Ινδία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Ημερολόγιο ταξιδιού

 

υγεία

 

Ο κατάλογος με τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία σας στην Ινδία είναι ικανός να τρομάξει αρκετούς υποψήφιους ταξιδιώτες, στην πράξη όμως πολύ λίγοι θα αντιμετωπίσουν κάτι παραπάνω από διάρροιες ή προβλήματα με το στομάχι.  Τα επίπεδα υγιεινής στην Ινδία είναι πολύ χαμηλά, θα λέγαμε απίστευτα χαμηλά, για τα δυτικά στάνταρτ. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που ασθένειες όπως η χολέρα, διάφοροι τύποι ηπατίτιδας, δάγγειος πυρετός, τυφοειδής, δυσεντερίες και ελονοσία υπάρχουν και απαιτούν τη σωστή προετοιμασία πριν και τη προσοχή σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ηπατίτιδα Α

Εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι φορείς της ηπατίτιδας Α. Μην ταξιδέψετε χωρίς να έχετε εμβολιαστεί.

Ηπατίτιδα Β

Πολύ μεγάλο πλήθος ανθρώπων είναι επίσης φορείς της ηπατίτιδας Β. Θα νιώθετε πιο ήσυχοι  αν εμβολιαστείτε πριν ταξιδέψετε. Η ασθένεια μεταδίδεται με αίμα και σωματικά υγρά, γι αυτό αν δεν μείνετε για μεγάλο διάστημα στην Ινδία και είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί (όχι τατουάζ, ξύρισμα σε τοπικό κουρείο, τρύπημα αυτιών κλπ)  μπορείτε να αναβάλλετε τον εμβολιασμό σας για το επόμενο ταξίδι. 

Τυφοειδής πυρετός

Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από το νερό ή το φαγητό και δυστυχώς το εμβόλιο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Προτιμήστε να είστε σχολαστικοί με αυτά που τρωτε και πίνετε και έχετε καλού κακού μαζί σας και Vibramycin για να την μάλλον απίθανη περίπτωση  αντιμετώπισης της ασθένειας. 

ελονοσία

Με εξαίρεση τις βόρειες περιοχές και τα μεγαλύτερα υψόμετρα, η ελονοσία είναι υπαρκτός κίνδυνος και καλό είναι να λάβετε προφυλάξεις με χάπια Lariam  και φυσικά να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Η υγειονομική υπηρεσία   είναι η πλέον αρμόδια να σας ενημερώσει και αρκετές φορές δίνει και τα απαραίτητα χάπια δωρεάν. Εσείς αποφύγετε τα κοντά παντελόνια και κοντομάνικα μετά τη δύση του ηλίου, χρησιμοποιείτε πάντα κάποιο εντομοαπωθητικό για τα γυμνά μέρη του σώματος, αποφύγετε κολόνιες και after shave και προμηθευτείτε μια κουνουπιέρα για πάν ενδεχόμενο.  

Η δική μας πρόταση (με δική σας ευθύνη!) για το πρόβλημα της ελονοσίας μετά από χρόνια ταξιδιών, είναι να μην πάρετε προληπτικά ανθελονοσιακά φάρμακα τα οποία έχουν σημαντικές παρενέργειες σε μακροχρόνια χρήση, αλλά να τα έχετε μαζί σας και να τα χρησιμοποιήσετε μόνο να υπάρξει σύμπτωμα ή άλλη υποψία ελονοσίας. 

ατμοσφαιρική ρύπανση

Σε πολλές μεγάλες πόλεις (αλλά και σε αρκετές μικρότερες), η ρύπανση του αέρα σε συνδυασμό με την υγρασία βρίσκεται σε απίστευτα επίπεδα. Το αναπνευστικό σας σύστημα θα δοκιμαστεί σκληρά όπως επίσης και η αλλεργική σας αντίδραση, στον πλούσιο σε ουσίες πάσης φύσεως ατμοσφαιρικό αέρα. Προφανώς δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε, φροντίστε να έχετε μαζί σας τα αντιαλλεργικά σας φάρμακα  μια μάσκα προσώπου και αρκετό ...κουράγιο. 

νερό

Ο πιο σημαντικός κανόνας για καλή υγεία είναι να μην πίνετε άλλο νερό εκτός από εμφιαλωμένο (υπάρχει παντού διαθέσιμο στη Ινδία) αφού βεβαιωθείτε ότι το πώμα είναι καλά σφραγισμένο! Χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό  για το πλύσιμο των δοντιών  ή για να ξεπλύνετε κάποιο φρούτο. Φροντίστε να μην μπαίνει νερό στο στόμα σας όταν κάνετε ντους,  μην χρησιμοποιείτε παγάκια  και αποφύγετε τους χυμούς που δεν είναι συσκευασμένοι.  Το τσάι  είναι ασφαλές αφού είναι πάντα βρασμένο. Συνήθως  συνοδεύεται από γάλα το οποίο πρέπει να είναι βρασμένο (και καυτό) αν βρίσκεται σε ξεχωριστό δοχείο.  Το λάσσι (κάτι μεταξύ ξυνόγαλου και γιαουρτιού) είναι συνήθως ασφαλές. 

 

περισσότερα για την υγεία πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.