Λάος

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Η Lao Aviation  πετά προς αρκετούς προορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα και αν δεν αντέχετε τις ατέλειωτες ώρες (ή μέρες) που απαιτούνται για να μετακινηθείτε οδικώς, είναι η μοναδική σας λύση.  Πριν πετάξετε, καλό όμως θα ήταν να ξέρετε τα παρακάτω: Όλες οι πτήσεις με εξαίρεση αυτές που γίνονται με τα ATR-72 προς Βιεντιάνε, Luang Prabang και Phonsavan, γίνονται χωρίς κανένα ραδιοβοήθημα με οπτικό τρόπο.  Αυτό σημαίνει ότι όταν το αεροπλάνο φτάσει στον προορισμό του, κάνει κύκλους μέχρι να βρει μια τρύπα στα σύννεφα για να μπορέσει να κατέβει. Αν δεν βρει, θα κατευθυνθεί σε άλλη πόλη. Συντριβές αεροπλάνων έχουν γίνει το 1993 και 2000. Ορισμένες χώρες έχουν εκδώσει "ταξιδιωτική οδηγία" στους πολίτες τους να μην χρησιμοποιούν την Lao Aviation.

Με λεωφορεία ή φορτηγά μπορείτε να φτάσετε σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Η κατάσταση των δρόμων είναι γενικά πολύ κακή και χρειάζεστε πολλές ώρες για πολύ λίγα χιλιόμετρα. Στις διαδρομές που κάναμε, τα απλά λεωφορεία ήταν γεμάτα με σκαμπό στο διάδρομο και φορτωμένα σα φορτηγά (στο εσωτερικό τους) με κάθε είδους αποσκευές και εμπορεύματα, αλλά με καλό αερισμό από τα παράθυρα που δεν έκλειναν ή δεν υπήρχαν. Μπορείτε να προτιμήσετε τα express, που έχουν air condition  που για κάποιο λόγο πάντα υπολειτουργεί και δεν έχετε τη δυνατότητα να ανοίξετε τα παράθυρα και λόγω μεγαλύτερης ιπποδύναμης (συνήθως είναι Hundai) αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες (δεν είναι πάντα καλό αυτό).  Στις διαδρομές που είναι αδύνατες για τα λεωφορεία, χρησιμοποιούνται φορτηγά με καθίσματα στην καρότσα ή pick-ups.

Ορισμένες διαδρομές (Luang Prabang προς τις σπηλιές Pac Ou) μπορείτε να τις κάνετε με βάρκες ή ταχύπλοα (διαβάστε τους κινδύνους σχετικά με τα ταχύπλοα!) Υπάρχουν και μεγάλα Ferries αλλά όλο και λιγότεροι  επιβάτες τα προτιμούν γιατί είναι πολύ αργά, και οι ξένοι πληρώνουν κατά πολύ ακριβότερο εισιτήριο.

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.