Ινδία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Ημερολόγιο ταξιδιού


 

  Νέο Δελχί
Νέο Δελχί Uttar Pradesh Rajastan Kashmir Ladakh Νότια Ινδία

 

Σπάνια θα ακούσετε από ταξιδιώτες καλά λόγια για το Δελχί. Παρόλα αυτά, η πόλη των 11.000.000 κατοίκων (και του ενός εκατομμυρίου αστέγων) είναι μια  πολυπολιτισμική πόλη που αξίζει να τις αφιερώσετε λίγο χρόνο για να καταλάβετε την ιδιαίτερη "ατμόσφαιρά" της. Πέρα από αυτό,  είναι και ένα πολύ καλό μέρος για το πρώτο σας τεστ αντοχής και προσαρμογής στην Ινδία, πριν συνεχίσετε το ταξίδι σας.

Έχετε υπόψη σας ότι στο Δελχί "θα σας την πέσουν" μερικοί από τους πιο ικανούς /ενοχλητικούς ταξιτζήδες, καλοθελητές, guides κλπ. που μόνο με μεγάλη προσοχή θα καταφέρετε να τους ξεφύγετε ώστε να μην πληρώσετε μια μεγάλη προμήθεια στη τιμή του δωματίου σας, στο εισιτήριο του τρένου ή στο προϊόν  που θα αγοράσετε. Διαβάστε εδώ πως να έρθετε από το αεροδρόμιο στην πόλη.

Πλήθος από μοναδικά μνημεία, ναούς, κάστρα και μουσεία, όπως επίσης  η παλιά πόλη με τις μυρωδιές, το συνωστισμό, τους επαίτες και την πολύχρωμη και ρυπαρή αγορά, μάλλον θα διαφύγουν της προσοχής σας η οποία θα έχει στραφεί προς τα έντομα ή τρωκτικά του δωματίου σας, (τι από τα δύο εξαρτάται από την τιμή που πληρώνετε), στα παζάρια με τους ταξιτζήδες των "ρίκσα" (rickshaw: τρίκυκλο ταξί, ποδήλατο ή μηχανοκίνητο)   και με τη στρατιά των καλοθελητών που θα βρίσκεται συνεχώς από πίσω σας.  Αν μάλιστα φτάσετε εκεί καλοκαίρι, τότε ετοιμαστείτε για μια αποπνικτική και υγρή ζέστη που αρχικά θα σας κόψει την ανάσα. Οι μαύροι καπνοί που ξερνούσαν όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα τουλάχιστον είναι παρελθόν. Στην τελευταία μας επίσκεψη,  όλα τα παμπάλαια λεωφορεία, εξακολουθούσαν να είναι παμπάλαια, αλλά οι κινητήρες τους λειτουργούσαν με υγραέριο, το ίδιο και τα τρίκυκλα rickshaw, με αποτέλεσμα η ποιότητα του αέρα να έχει βελτιωθεί θεαματικά. 

 Όταν  ξεπεράσετε το πρώτο σας πολιτισμικό σοκ, φροντίστε να πάτε στο Red Fort (κόκκινο κάστρο και χαρακτηριστικό της πόλης),  μετά στο Jama Mashid, το μεγαλύτερο τζαμί στην Ινδία (δώστε ένα μπαξίσι σε κάποιο παιδί, να σας συνοδεύσει στην κορυφή του νότιου μιναρέ, από τον οποίο βλέπετε ολόκληρη την πόλη), επισκεφτείτε επίσης το ναό Lashmi Narayan, το χώρο  αποτέφρωσης του Μαχάτμα Γκάντι, το σπίτι της Ίντιρα Γκάντι, το οποίο είναι σήμερα ένα μικρό μουσείο και τέλος επισκεφτείτε (το απόγευμα για καλύτερες φωτογραφίες) το ναό Bahai, σε σχήμα λωτού,   αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να προσευχηθούν, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους. Ανάμεσα στα μουσεία, ιστορικά και τέχνης υπάρχει και το πολύ μικρό αλλά με γαλήνια ατμόσφαιρα  Θιβετιανό μουσείο (Tibet House), με μεγάλο πλήθος από τελετουργικά αντικείμενα που έφερε μαζί του ο Δαλαί Λάμα. Στην κεντρική πλατεία Connaught Place,  υπάρχουν μερικά πολύ καλά εστιατόρια, Pizza Hut, Mc Donald's  η πιτσαρία του  Nirula, ακόμα και ελληνικό εστιατόριο ("Οδύσσεια", block M αρ. 45, στον εξωτερικό κύκλο).

Το πιο βολικό μέρος να μείνετε είναι μάλλον το Connaught Place, αλλά τα περισσότερα ξενοδοχεία εδώ είναι αρκετά ακριβά (υπολογίστε με τουλάχιστον 20€ για  αποδεκτό δωμάτιο με air con).  Τα ξενοδοχεία σε αυτή την περιοχή εκτός από ακριβά, είναι και συνήθως γεμάτα, γι αυτό φροντίστε   να έχετε κλείσει (μέσω internet) δωμάτιο.

Για τις μετακινήσεις σας μέσα στην πόλη,  πριν αρχίσετε τα (άγρια) παζάρια με τους οδηγούς των Rickshaw,  βεβαιωθείτε ότι δεν μπορείτε να πάτε με το μετρό, το νέο απόκτημα του Δελχί (αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010),γρήγορα, άνετα (κλιματίζεται) και πολύ φτηνά (από 6 - 12Rs / 0,10 - 0,20€).


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.