Βιρμανία (Myanmar)

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Αν πάτε.. Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Το ταξίδι στη Βιρμανία θα ήταν ίσως το πιο εύκολο σε ολόκληρη την Ασία αν δεν ήταν τόσο επίπονη η μετακίνηση. 

Αν θέλετε να ταξιδέψετε άνετα, η Yangon Airways, η Air Mandalay  και Air Bagan , θα σας μεταφέρουν στα περισσότερα σημεία που ενδιαφέρουν τους ταξιδιώτες με κάπως αλμυρές τιμές (υπολογίστε από 80 - 120$ / πτήση). Μην πετάξετε με την κρατική Myamma Airlines αφενός γιατί θεωρείται επικίνδυνη, σύμφωνα με τις διεθνείς αναφορές με αρκετές συντριβές στο παρελθόν και αφετέρου γιατί τα έσοδα πηγαίνουν στην κυβέρνηση - στρατιωτική χούντα της χώρας.  Εισιτήρια μπορείτε να κλείσετε εύκολα 1-2 μέρες πριν (εκτός για πτήσεις από / προς Kengtung που δεν τα καταφέραμε) και αξίζει να ρωτήσετε τριγύρω σε διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία γιατί διαπιστώσαμε σημαντικές διαφορές μεταξύ τους (10 - 20$). 

Αν έχετε όρεξη για περιπέτεια και λίγα χρήματα, τα λεωφορεία θα σας μεταφέρουν παντού σε ολόκληρη τη χώρα πολύ φτηνά, αλλά θα χρειαστείτε ιώβεια υπομονή,  δρόμοι και οχήματα είναι συνήθως άθλια (αν και είδαμε και μερικά πιο καινούργια λεωφορεία), συχνά μέρος των καυσαερίων εισέρχεται στο χώρο των επιβατών, οι αναρτήσεις είναι φυσικά διαλυμένες ή ανύπαρκτες, το κρύο τις βραδινές ώρες μπορεί να είναι δριμύ, η απόσταση μεταξύ των καθισμάτων είναι για πυγμαίους και άλλα πολλά που θα τα διαπιστώσετε ταξιδεύοντας γιατί αν τα ξέρετε όλα από πριν θα βαρεθείτε στη διαδρομή. 

Το τρένο είναι επίσης μια λύση, αλλά οι ξένοι πληρώνουν υποχρεωτικά σε δολάρια αυξημένο εισιτήριο Α' θέσης (κατά τη γνώμη μας ακριβό π.χ. Yangon -  Mandalay 30$), είναι γενικά αρκετά πιο αργά από τα λεωφορεία και η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη, πέρα από την άνεση για τα πόδια και το φαρδύ κάθισμα. Στη διαδρομή που κάναμε εμείς (Yangon -Bago) το βαγόνι Α' θέσης δεν είχε τζάμια, με αποτέλεσμα όλη η σκόνη που σήκωνε το τρένο να μπαίνει μέσα μαζί με το καυσαέριο της μηχανής.

Οι μικρότερες αποστάσεις (μεταξύ χωριών ή μέσα / γύρω από την πόλη) καλύπτονται με ημιφορτηγά, στα οποία είναι το ίδιο δυσάρεστο είτε κρέμεστε απ' έξω είτε βρίσκεστε κάτω από περίπου 40 ανθρώπους (τόσους μετρήσαμε σε μια διαδρομή!). Αν είστε τυχεροί και η θέση είναι ελεύθερη μπορείτε να ταξιδέψετε μπροστά, μαζί με τον οδηγό, πληρώνοντας αυξημένο εισιτήριο. Γενικά οι μετακινήσεις αυτού του τύπου ήταν πολύ φτηνές, με περίπου 0,18 - 0,30 €

Τέλος, σε αρκετές πόλεις (Bagan, Inle Lake) ο ιδανικός τρόπος μετακίνησης είναι το ποδήλατο. Συνήθως το ξενοδοχείο σας θα νοικιάζει ποδήλατα από 0,50 - 1€/ μέρα.

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.