Λιβύη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

Άνθρωποι και ήθη

Οι κάτοικοι της Λιβύης είναι ως επί το πλείστον άραβες ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν σε διάφορες υποσαχάριες φυλές. Η πιο γνωστή φυλή είναι οι Τουαρέγκ, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εγκαταλείψει τη νομαδική ζωή στην έρημο και έχουν εγκατασταθεί στις πόλεις. Η Λιβύη είναι μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα και γι αυτό δεν θα συναντήσετε εξαθλιωμένους ανθρώπους από τη φτώχεια όπως συμβαίνει σε άλλες αφρικανικές χώρες. Τα ήθη και οι παραδόσεις των Λίβυων έχουν προσαρμοστεί στο Ισλάμ, αν και με λιγότερο φανατισμό από ότι σε άλλες αραβικές χώρες. Οι γυναίκες, όπως σε αρκετές ισλαμικές χώρες, βρίσκονται στο περιθώριο και πάντοτε κάτω από τον αυστηρό έλεγχο της οικογένειας ή του συζύγου. Οι περισσότερες γυναίκες μένουν κλεισμένες στο σπίτι, ενώ όσες εργάζονται θεωρούνται αμφιβόλου ηθικής από τους πιο συντηρητικούς. Το ίδιο θα σκεφτούν και για τις γυναίκες που ταξιδεύουν, ιδιαίτερα αν δεν συνοδεύονται από τον σύζυγό τους. Ντυθείτε συντηρητικά, έχοντας καλυμμένο ολόκληρο το σώμα και αποφύγετε τα εφαρμοστά ρούχα που τονίζουν τις καμπύλες του σώματος. Άλλωστε σύντομα θα διαπιστώσετε ότι τόσο στο κρύο της νύχτας, όσο και στο καυτό ήλιο της ημέρας, το γυμνό δέρμα δεν είναι κατάλληλο για το ηπειρωτικό κλίμα που επικρατεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Δεν χρειάζεται να φοράτε μαντήλι στο κεφάλι, αλλά αν ταξιδέψετε στην έρημο σύντομα θα αντιληφθείτε γιατί οι Τουαρέγκ έχουν τυλιγμένο το πρόσωπό τους, αφήνοντας μόνο τα μάτια ακάλυπτα.

Αντίθετα από ότι συμβαίνει στις γειτονικές χώρες, οι Λίβυοι δεν είναι φορτικοί προσπαθώντας να σας πουλήσουν διάφορα αντικείμενα ή υπηρεσίες, ενώ είναι πολύ εγωιστές και χρειάζεται προσοχή για να μην τους προσβάλλετε.

Αν ταξιδέψετε την περίοδο που γιορτάζουν το Ραμαζάνι (τέλη Νοεμβρίου ή Δεκέμβριο), προσέξτε να μην τρώτε οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της ημέρας σε δημόσιους χώρους. Υπάρχουν πολλοί που θα εξοργιστούν μαζί σας. Επίσης έχετε υπόψη σας ότι η Παρασκευή είναι μέρα ξεκούρασης και αργίας.
.

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.