Λάος

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

Άνθρωποι και ήθη

Οι Γάλλοι αποικιοκράτες έλεγαν "Οι Βιετναμέζοι φυτεύουν το ρύζι, οι Καμποτζιανοί το βλέπουν να μεγαλώνει και οι Λαοτιανοί το ..ακούνε".  Η αίσθηση που σου δίνει η λαοτιανή κουλτούρα είναι ότι όλα κινούνται χαλαρά και ήρεμα.  Η πολλή δουλειά βλάπτει το μυαλό  και συχνά θα σας πουν ότι "λυπούνται τους ανθρώπους που σκέφτονται πολύ".  Η μόρφωση δεν θεωρείται σημαντικό αγαθό αν και υπάρχει μεταστροφή τα τελευταία χρόνια.  Οτιδήποτε δημιουργεί άγχος, είτε είναι δουλειά είτε παιχνίδι, αποφεύγεται, εκτός  αν προσφέρει "muan", δηλαδή ευχαρίστηση.

Οι Λαοτιανοί είναι Βουδιστές στην πλειονότητά τους και σωστό είναι να σεβαστείτε τους τόπους προσευχής που σίγουρα θα επισκεφτείτε. Βγάζετε πάντα τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε σε κάποιο ναό και  αποφύγετε τα σορτς ή τα χωρίς μανίκια μπλουζάκια είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα. Μη ποζάρετε μπροστά σε Βούδες ή άλλα ιερά αντικείμενα, και αν κάθεστε προσέξτε τα πόδια σας να μην δείχνουν προς την κατεύθυνση αυτή. Όταν μιλάτε με κάποιο μοναχό (οι περισσότεροι μιλούν Αγγλικά ή Γαλλικά) μην στέκεστε ψηλότερα από αυτούς, αν κάθονται καθίστε και εσείς. Εκτός από τους ναούς στην Vientiane που πληρώνετε εισιτήριο, στους υπόλοιπους είναι καλό να αφήσετε λίγα χρήματα (μερικά kip αντιστοιχούν σε ελάχιστα λεπτά του ευρώ).

Όταν δίνετε κάτι σε κάποιον θεωρείται αγενές να το δίνετε με το ένα χέρι: Χρησιμοποιείτε πάντα και τα δυό σας χέρια.

Βγάζετε πάντα τα παπούτσια  σας όταν μπαίνετε σε κάποιο σπίτι, ακόμα και σε ορισμένα μαγαζιά ή μικρά ξενοδοχεία. Θα το καταλάβετε όπου χρειάζεται από το σωρό με παπούτσια που υπάρχουν στην είσοδο.

Σαν ξένοι, θα είστε πάντα το επίκεντρο της προσοχής, ιδιαίτερα όταν είστε μακριά από τουριστικά μέρη και πολλοί -ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά- θα μαζεύονται γύρω σας και σας παρατηρούν με περιέργεια. Φροντίστε την εμφάνισή σας να είναι κόσμια (όχι ρυπαρή, όχι φανέλες χωρίς μανίκια, όχι κοντά σορτς),  μη δείχνετε το θυμό σας -ο θυμός θεωρείται μεγάλη αγένεια- έχετε υπομονή σε καθυστερήσεις ή άλλες δυσκολίες, οι ντόπιοι θα το εκτιμήσουν περισσότερο από τις φωνές και τα νεύρα και μάλλον θα προσπαθήσουν να σας εξυπηρετήσουν καλύτερα.

Ο παραδοσιακός χαιρετισμός είναι με ενωμένες τις παλάμες μπροστά στο στήθος και με ελαφρά επίκυψη του κεφαλιού, αν και οι χειραψίες είναι μάλλον πιο συνηθισμένες. Ανταποδώστε ανάλογα.  Όταν χαιρετιόσαστε με μοναχούς ή γεροντότερους βγάζετε το καπέλο σας σε ένδειξη σεβασμού.

 


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.