Ινδία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι ’νθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Ημερολόγιο ταξιδιού


’νθρωποι & ήθη

Με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο κατοίκους, με ένα αρχαίο και πολύπλοκο ταξικό κοινωνικό σύστημα  που εξακολουθεί να ισχύει σε κάποιο βαθμό μέχρι σήμερα, και με όλες  τις μεγάλες θρησκείες παρούσες, Ινδουισμό, Βουδισμό, Ισλάμ και  Χριστιανισμό, η Ινδία είναι το μεγαλύτερο χωνευτήρι λαών και πολιτισμών. Το σύστημα με τις κάστες το οποίο καθορίζει ανάλογα με την καταγωγή των ανθρώπων και τις κοινωνικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης,  είναι βαθιά ριζωμένο στον πληθυσμό και συνεπικουρούμενο από τα χαμηλά επίπεδα μόρφωσης, εξακολουθεί   έστω και σιωπηλά να υφίσταται. Ο μέσος ταξιδιώτης είναι μάλλον απίθανο να αντιληφθεί σε πια κάστα ανήκει ο ινδός συνομιλητής του, παρόλα αυτά για χιλιάδες ανθρώπους η καταγωγή  αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. ’ξιο θαυμασμού είναι η στωικότητα με την οποία υπομένουν οι άνθρωποι αυτοί την κοινωνική αυτή ανισότητα, έχοντας αποδεχθεί το κάρμα τους και ελπίζοντας ότι στην επόμενη ζωή θα γεννηθούν σε μια ανώτερη κάστα. 

Είναι σκληρό να είσαι γυναίκα στην Ινδία. Παρά τα μεγάλα βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην ινδική κοινωνία, οι περισσότερες γυναίκες στις χαμηλές κοινωνικές τάξεις παραμένουν αναλφάβητες, με χαμηλότερους μισθούς όταν εργάζονται και με δυσμενή αντιμετώπιση από την οικογένεια. Τα κορίτσια στις φτωχές οικογένειες αντιμετωπίζονται σαν ένα πρόσθετο βάρος αφού θα εγκαταλείψουν αρκετά νωρίς την οικογένεια,  γεγονός που σημαίνει όχι μόνο λιγότερη βοήθεια στο σπίτι αλλά και  ένα δυσβάστακτο ποσό που δίνεται σαν προίκα. 

 Με τα δεδομένα αυτά, και με τα εκατομμύρια ξένων από τη Δύση που επισκέπτονται την Ινδία κάθε χρόνο,  οι περισσότεροι ινδοί αντιμετωπίζουν με χαρακτηριστική ανοχή κάθε τι ξένο και διαφορετικό. Παρόλα αυτά, καλό είναι να αποφύγετε να προκαλείτε με το ντύσιμό σας φορώντας σορτς, κοντές φούστες ή αφήνοντας τους ώμους ακάλυπτους. Οι γυναίκες, ανεξάρτητα αν συνοδεύονται, θα τύχουν μεγάλης προσοχής από τους ινδούς οι οποίοι αρχικά θα σας κοιτούν στα μάτια και αν τους κοιτάξετε και εσείς, τότε στο επόμενο λεπτό θα είναι δίπλα σας για να σας πιάσουν κουβέντα. 

Η απίστευτη επιμονή και υπομονή φαίνεται να είναι μια από τις αρετές των ινδών και με τα πρώτα  βήματα έξω από το δωμάτιό σας πολύ σύντομα θα έχετε μια μόνιμη ακολουθία από ζητιάνους, ταξιτζήδες, καλοθελητές, ξενοδόχους, καταστηματάρχες ακόμα και επίδοξους εραστές αν είστε γυναίκα!  Ο καλύτερος τρόπος για να μπορείτε να βαδίσετε τουλάχιστον για σύντομα χρονικά διαστήματα μόνοι, είναι να τους διώξετε με  αποφασιστικό ύφος και στη συνέχεια να τους αγνοήσετε.  

Δείξτε τον απαιτούμενο σεβασμό σε ναούς και κατά τη διάρκεια των τελετουργιών. Βγάζετε πάντα τα παπούτσια σας όταν εισέρχεστε σε ιερούς χώρους,  και ρωτήστε προηγουμένως αν επιτρέπεται η είσοδος. Σε ορισμένους ναούς απαγορεύεται η είσοδος σε ξένους.  Μην εκμεταλλεύεσθε τη (μεγάλη) ανοχή των ανθρώπων για  να πλησιάσετε το φωτογραφικό σας φακό στα πρόσωπά τους,   θυμηθείτε ότι δεν βρίσκεστε σε ζωολογικό κήπο και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια απαιτεί να τους ρωτήσετε πριν τους φωτογραφήσετε.

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.