Ινδονησία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Τα λεωφορεία στην Ινδονησία είναι το βασικό μέσο μαζικής μεταφοράς. Χιλιάδες λεωφορεία από πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν, μέχρι ελεεινά σαράβαλα ταξιδεύουν καθημερινά προς κάθε δυνατή κατεύθυνση. Ανάλογα με τη διαδρομή και τη κατάσταση του δρόμου, είναι και το είδος του λεωφορείου. Απομακρυσμένες διαδρομές σε δύσκολους ή λασπώδεις χωματόδρομους, αν και σπανίζουν όσο περνά ο καιρός, γίνονται από φορτηγά. Στους βασικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, στην Ιάβα, το Μπαλί και στο κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη Σουμάτρα, δρομολογούνται πολυτελή και άνετα λεωφορεία. Από τα Flores και ανατολικότερα κυκλοφορούν μόνο μικρά, υπερφορτωμένα σαράβαλα εξαιτίας των πολύ κακών δρόμων. Ανάμεσα σε όλες τις πόλεις, υπάρχει και συγκοινωνία με τα ekonomi λεωφορεία, τα οποία σταματούν παντού, ψάχνοντας για επιβάτες και τα οποία είναι κάτι παραπάνω από γεμάτα! Οι σταθμοί των λεωφορείων είναι συνήθως στην άκρη της πόλης (και όχι σπάνια έξω από τη πόλη), είναι χαοτικοί, πολύ βρώμικοι και είναι αληθινό κατόρθωμα να φτάσει κανείς μέχρι εκεί και να εντοπίσει το κατάλληλο λεωφορείο. Στο σταθμό πρέπει να είστε πολύ νωρίς το πρωί ή να έχετε φροντίσει από την προηγούμενη μέρα για εισιτήριο, το ξενοδοχείο σας μπορεί να σας βγάλει το εισιτήριο χρεώνοντάς σας κάτι παραπάνω και να φροντίσει για φτάσετε μέχρι το σταθμό. Επειδή τα εισιτήρια είναι φτηνά (ιδιαίτερα τα ekonomi είναι εξευτελιστικά φτηνά) μερικοί εισπράκτορες θα προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν, βεβαιωθείτε για την αληθινή τιμή του εισιτηρίου ρωτώντας άλλους επιβάτες!

Επειδή η μετακίνηση με τα λεωφορεία καταλήγει ...ψυχοφθόρα για τους περισσότερους ταξιδιώτες, έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο μεταφορών (door to door) από ταξιδιωτικά γραφεία για τουρίστες που αναλαμβάνουν να σας πάρουν από το ξενοδοχείο σας και να σας μεταφέρουν μέχρι το ξενοδοχείο ή τα αξιοθέατα που επιθυμείτε στον προορισμό σας. Η τιμή γι αυτή την υπηρεσία μπορεί να είναι  από 3 μέχρι και 10 φορές παραπάνω από τα δημόσια λεωφορεία, ενώ η εξυπηρέτηση δεν είναι πάντα ικανοποιητική, αφού θα ξεκινήσετε νωρίς το πρωί και θα γυρίζετε ίσως για ώρες μέσα στη πόλη μέχρι να μαζευτούν όλοι οι ταξιδιώτες από διάφορα ξενοδοχεία, ενώ κατά τη διαδρομή θα έχετε υποχρεωτικές στάσεις σε καταστήματα με σουβενίρ, εστιατόρια, σύμφωνα πάντα με τα κέφια του οδηγού που προσπαθεί να εισπράξει κάποια προμήθεια

Οι αστικές συγκοινωνίες γίνονται με τα bemos, μίνι βαν (μικροσκοπικά Suzuki), στα οποία στοιβάζονται κυριολεκτικά οι επιβάτες. Το εισιτήριο είναι πολύ φτηνό, γι αυτό κοιτάξτε τι πληρώνουν οι άλλοι επιβάτες για να μην σας εξαπατήσουν. Ορισμένοι οδηγοί αλλάζουν το δρομολόγιό τους αμέσως όταν δουν ξένο για να τον εξυπηρετήσουν, ζητώντας όμως πολύ μεγάλο κόμιστρο (χωρίς φυσικά να τον ρωτήσουν προηγουμένως). Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ταξί τα οποία έχουν ταξίμετρο και το κόστος είναι λογικό. Στη Τζακάρτα υπάρχουν ακόμα τα Bajai, τα μηχανοκίνητα τρίκυκλα που έχουν χώρο για 3 άτομα και έχουν σταθερή τιμή για όλες τις (κοντινές) διαδρομές. Σε όλες τις πόλεις υπάρχουν και τα τρίκυκλα ποδήλατα, τα μπέτσακ, για μικρές αποστάσεις με χώρο για 2 άτομα με τιμές που εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ικανότητές σας στα παζάρια. Επίσης αν δεν φοβάστε υπάρχουν και τα ojek, κοινά μηχανάκια, που εκτελούν χρέη ταξί, μεταφέροντας ένα επιβάτη.

Στην Ιάβα, υπάρχει ένα καλό σιδηροδρομικό δίκτυο και το τρένο είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδέψετε. Τρένα υπάρχουν διαφόρων κατηγοριών, από πολύ κακά ekonomi, μέχρι ταχύτατα, κλιματιζόμενα executive. Δυστυχώς για τα τελευταία, πρέπει να κλείσετε εγκαίρως εισιτήριο (τουλάχιστον μια μέρα πριν) το οποίο μάλιστα δεν είναι καθόλου φτηνό.

Οι συγκοινωνία μεταξύ των νησιών γίνεται με τακτικά δρομολόγια πλοίων. Η εταιρία Pelni, είναι η μεγαλύτερη (κρατική) εταιρία με σχετικά μοντέρνα, κλιματιζόμενα πλοία. Τα δρομολόγια είναι 15θήμερα για τις κοντινότερες αποστάσεις, και μηνιαία για τις μεγαλύτερες. Ο τελευταίος πίνακας δρομολογίων δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί (στη Yogyakarta δεν υπήρχε ούτε στα γραφεία της Pelni) και αν τον βρείτε είναι αρκετά δύσκολο να τον αποκρυπτογραφήσετε. Μπορείτε να ταξιδέψετε με θέση ekonomi, Class IV, Class III, Class II, και Class I που αντιστοιχούν σε κατάστρωμα, καμπίνα 8, 6, 4 και 2 κρεβατιών. Το φαγητό συμπεριλαμβάνεται στην τιμή, αλλά η ποιότητα εξαρτάται από την θέση που έχετε. Καμπίνες δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμες και για να βρείτε πρέπει να αγοράσετε το εισιτήριό σας όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Αρκετές εταιρίες πραγματοποιούν εσωτερικές πτήσεις σε ένα καλά ανεπτυγμένο αεροπορικό δίκτυο. Οι τιμές καθορίζονται από την κυβέρνηση, έτσι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τιμών των εταιριών. Η εθνική αεροπορική εταιρία Garuda, προσφέρει έκπτωση 50% αν έχετε δικό της εισιτήριο διεθνούς πτήσης. Εκτός από περιόδους εορτών και διακοπών, εισιτήρια είναι εύκολο να βρείτε μέχρι και μια μέρα πριν από την πτήση.


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.