Λιβύη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Τα τελευταία χρόνια, το δίκτυο εσωτερικών πτήσεων οργανώνεται καλύτερα και υπάρχει δυνατότητα να πετάξετε πολύ φτηνά αν πληρώσετε σε δηνάρια (τα οποία έχετε αγοράσει στη μαύρη αγορά). Το σύστημα κρατήσεων είναι χαοτικό, ενώ ντόπιοι αναφέρουν (ανεπιβεβαίωτη πληροφορία) ότι λόγω έλλειψης ανταλλακτικών δεν γίνεται η κανονική συντήρηση στα αεροπλάνα.

Το οδικό δίκτυο στη Λιβύη είναι πολύ καλό, με ασφαλτοστρωμένους δρόμους πυκνά δρομολόγια λεωφορείων μεταξύ όλων των μεγάλων πόλεων και σχετικά φτηνά εισιτήρια. Αρκετά από τα λεωφορεία είναι κλιματιζόμενα. Αν ταξιδεύετε χειμώνα με νυκτερινό λεωφορείο, πάρτε ζεστά ρούχα μαζί σας, το κρύο μπορεί να είναι δριμύ.

Εκτός από τα λεωφορεία, υπεραστικές διαδρομές μπορείτε να κάνετε με shared taxis, δηλαδή με ταξί που το μοιράζεστε με άλλους ντόπιους. Τα ταξί αυτά συνήθως είναι mini van, ή αυτοκίνητα kombi με μια επιπλέον σειρά καθισμάτων. Το στρίμωγμα είναι μεγάλο ενώ υπάρχει ελάχιστος χώρος για τις αποσκευές. Μπορείτε να ναυλώσετε το ταξί μόνο για σας, αλλά θα πληρώσετε το αντίτιμο για κάθε κενή θέση.

Τέλος, έχετε τη δυνατότητα να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να το οδηγήσετε μόνοι σας. Οι τιμές είναι πολύ ψηλές και είναι πολύ δύσκολο να βρείτε αυτοκίνητα 4x4, που είναι απαραίτητα για να ταξιδέψετε στην έρημο. Πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία στην Τρίπολη, οργανώνουν πολυήμερες διαδρομές στα ομορφότερα κομμάτια της Σαχάρας, με οδηγούς, τζιπ και διαμονή σε σκηνές, έναντι αδράς αμοιβής.

Στη Λιβύη, συναντήσαμε αρκετούς ευρωπαίους (Ιταλούς, Γερμανούς, Άγγλους κ.α.) που ταξίδευαν με δικό τους όχημα. Αρκετοί από αυτούς είχαν διασκευασμένα οχήματα 4x4, ικανά να μεταφέρουν μεγάλες προμήθειες σε καύσιμα και νερό, συστήματα πλοήγησης GPS και διέσχιζαν τη Σαχάρα χωρίς ντόπιους οδηγούς. Αν έχετε το κατάλληλο όχημα, η Λιβύη είναι το ιδανικό μέρος για την αληθινή περιπέτεια και γιατί όχι, αφετηρία για εξερευνήσεις προς την υπόλοιπη Αφρική. Τα καύσιμα είναι πολύ φτηνά, αλλά δεν υπάρχει αμόλυβδη βενζίνη.


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.