Λιβύη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κίνδυνοι

Η Λιβύη θεωρείται ασφαλής χώρα, οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να διατρέξετε, είναι μικροαπάτες, προβλήματα από τη διαφθορά των αρχών και κίνδυνοι από κακή προετοιμασία ή υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων σας όταν ταξιδεύετε στην έρημο. Ντόπιοι μας είπαν να αποφύγουμε τις εσωτερικές πτήσεις με την κρατική αεροπορική εταιρία, γιατί υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ανταλλακτικά και δεν γίνεται επαρκή συντήρηση στα αεροπλάνα. Η πληροφορία αυτή είναι ανεπιβεβαίωτη. (όταν προσπαθήσαμε να αγοράσουμε αεροπορικό εισιτήριο εσωτερικής πτήσης, αυτό στάθηκε αδύνατο επειδή τη συγκεκριμένη μέρα είχε καταρρεύσει το σύστημα κρατήσεων).

Με τόσους λίγους ταξιδιώτες που έχουν επισκεφτεί τη χώρα τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές, σχετικές με κλοπές ή ληστείες. Σε ολόκληρη τη χώρα η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας είναι έντονη, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα και αυξημένη ασφάλεια για τον ταξιδιώτη. Η διαφθορά υπάρχει παντού και χρειάζεται πολύ προσοχή στις επαφές σας με τις αρχές, αφού μπορεί να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για να επωφεληθούν εις βάρος σας. Τις περισσότερες φορές μια κούτα τσιγάρα, μπορούν να λύσουν προβλήματα ή να σας απαλλάξουν από χρονοβόρους ελέγχους. Υπάρχουν συνεχή μπλόκα και έλεγχοι σε όλους τους δρόμους, στα οποία πρέπει να συμπληρωθούν χαρτιά με τα στοιχεία σας, από που ξεκινήσατε, τον προορισμό σας κλπ. Καλό είναι να μην τραβήξετε την προσοχή τους με φωτογραφικές μηχανές και ασυνήθιστη συμπεριφορά, γιατί στην καλύτερη περίπτωση οι στρατιώτες θα σας αντιμετωπίσουν σαν ευκαιρία να περάσουν τη βαρετή τους βάρδια μαζί σας, ενώ στη χειρότερη μπορείτε να βρεθείτε μπλεγμένοι.

Ταξιδεύοντας στις μονότονες ευθείες που διασχίζουν την έρημο, διαπιστώσαμε ότι πολύ οδηγοί, ιδιαίτερα τη νύχτα, αποκοιμούνται στο τιμόνι (όπως και ο δικός μας) και τα ατυχήματα είναι συχνά παρά την αραιή κυκλοφορία.

Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στη Σαχάρα, πρέπει να ξέρετε ότι με την έρημο (όπως και με τη θάλασσα) δεν πρέπει να παίζει κανείς. Πολλοί ταξιδιώτες (ανάμεσά τους αρκετοί ξένοι) έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή υπερεκτίμησαν τις ικανότητές, τις δικές τους ή του οχήματός τους. Αν νοικιάσετε εκεί κάποιο τζιπ, βεβαιωθείτε όσο σας επιτρέπουν οι γνώσεις σας για την καλή του κατάσταση, εφοδιαστείτε με διπλά καύσιμα από αυτά που απαιτούνται για τη διαδρομή, φροντίστε να υπάρχουν 2 τουλάχιστον εφεδρικοί τροχοί και έχετε μαζί σας άφθονο νερό. Οι ντόπιοι οδηγοί δεν υπολογίζουν την ασφάλειά σας προκειμένου να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα παραπάνω.

Στη νότια Λιβύη, κοντά στη συνοριακή γραμμή με το Νίγηρα δρουν αντάρτες Τουαρέγκ. Εμπιστευθείτε τους ντόπιους οδηγούς και μην ταξιδέψετε μόνοι σας στην περιοχή αυτή.

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.