίμεναν συνεργοί του, έτσι κάναμε μεταβολή και τον ξεφορτωθήκαμε. Έχετε λοιπόν τα μάτια σας δεκατέσσερα!

Τα προβλήματα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στην περιοχή του Κασμίρ συνεχίζονται  με σποραδικές ένοπλες συγκρούσεις και βομβιστικές ενέργειες. Η ινδική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πόλη του  Σριναγκάρ (Srinagar) είναι ασφαλής, ενώ τα υπουργεία εξωτερικών των περισσότερων χωρών ισχυρίζονται το αντίθετο. Η αλήθεια βρίσκεται όπως πάντα κάπου στη μέση. Εμείς βρεθήκαμε στο Κασμίρ τον Ιούλιο του 2005, αν σας ενδιαφέρει να ταξιδέψετε και εσείς εκεί, διαβάστε περισσότερα για την ασφάλεια στο Σριναγκάρ εδώ

Στις βορειοανατολικές περιοχές (Assam, Nagaland, Tripura, Manipur) αναφέρονται κατά καιρούς ταραχές και βομβιστικές ενέργειες σε τρένα και λεωφορεία. Οι αρχές στην Ινδία συνιστούν να μην ταξιδέψετε στις περιοχές αυτές και να είστε προσεκτικοί  στην επαρχία Arunachal Pradesh. Προσεκτικοί να είστε και στις  επαρχίες Bihar και Uttar Pradesh, εξαιτίας σποραδικών ληστειών που έχουν αναφερθεί. 

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια

 


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.