Βιρμανία (Myanmar)

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Αν πάτε.. Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Προορισμοί

Yangon

Shwedagon PayaΣπάνια οι τριτοκοσμικές πρωτεύουσες είναι ευχάριστες στον ταξιδιώτη και η Yangon είναι μια από αυτές τις εξαιρέσεις.  Οι ρυθμοί είναι χαλαροί, υπάρχει αρκετό πράσινο, αρκετά αιωνόβια δέντρα επιζούν μάλιστα ακόμα και στο κέντρο της πόλης.  Τα περισσότερα κτίρια είναι παλιά, από την εποχή των Άγγλων και δεν φαίνεται να έχουν συντηρηθεί ποτέ.  Αν και οι παγόδες κυριαρχούν στην πόλη, θα βρείτε επίσης και  ινδουιστικούς,  χριστιανικούς ναούς και τζαμιά που δίνουν ένα εξωτικό τόνο στην πόλη. Τα οικοδομικά τετράγωνα είναι μεγάλα και οι αποστάσεις σχετικά μεγάλες, αλλά το βάδισμα στην πόλη είναι ευχάριστο, άλλωστε αν βαρεθείτε   μπορείτε να πάτε σχεδόν παντού μέσα στην πόλη με ταξί με λιγότερο από 1€.  Αν περπατήσετε νύχτα ( η πόλη είναι απόλυτα ασφαλής!) πάρτε και ένα φακό μαζί σας, η πόλη έχει πολύ λίγα φώτα και οι διακοπές ρεύματος είναι πολύ συχνές. Κοντά στο κέντρο της πόλης   υπάρχει η λίμνη Kandawgyi, μέσα σε ένα πάρκο που αρκετοί ντόπιοι κάνουν τη βόλτα τους τα Σαββατοκύριακα, δυστυχώς οι τουρίστες χρεώνονται με περίπου 1 € για είσοδο (που δεν νομίζουμε ότι αξίζει να το δώσετε).

Το σημαντικότερο αξιοθέατο στη Yangon είναι η φημισμένη Shwedagon Paya, ένας από τους πιο ιερούς βουδιστικούς ναούς. Η απαστράπτουσα από το χρυσό χρώμα παγόδα έχει ύψος 100 περίπου μέτρα, ενώ δεκάδες ναίσκοι σε λευκό και χρυσό περιβάλλουν το χώρο.  Ο τόπος έχει μια ιδιαίτερη δύναμη, την οποία πιθανώς να αισθανθείτε και εσείς αν μείνετε εκεί λίγο μετά τη δύση του ήλιου και παρακολουθήσετε τους ανθρώπους που προσεύχονται και κάνουν προσφορές. Η ανατολή του ήλιου είναι επίσης μια καλή (φωτογραφικά) ώρα να επισκεφτείτε την παγόδα. Οι ξένοι πληρώνουν 5$ είσοδο.

Αν και για διάφορους λόγους δεν προτείνουμε ποτέ ξενοδοχεία, δείτε το Motherland Inn 2 (8 - 12€ το 2κλινο με πρωινό, Ιανουάριος 2005) όπου τα πάντα ήταν  πεντακάθαρα και οι άνθρωποι υπέροχα φιλόξενοι. Αν έχετε επικοινωνήσει μαζί τους, θα σας πάρουν χωρίς χρέωση από το αεροδρόμιο.

 

Inle Lake

Σε υψόμετρο περίπου 900 μ. βρίσκεται η λίμνη Inle, που απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση (22χλμ. μήκος - 10 χλμ. πλάτος) με πλήθος οικισμών, οι περισσότεροι κτισμένοι πάνω στη λίμνη με σπίτια από μπαμπού πάνω σε πασσάλους. Οι κάτοικοι (της φυλής Intha) καλλιεργούν μικρές επιμήκεις ζώνες γης που φροντίζουν να βρίσκονται πάντα πάνω από το ύψος του νερού. Η επίσκεψη στις καλλιέργειες και η εργασία σε αυτές γίνεται μόνο με βάρκες. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες μένουν στο χωριό Nyaungshwe το οποίο έχει αρκετά ξενοδοχεία και ενώνεται με τη λίμνη με ένα κανάλι μήκους 3χλμ. Μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα (7€) ή  να μοιραστείτε το ποσό μαζί με άλλους για να επισκεφτείτε τους οικισμούς στη λίμνη καθώς και διάφορα μοναστήρια και παγόδες. Η τυπική βόλτα περιλαμβάνει και τις αναγκαίες στάσεις σε βιοτεχνίες που κατασκευάζουν από κοσμήματα μέχρι ομπρέλες, αν θέλετε να τις αποφύγετε νοικιάστε τη βάρκα μόνοι σας.

