Ινδία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Ημερολόγιο ταξιδιού

  Rajastan
Νέο Δελχί Uttar Pradesh Rajastan Kashmir Ladakh Νότια Ινδία

 

 

Τζαϊπούρ

Γνωστή, σαν η ροζ πολιτεία, εξαιτίας του ροζ χρώματος με το οποίο βάφονται οι προσόψεις των σπιτιών, σύμβολο της φιλοξενίας,  η Τζαϊπούρ βρίσκεται σε μια άγονη περιοχή περιστοιχισμένη από πράσινους λόφους. Παρά το μέγεθός (πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι) έχει μια  ασυνήθιστα χαλαρή και  ευχάριστη  ατμόσφαιρα. Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται το Χαβά Μαχάλ (Hawa Mahal), μια πενταόροφη πρόσοψη του παλατιού των ανέμων, με δεκάδες παράθυρα από τα οποία οι γυναίκες του βασιλιά, τους προηγούμενους αιώνες,  μπορούσαν να παρακολουθούν την κίνηση του δρόμου. Το Χαβά Μαχάλ  είναι μέρος του συμπλέγματος που μαζί με κήπους και εσωτερικές αυλές αποτελούν το παλάτι, (City Palace)  στο κέντρο της πόλης.  Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Τζαϊπούρ, βρίσκεται η Άμπερ (Amber) με το καλοδιατηρημένο κάστρο της στην κορυφή του λόφου και θέα σε ολόκληρη την περιοχή. Στην περιοχή δεν είναι σπάνιο θέαμα οι ελέφαντες που χρησιμοποιούνται σαν οχήματα, μάλιστα μπορείτε να νοικιάσετε έναν για να ανέβετε το μονοπάτι που οδηγεί στο κάστρο.

 

Πουσκάρ

Η  μικρή πόλη του Πουσκάρ,  χτισμένη γύρω από την ομώνυμη λίμνη με δεκάδες ναούς και γκατς είναι ένας από τους ιερούς τόπους των ινδουιστών, αλλά και των ταξιδιωτών που είτε θέλουν να ξεφύγουν από τους κλασσικούς τουριστικούς προορισμούς Υπάρχουν δεκάδες ναοί, γκατς και είναι μάλλον απίθανο να ξεφύγετε από τους ιερείς που με αντάλλαγμα λίγες ρούπιες θα προσευχηθούν για σας, ρίχνοντας λίγο από το νερό της λίμνης στο κεφάλι σας και περνώντας στο χέρι σας μια κλωστή, γνωστή σαν το "διαβατήριο του Πουσκάρ". Δεν υπάρχουν πολλά μέρη για να μείνετε, και ακόμα και στο καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης το Pushkar Palace, θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με διάφορα έντομα και τρωκτικά. Λόγω της ιερότητας του τόπου απαγορεύεται επίσης η κατανάλωση οινοπνεύματος,  κρέατος, ακόμα και αυγών.  Τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο γίνεται η παγκοσμίου φήμης γιορτή της καμήλας με χιλιάδες κόσμου (και ισάριθμων καμηλών!) να συρρέουν από τις γύρω περιοχές ακολουθούμενοι από ορδές τουριστών. 

 

Τζαϊσαλμέρ

Χτισμένη σε μια όαση, στην έρημο Ταρ (Thar) κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, η πόλη  είναι σαν ξεπήδησε από κάποιο παραμύθι.  Ο κίτρινος αμμόλιθος που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στην κατασκευή των σπιτιών τα κάνει να φαντάζουν χρυσά όταν φωτίζονται από τον αμείλικτο ήλιο της ερήμου και έτσι η πόλη έγινε γνωστή σαν “η χρυσή πολιτεία”. Μέσα στο τοίχος που περιβάλλει την παλιά πόλη, φαίνεται να μην έχουν αλλάξει πολλά τους τελευταίους αιώνες. Προτιμήστε να μείνετε  μέσα στο κάστρο που βρίσκεται πάνω από την πόλη και  τα δωμάτια έχουν θέα την έρημο. Ψάξτε μέσα στα στενά της πόλης για τα υπέροχα Χάβελις, ξυλόγλυπτες προσόψεις και εσωτερικές διακοσμήσεις σπιτιών των πλούσιων εμπόρων που συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλον για το πιο μεγαλόπρεπο σπίτι.  Με οργανωμένα "σαφάρι" με καμήλες ή με 4x4 μπορείτε να εξερευνήσετε  τη γύρω περιοχή, τις πανέμορφες θίνες της άμμου, τα ξεχασμένα χωριά ή τα υπολείμματα της εποχής των Ραζπούτ που έχουν απομείνει βορά στην ανελέητη έρημο.

 

Ουνταϊπούρ

Καμία άλλη πόλη στο Ραζαστάν δεν έχει τη ρομαντική ατμόσφαιρα που έχει η Ονταϊπούρ. Το παλάτι της πόλης, χτισμένο στην όχθες της λίμνης Πίκολα (Pichola), είναι από τα μεγαλύτερα του Ραζαστάν. Στο νησάκι Τζακνίβας (Jagniwas), γνωστό και σαν Lake Palace Island, βρίσκεται το παλάτι του Μαχαραγιά Maharana Jagat Singh που καλύπτει ολόκληρο το νησί και σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία του κόσμου. Αν δεν είστε από τους τυχερούς που μπορούν αν μείνουν εκεί, μπορείτε να το επισκεφτείτε για να δειπνήσετε όταν δεν είναι γεμάτο. Οι καλύτερες όμως στιγμές σας στην Ουνταϊπούρ, είναι όταν απλώς περιπλανείστε στις όχθες της λίμνης, αργά το απόγευμα, με το φως του ήλιου χαμηλά, εκεί που στα πολυάριθμα "γκατς" γυναίκες ντυμένες με χτυπητά έντονα χρώματα, πλένουν τα ρούχα τους στα ήρεμα νερά της λίμνης.


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.