Ιράν

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

  Βόρειο Ιράν
Βόρειο Ιράν Νότιο Ιράν

 

Τεχεράνη

Εκτός από μερικά ενδιαφέροντα μουσεία, όπως το μουσείο των χαλιών, των κοσμημάτων, το εθνικό μουσείο με αρκετά αρχαία ελληνικά εκθέματα, την τεράστια στεγασμένη αγορά και τα πολύ καλά εστιατόρια, για τους περισσότερους ταξιδιώτες η Τεχεράνη είναι απλώς το σημείο εισόδου και εξόδου από τη χώρα.

Κασάν

Παρατηρήστε τα αρχοντικά σπίτια κατασκευασμένα από πηλό, με τους πύργους (μπαντγκίρ) που λειτουργούν σαν κλιματισμός, διοχετεύοντας τον αέρα στο εσωτερικό των σπιτιών, το σκεπαστό παζάρι και τους περίφημους κήπους Φιν.
 

 

Αμπιανέ

Σπίτια από κόκκινο πηλό, σκαρφαλωμένα, σε μια απότομη πλαγιά και επιτέλους γυναίκες καλυμμένες βέβαια αλλά όχι στα μαύρα. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από την Ουνέσκο, αν φτάσετε νωρίς το πρωί, όσο ο ήλιος είναι χαμηλά, θα έχετε καταπληκτικές φωτογραφίες.
 

 

 

Ισφαχάν

Αν μετά από χρόνια ανακαλέσετε στη μνήμη σας την Περσία, τότε σίγουρα θα αναπολήσετε το Ισφαχάν. Μια ατμοσφαιρική, ευχάριστη πόλη, όπως ακριβώς φανταζόσαστε την Περσία, με μεγαλόπρεπα παλάτια και τζαμιά, με ρομαντικά τσαϊχανέ και τις διάσημες γέφυρες του ποταμού Ζαϊαντέ που το βραδάκι συγκεντρώνουν ολόκληρη τη ζωή της πόλης. Αν υπάρχει ένα τζαμί που θα έπρεπε οπωσδήποτε να δείτε, είναι το Μασέντ-ε-Ιμάμ, στο Ισφαχάν και είναι ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια που θα δείτε στο Ιράν.

Σπηλιές Αλί Σαντρ

Κοντά στην πόλη Χαμαντάν βρίσκονται τα σπήλαια Αλί Σαντρ, με δαιδαλώδεις διαδρόμους και υπόγειες λίμνες τις οποίες θα επισκεφτείτε με βάρκα (και περίπου 1 χλμ. με τα πόδια).

 

Πέρα από τα συνηθισμένα:

Kelisa Dare Sham

Κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, ανάμεσα στα βουνά, βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγ. Στεφάνου που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Αξίζει να κάνετε τη διαδρομή από την Ταυρίδα για να απολαύσετε το τοπίο του βορειοδυτικού Ιράν, τόσο διαφορετικό από την έρημο που έχετε δει μέχρι τώρα.
 

Καντοβάν

Περίπου 1-2 ώρες δρόμο από την Ταυρίδα, βρίσκεται το Καντοβάν, με τα σπίτια σκαλισμένα στους κωνικούς, σαν τεράστιες μυρμηγκοφωλιές βράχους. Το χωριό δεν αναφέρεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς ούτε μπορέσαμε να το βρούμε στους χάρτες μας, αλλά μπορείτε να πάτε με ταξί (1-2 ώρες) από την Ταυρίδα και πιστέψτε μας αξίζει τον κόπο.

.


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.