Ιράν

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

  Νότιο Ιράν
Βόρειο Ιράν Νότιο Ιράν  

 Σιράζ

Το Σιράζ ήταν μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Περσίας, παλαιά πρωτεύουσα με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, με όμορφους κήπους και σύγχρονη πανεπιστημιούπολη με φοιτητές που ανυπομονούν να εξασκήσουν τα αγγλικά τους, μιλώντας σε ξένους. Ένας άλλο καλό λόγος να έρθετε στο Σιράζ είναι ότι 57 χλμ. μακρύτερα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Περσέπολης.


Περσέπολη

Δεν θα πρέπει να φύγετε από το Ιράν χωρίς να επισκεφτείτε την Περσέπολη (Τακέ -ε - Γιασμίντ) τον πιο εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Περσίας. Σε μικρή απόσταση από την Περσέπολη βρίσκεται το Νακς-ε-Ροστάμ, μια κάθετη βραχώδη πλαγιά στην οποία έχουν λαξευτεί οι τάφοι του Δαρείου, του Ξέρξη και του Αρταξέρξη.


 

 

Γιάζντ

Η αρχαιότερη θρησκεία του κόσμου, ο Ζωροαστρισμός, έχει το κέντρο το εδώ στην πόλη Γιάζντ καταμεσής στην έρημο. Περιπλανηθείτε στην παλιά πόλη με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και τα γήινα χρώματα και ζητείστε να σας ανοίξουν το Ατεσκαντέ, το Ζωροαστρικό ναό που μέσα στο ιερό η φωτιά καιει άσβεστη από το 470 μ.Χ.
 

Μπάμ

Η μικρή αυτή πόλη στη μέση του πουθενά, έκρυβε έναν πολιτιστικό θησαυρό της σύγχρονης Περσίας: Τη νεκρή λάσπινη πολιτεία της Μπάμ, με την εντυπωσιακότερη οχυρωμένη ακρόπολη ολόκληρου του ισλαμικού κόσμου. O καταστροφικός σεισμός του 2004 εκτός από χιλιάδες νεκρούς γκρέμισε και το μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου.

 

 

Μπουσέρ

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση του Περσικού Κόλπου και να αναζητήσετε τις γυναίκες με τις μάσκες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο ακόμα και τα μάτια, τότε ταξιδέψτε νότια προς το Μπουσέρ, μέρος του οποίου είναι κατεστραμμένο από τον πόλεμο με το Ιράκ, ή το Βαντάαρ -ε -Αμπάς.

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.