Λάος

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κίνδυνοι

Από πλευράς ανθρώπων, στο Λάος θα νιώσετε ασφαλής από την πρώτη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας και μάλιστα πολύ περισσότερο από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.  Μικροκλεψιές βέβαια μπορούν να συμβούν, στο στρίμωγμα στα λεωφορεία, ή όταν κάνετε ποδήλατο στη Vientiane, έχοντας της φωτογραφική σας στο καλαθάκι του ποδηλάτου.

Η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή σας είναι πιθανότατα  η μετακίνηση με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Η κατάσταση και χάραξη των δρόμων είναι όσο πιο επικίνδυνη γίνεται, τα λεωφορεία συνήθως σε κακή κατάσταση και η οδήγηση πάντα με το πεντάλ του γκαζιού στο πάτωμα. (Στη διαδρομή από Luang Prabang προς Vientiane το σχετικά μοντέρνο κορεάτικο λεωφορείο μας έμπαινε σε όλες τις στροφές με πλαγιολίσθηση μέχρι που πήραν φωτιά τα λάστιχα! Στην απορία μου γιατί τρέχουμε τόσο ο  εισπράκτορας απήντησε -Μα έχετε πληρώσει εισιτήριο express!).

Ένας άλλος πολύ σημαντικός κίνδυνος είναι τα ελαφρά ταχύπλοα που χρησιμοποιούνται στο ποταμό Μεκόνγκ και στον Nam Ou. Πρόκειται για πολύ μικρά και ελαφρά σκάφη με θηριώδεις μηχανές που αναπτύσσουν πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες. Ένα κύμα, η σύγκρουση  με κάποιο επιπλέοντα κορμό ή η αδεξιότητα του οδηγού, έχουν σαν αποτέλεσμα  θανατηφόρα ατυχήματα λόγω της μεγάλης ταχύτητας. Σας συνιστούμε να αποφύγετε τη μετακίνηση με τα σκάφη αυτά (τα λένε "χίουα γουάϊ").

Στις ανατολικές επαρχίες, στα σύνορα με το Βιετνάμ, υπάρχουν ναρκοθετημένες περιοχές όπως επίσης και άλλα κατάλοιπα του πολέμου (βλήματα και βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, δοχεία με φώσφορο, νάρκες κλπ.) γαλλικής, κινεζικής, αμερικάνικης και βιετναμέζικης προέλευσης που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Στο Λάος υπάρχουν 130 θάνατοι κάθε χρόνο από αυτή την αιτία, και πολλαπλάσιοι σοβαροί τραυματισμοί. Αποφύγετε να βαδίσετε πέρα από τα μονοπάτια στις περιοχές αυτές.

Το Λάος είναι η 3η σε παραγωγή οπίου χώρα στον κόσμο και είναι σχετικά εύκολο να βρείτε να αγοράσετε ναρκωτικά (όπιο, ηρωίνη, μαριχουάνα, αμφεταμίνες κλπ). Οι ποινές για την κατοχή ακόμα και μικροποσότητας είναι πολύ αυστηρές, και σε συνδυασμό με τη διεφθαρμένη αστυνομία θα είναι πολύ δύσκολο να ξεμπλέξετε.

 

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια
 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.