Μαρόκο

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κίνδυνοι

Παρά τις φήμες για πιθανές κλεψιές και απάτες που τυχόν έχουν φτάσει στα αυτιά σας, σε γενικές γραμμές θα χαρακτηρίζαμε  το Μαρόκο μια ασφαλή χώρα, ιδιαίτερα αν το συγκρίνετε με άλλες  χώρες της Αφρικανικής ηπείρου. Οι μικροαπάτες και οι κλεψιές, ναι είναι υπαρκτές, αλλά μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αν έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

κλεψιές & μικροαπάτες:

Οι περισσότερες κλεψιές γίνονται με το σύστημα της απασχόλησης, κάποιος ή κάτι σας αποσπά την προσοχή, ενώ κάποιος άλλος αδειάζει τη ίδια στιγμή τις τσέπες ή την τσάντα σας. Υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι μπορεί να σας πιάσουν και να σας ταρακουνήσουν και μέσα στο σάστισμα οι τσέπες σας έχουν αδειάσει. Καλό είναι να συνηθίσετε, ενστικτωδώς μόλις κάτι σας τραβά την προσοχή να σκέφτεστε αμέσως την τσάντα και το πορτοφόλι σας.  Φροντίστε τα χρήματά σας να τα έχετε κάτω από τα ρούχα σε ειδική γι αυτό το σκοπό θήκη (θα τη βρείτε στο εμπόριο και σε καταστήματα αεροδρομίων) και μόνο τα ψιλά για την κίνηση της ημέρας στο τσαντάκι μέσης ή τη τσέπη σας. Μην έχετε τίποτα πολύτιμο μαζί σας και γενικά μην ντύνεστε με τρόπο που να τραβάτε την προσοχή. Τη φωτογραφική να την έχετε πάντα περασμένη διαγωνίως στον ώμο σας ώστε να μην μπορεί να την τραβήξει κάποιος απότομα.

Μην αφήνετε τίποτα πολύτιμο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας και αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο  πρέπει αυστηρά να φαίνεται άδειο (αφήστε και το ντουλαπάκι του συνοδηγού ανοικτό για να φαίνετε ότι δεν έχετε τίποτα εκεί).

Σε συναλλαγές με την πιστωτική σας κάρτα δείξτε ιδιαίτερη προσοχή ακόμα και σε εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων ή οπουδήποτε αλλού τη χρησιμοποιήσετε, μια συνηθισμένη τακτική είναι ένα επιπλέον μηδενικό στην τιμή που εύκολα διαφεύγει της προσοχή σας.

Ναρκωτικά:

Μείνετε μακριά, αν δεν θέλετε να δοκιμάσετε τις Μαροκινές φυλακές. Θα σας προσφέρουν πολύ συχνά χασίς ή οτιδήποτε άλλο, αλλά τις περισσότερες φορές πρόκειται για απάτη: Οι (συνεννοημένοι) αστυνομικοί, εμφανίζονται αμέσως και για να μην μπλέξετε πρέπει να τους πληρώσετε, ενώ τα ναρκωτικά επιστρέφουν στον έμπορο για να πουληθούν στο καινούργιο θύμα. Μεγάλη προσοχή δώστε αν είστε νεοφιχθείς: Με ένα μυστηριώδη τρόπο οι τύποι αυτοί το καταλαβαίνουν και μπορεί ακόμα και να σας απειλήσουν για να αγοράσετε.  Αποφύγετε να κυκλοφορήσετε νύχτα ή σε ύποπτα μέρη μέχρι να εξοικειωθείτε. Υπάρχουν αρκετοί ευρωπαίοι "βαποράκια", μην ξεγελαστείτε αν είναι "λευκοί" αυτοί που σας πλησιάζουν. Να ξέρετε ότι ακόμα και να πάρετε κάποιον μαζί σας στο αυτοκίνητο που μεταφέρει ναρκωτικά (χωρίς να έχετε ιδέα εσείς) θα βρεθείτε μπλεγμένοι.  

οδηγοί, καλοθελητές και "κράχτες"

Η επιμονή των δήθεν "ξεναγών", "οδηγών"  και άλλων τύπων που θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν κάποια υπηρεσία είναι πια παροιμιώδης στο Μαρόκο.  Η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες με αυστηρές ποινές για όσους παρενοχλούν τους τουρίστες και  φαίνεται το πρόβλημα να έχει μειωθεί κάπως.  Το βέβαιο είναι ότι αποκλείεται να γλιτώσετε και η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να αναγνωρίσετε ένα ειλικρινή νεαρό που θέλει να βγάλει ένα χαρτζιλίκι και να σας βγάλει από το λαβύρινθο της μεντίνας, από τον τύπο που σκοπό έχει ολόκληρο το πορτοφόλι σας. Οι δικές μας συμβουλές για να ξεφορτωθείτε αυτούς τους τύπους είναι:

  •  Δείξτε με αποφασιστικό τρόπο, χωρίς να ανακόψετε το βηματισμό σας με ένα νεύμα ότι δεν χρειάζεστε βοήθεια. Μην ξεκινάτε συζήτηση μαζί τους, μην τους δίνετε το χέρι που σας προτείνουν, μην απαντήσετε καν στο "Where are you from".  
  • Το ντύσιμό σας, γενικά η εμφάνισή σας μπορεί να τραβήξει ως μαγνήτης τους τύπους αυτούς ή να κρατήσει μακριά σας τους περισσότερους.  (Η ατημέλητη εμφάνιση με φτηνά ρούχα, σαγιονάρες κλπ όπως στην περίπτωση μας αποδείχτηκε η καλύτερη ασπίδα :)
  • Να βαδίζετε σαν να ξέρετε που πάτε (ακόμα και αν έχετε χαθεί) με αποφασιστικό βήμα.

    Αν με τα παραπάνω δεν τους ξεφορτωθείτε μπείτε σε ένα ταξί, σε ένα κατάστημα (δεν αποκλείεται να περιμένουν υπομονετικά απέξω) ή καθίστε σε ένα καφέ.  Με όλα τα παραπάνω που περιγράφουμε προσπαθήστε να μην χάσετε τον "κοινό νου" και χάσετε κάθε επαφή με τους ανθρώπους: Οι περισσότεροι Μαροκινοί, όπως παντού στον κόσμο, είναι τίμιοι και φιλικοί άνθρωποι.

 

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια
 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.