Λιβύη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κόστος & χρήματα

Αν αλλάξετε τα χρήματά σας σε τράπεζα σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία συναλλάγματος, τότε η Λιβύη είναι μια από τις ακριβότερες χώρες του κόσμου. Αλλάζοντας χρήματα στη μαύρη αγορά, θα πάρετε περίπου 6 έως 10 φορές περισσότερα από την επίσημη ισοτιμία και σε αυτή την περίπτωση η Λιβύη είναι μια από τις φτηνότερες χώρες για τον ταξιδιώτη. Η αλλαγή των χρημάτων σας στη μαύρη αγορά, χρειάζεται περισσότερη προσοχή από ότι μπορεί να έχετε συνηθίσει σε άλλες χώρες, αφού αρκετοί μεταμφιεσμένοι αστυνομικοί θα σας πλησιάσουν με το γνωστό "change money" για να σας πιάσουν έπ' αυτοφώρω. Εμείς συστήνουμε να μην εμπιστευτείτε κανένα από αυτούς που θα σας πλησιάσουν στο δρόμο για αλλαγή χρημάτων. Προτιμείστε να μπείτε σε ένα μαγαζί (μεσαίου μεγέθους, χωρίς υπαλλήλους και με ακριβά εμπορεύματα, όπως π.χ. ένα χρυσοχοείο) και ρωτήστε που μπορείτε να αλλάξετε χρήματα. Συνήθως, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης δεν θα χάσει την ευκαιρία να μετατρέψει μερικά από τα κέρδη του σε δολάρια και αν δεν έχει αρκετά χρήματα θα εξαφανιστεί για λίγο για να βρει τα απαραίτητα μετρητά. Ρωτήστε επίσης στο ξενοδοχείο σας, τον οδηγό σας ή με τη βοήθεια κάποιου που έχετε εμπιστοσύνη, ο οποίος θα φροντίσει για την αλλαγή των χρημάτων σας. Μην προσπαθήσετε να κάνετε σκληρό παζάρι για να πετύχετε καλύτερες τιμές. Αν δεν σας συμφέρει, απλά εγκαταλείψτε τη συναλλαγή. Σε ορισμένα καλύτερα ξενοδοχεία, θα σας ζητήσουν να πληρώσετε σε δολάρια, που σημαίνει πολύ ψηλή τιμή. Σε αυτή την περίπτωση αναζητήστε άλλο ξενοδοχείο.

Όσο προχωράτε νοτιότερα, η αλλαγή χρημάτων (στη μαύρη αγορά) γίνεται όλο και δυσκολότερη, γι αυτό προγραμματίστε να έχετε αρκετά δηνάρια πριν ξεκινήσετε προς την ενδοχώρα. Τηρείστε σχολαστικά τους κανόνες για ασφαλή αλλαγή χρημάτων στη μαύρη αγορά, όπως αφήστε πρώτα να σας μετρήσουν τα χρήματα που θα πάρετε, έχετε πάντα τα νομίσματα που θα αλλάξετε σε ξεχωριστή θέση ώστε να μη δει κανείς πόσα έχετε, μην αφήσετε από το χέρι σας τα δολάρια, αν δεν πάρετε πρώτα τα δηνάρια, μην συναλλάσσεστε σε δημόσιους χώρους και μην διστάσετε με την παραμικρή υποψία ή αν "κάτι δεν σας πάει καλά" να διακόψετε αμέσως τη συναλλαγή και να φύγετε.

Αν ταξιδεύετε οδικώς προς τη Λιβύη, όπως εμείς, καθώς θα πλησιάζετε στα σύνορα από την Τυνησία ( και πιθανότατα ισχύει το ίδιο από την Αιγυπτιακή πλευρά), στο δρόμο θα υπάρχουν πρόχειρα "ανταλλακτήρια", κάποιες παράγκες ή άνθρωποι που θα στέκονται στην άκρη του δρόμου και θα ανεμίζουν δεσμίδες από δηνάρια προς πώληση. Δεν διατρέχετε κάποιο κίνδυνο, βεβαιωθείτε για τις τιμές και αλλάξτε τα χρήματά σας.

Στη Λιβύη δεν μπορείτε να αλλάξετε ταξιδιωτικές επιταγές ούτε να χρησιμοποιήσετε πιστωτικές κάρτες. Φέρτε μαζί σας μόνο μετρητά κατά προτίμηση σε δολάρια, αφού ακόμα δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με την αποδοχή του ευρώ στη μαύρη αγορά (ταξιδέψαμε στη Λιβύη Δεκέμβριο - Ιανουάριο 2000).

ισοτιμίες

Ενδεικτικές τιμές : το κόστος αναφέρεται σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία. Ανάλογα με την τιμή που θα πετύχετε στη μαύρη αγορά θα μειωθούν και οι παρακάτω τιμές.

 

  • οικονομικά δωμάτια : 15 - 20 US$ (στην Τρίπολη πάνω από 20 US$)
  • ξενοδοχείο μεσαία κατηγορίας: πάνω από 20 US$
  • οικονομικό γεύμα : 5 - 10 US$
  • γεύμα σε εστιατόριο: 10 - 15 US$

     

Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.