Ινδονησία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κίνδυνοι

Η ρευστή πολιτική κατάσταση και οι φυλετικές διαμάχες με ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της Ινδονησίας δίνουν την εικόνα μιας επικίνδυνης χώρας, μια εικόνα που διαφέρει όμως αρκετά από την πραγματικότητα. Η τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί στις 12 Οκτωβρίου 2002 επιβεβαίωσε τους φόβους των ταξιδιωτών αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι άλλαξε τις συνθήκες ασφάλειας στη χώρα. Οι οποιεσδήποτε ταραχές έχουν πάντα τοπικό χαρακτήρα, δεν στοχεύουν κατά κανόνα τους ξένους, εκτός αν αυτοί είναι Αμερικάνοι ή Αυστραλοί και γίνονται σε μία νησιωτική χώρα που εκτείνεται πάνω από 5.000 χιλιόμετρα. Σποραδικά ξεσπάσματα βίας έχουν αναφερθεί στα νησιά Μαλούκου, στη Βόρεια Σουμάτρα, ενώ έντονες φυλετικές διαμάχες αναφέρθηκαν σε ορισμένες περιοχές του Βόρνεο. Αντάρτες που αγωνίζονται για μια ελεύθερη Παπούα δραστηριοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Ίριαν Τζάγια. Στο ανατολικό Τιμόρ η κατάσταση σταθεροποιείται, αλλά καλού κακού ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις. Στην Τζακάρτα γίνονται συχνά διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, σπάνια όμως με ξεσπάσματα βίας. Επικοινωνήστε πριν το ταξίδι σας με την Πρεσβεία της Ινδονησίας (Μαραθωνοδρόμων 99 Τηλ. 210-6712737) και αποφύγετε τις περιοχές που θα σας υποδείξουν. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θεωρείται ασφαλές.

Οι κλοπές είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές (Μπαλί!) και σε χώρους με συνωστισμό όπως εμπορικά κέντρα, τρένα και λεωφορεία. Μην αφήσετε ποτέ από τα μάτια σας τις αποσκευές σας και έχετε υπόψη σας, ότι οι κλέφτες μπορεί να είναι και μικρά παιδιά ή να εργάζονται πολλοί μαζί, με σύστημα, απασχολώντας συνήθως το υποψήφιο θύμα.

Διάφορες μικρές ή μεγάλες απάτες που είναι αδύνατον να αναφερθούν εδώ, επινοούν διάφοροι επιτήδειοι για να σας χωρίσουν από τα χρήματά σας. Αρκετές φορές οι εισπράκτορες στα λεωφορεία θα σας ζητήσουν περισσότερα χρήματα από την κανονική τιμή του εισιτηρίου, ενώ πλήθος καλοθελητών θα προσπαθήσουν να σας εξυπηρετήσουν εισπράττοντας προμήθειες εις βάρος σας. Πρόσκληση από κάποιον να επισκεφτείτε το "παραδοσιακό" χωριό του μπορεί λ.χ. να καταλήξει σε εξαναγκασμό για να δωρίσετε κάποιο μεγάλο ποσό. Χωρίς να είστε υπερβολικά καχύποπτοι, χρησιμοποιείστε απλά τον "κοινό νου", για να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

Η αστυνομία αρκετές φορές σταματά οχήματα και μηχανάκια για ελέγχους και την είσπραξη προστίμων ακόμα και για το μικρότερο παράπτωμα. Αν αρνηθείτε να πληρώσετε θα σας κρατήσουν στη φυλακή μέχρι να πληρώσετε! Αν οδηγείτε νοικιασμένο όχημα βεβαιωθείτε πριν ξεκινήσετε ότι όλα τα έγγραφα είναι εντάξει και ότι έχετε διεθνή άδεια οδήγησης. Στο Μπαλί η αστυνομία κάνει συχνούς ελέγχους στα δίκυκλα που οδηγούν ξένοι, εισπράττοντας μεγάλα πρόστιμα στην περίπτωση που που δεν έχετε διεθνή άδεια οδήγησης.

Η επικίνδυνη οδήγηση είναι κάτι συνηθισμένο σε ολόκληρη την Ασία, στην Ιάβα όμως και σε συνδυασμό με την πολλή πυκνή κίνηση σε στενούς δρόμους και τους οδηγούς λεωφορείων σωστούς καμικάζι, μπορεί να γίνουν ο εφιάλτης κατά τις μετακινήσεις σας!

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.