Μαρόκο

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

H Royal Air Maroc έχει αρκετές εσωτερικές πτήσεις, και μάλιστα προσφέρει εκπτώσεις αν έχετε πετάξει με την ίδια εταιρία στο Μαρόκο (από όσο γνωρίζουμε η Royal Air Maroc έχει αναστείλει τις πτήσεις τις προς το Ελ. Βενιζέλος, αλλά δεν αποκλείεται να επαναληφθούν στο μέλλον και πάλι).

Το δίκτυο των λεωφορείων είναι πολύ καλό και εντυπωσιαστήκαμε ορισμένες φορές από την καθαριότητα και την ποιότητα των λεωφορείων (ισχύει κυρίως μεταξύ των μεγάλων πόλεων).  Οι σταθμοί λεωφορείων λειτουργούν σε γενικές γραμμές καλά (ορισμένοι ήταν σωστά τρελοκομεία, άλλοι θύμιζαν ..αεροδρόμιο με check in). Υπάρχουν περισσότερες εταιρίες λεωφορείων και η καλύτερη  (και κατά 20 - 30% ακριβότερη) είναι η CTM (Compangnie de Transports Marocains).  Σε ορισμένες εταιρίες θα χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον για τις αποσκευές σας (όχι στη CTM).

Τα τρένα στο Μαρόκο είναι πολύ καλά (καλύτερα από την Ελλάδα) και συνδέουν τις μεγαλύτερες πόλεις μεταξύ τους. Υπάρχουν 3 ειδών τρένα, τα ordinaire, rapide και  τρένα προαστιακού.  Σε όλα τα τρένα υπάρχουν 1η & 2η θέση χωρίς σπουδαίες διαφορές στην άνεση. Τα περισσότερα τρένα είναι τύπου rapide και κλιματίζονται. Σε μεγάλες διαδρομές μπορείτε να βγάλετε ένα εισιτήριο με ισχύ μέχρι 5 μέρες και να κάνετε στάσεις. Ζητείστε ένα bulletin d' arret, αμέσως μόλις κατέβετε. Σε όλους τους σταθμούς  υπάρχουν τα δρομολόγια στα γαλλικά με ευανάγνωστο τρόπο, αλλά μπορείτε να είστε προετοιμασμένος για το ταξίδι σας ρίχνοντας μια ματιά στο www.oncf.org.ma .

Τα ταξί είναι επίσης ένας καλό τρόπος να ταξιδέψετε μερικές φορές: Τα grand taxis (συνήθως παλιές Mercedes σειράς 200 diesel) κάνουν τη διαδρομή μόλις γεμίσουν (5 + τον οδηγό τουλάχιστον) που σημαίνει ποτέ δεν ξέρετε πότε θα φύγετε. Αν είστε γυναίκα διεκδικείστε την μπροστινή θέση και πληρώστε αν χρειάζεται και τη διπλανή μεταξύ του οδηγού και εσάς αν δεν θέλετε να σας αγγίζουν διάφορα χέρια κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Όταν διαπραγματεύεστε την τιμή ξεκαθαρίστε ότι δεν θέλετε ολόκληρο το αυτοκίνητο και μόνο μια θέση.

Για την κίνηση μέσα στις πόλεις τα petit taxi χρησιμοποιούν κατά κανόνα ταξίμετρο, επιτρέπεται να μεταφέρουν μέχρι 3 επιβάτες και δεν μπορούν να βγουν από την πόλη. Οι τιμές είναι χαμηλές και είναι βολικά ιδιαίτερα όταν ψάχνετε για ξενοδοχείο φορτωμένοι με τις αποσκευές σας.

Αν θέλετε να μετακινείστε με δικό σας αυτοκίνητο μπορείτε να νοικιάσετε, αλλά οι τιμές είναι ψηλές και σας συνιστούμε να πάρετε και την επιπλέον ολική κάλυψη του  οχήματος για ζημιές από δική σας υπαιτιότητα. Προσοχή αν πληρώσετε με πιστωτική κάρτα, υπάρχουν αναφορές για απάτες! Τέλος αν αποφασίσετε να φέρετε το δικό σας αυτοκίνητό στο Μαρόκο (είδαμε πολλούς ευρωπαίους να το κάνουν αυτό), να ξέρετε ότι αμόλυβδη βενζίνη υπάρχει παντού διαθέσιμη εκτός βέβαια από ερημικές περιοχές (  φροντίστε να έχετε αρκετά καύσιμα πριν κατευθυνθείτε προς  αυτές). Υπάρχουν πολλά μπλόκα της αστυνομίας, μην διανοηθείτε να μην σταματήσετε ή να δείξετε εκνευρισμό και τέλος θα σας συνιστούσαμε να μην αφήσετε ποτέ το αυτοκίνητο σε αφύλακτο χώρο, υπάρχουν αρκετοί χώροι με φύλακες σε όλες τις πόλεις (και βέβαια δεν εγγυάται κανείς για τις καλές προθέσεις του φύλακα :).

 

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.