Τα ξενοδοχεία νοικιάζουν επίσης ποδήλατα (0,60 €/ μέρα) με τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε τη περιοχή και σας το συνιστούμε, ιδιαίτερα αν σας αρέσει να παρακολουθείτε (και να φωτογραφίζετε) την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Στη λίμνη Inle δεν είναι εύκολο να φτάσετε από τη Yangon, θα χρειαστείτε σχεδόν 2 μέρες,  με μια τουλάχιστον ολονύκτια διαδρομή αν έρθετε με τρένο / λεωφορείο. Γι αυτό μάλλον αξίζει να έρθετε πετώντας (πλησιέστερο αεροδρόμιο το Heho, 90 - 110$ η πτήση από Yangon και μετά με ταξί (5$) μέχρι το Nyaungschwe).  Από / προς το Mandalay υπάρχει ένα ημερήσιο (κακό!) λεωφορείο (10 - 11 ώρες, με άφθονη σκόνη και καυσαέριο στο εσωτερικό του και επιβάτες στην οροφή) και ένα καλύτερο νυχτερινό. Το ξενοδοχείο που θα μείνετε μπορεί να φροντίσει για τα εισιτήριά σας.

Εμείς μείναμε στο Remember Inn (6 - 8€), στο Lonely Planet δεν αναφέρεται με ιδιαίτερα καλά λόγια, αλλά πήγαμε εκεί μετά από σύσταση κάποιου ταξιδιώτη και το βρήκαμε πολύ καθαρό, σε ήσυχο περιβάλλον και πολύ φιλόξενο προσωπικό.

 

Mandalay

MingunΤο Mandalay, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βιρμανίας, θεωρείται   η πρωτεύουσα του Βορρά σημαντικό πνευματικό κέντρο .  Σε κανένα άλλο μέρος δεν θα συναντήσετε τόσους μοναχούς, παγόδες και μοναστήρια όσα στο Mandalay.  Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ayeyarwady, οι δρόμοι είναι φαρδείς με τετραγωνισμένα οικοδομικά τετράγωνα, αλλά η σκόνη και το καυσαέριο κάνουν το περπάτημα δυσάρεστο και ανθυγιεινό (τουλάχιστον τη στεγνή περίοδο που ταξιδέψαμε εμείς). Στο κέντρο της πόλης υπάρχει το τεραστίων διαστάσεων κάστρο (Mandalay Fort), από το οποίο εκτός από τα τείχη, δεν έχουν απομείνει πολλά, εκτός από το παλάτι, που βρίσκεται υπό ανακατασκευή (5$ είσοδος).  Από το λόφο (Mandalay Hill) που πρέπει να τον ανέβετε ξυπόλητοι (3$ είσοδος) έχετε μια καλή θέα προς το κάστρο και ολόκληρη την πόλη. Ανάμεσα στις πολλές παγόδες που υπάρχουν στην πόλη η Kuthodaw Paya, θεωρείται το μεγαλύτερο βιβλίο του κόσμου, εξαιτίας των 729 μαρμάρινων πλακών με βουδιστικά κείμενα.

Στην περιοχή γύρω από το  Mandalay υπάρχουν αρκετά σημεία που αξίζει να επισκεφτείτε όπως οι αρχαίες πόλεις Amarapura,  Inva, Sagaing και Mingun.  Αν έχετε κουραστεί να επισκέπτεστε αρχαίες παγόδες και γενικά αρχαιολογικούς χώρους, προτείνουμε να πάτε τουλάχιστον στο Mingun,  είναι μια ευχάριστη βόλτα με το ποταμόπλοιο (φεύγει 9 το πρωί και επιστρέφει 2 το μεσημέρι) και από εκεί με κάποιο τοπικό λεωφορείο (= ημιφορτηγάκι με τουλάχιστον 40 επιβάτες, για λίγο περιπέτεια), στην Amarapura.  Εκεί δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο, από εκεί που θα σας αφήσει το U Bein's Bridgeφορτηγάκι βαδίστε αριστερά (1 χλμ.) προς τη λίμνη Taungthaman, πάνω από την οποία περνά η ξύλινη γέφυρα (γνωστή σαν U Bein's Bridge) και παρακολουθήστε τους χωριανούς να επιστρέφουν από τη δουλειά  καθώς ο ήλιος θα δύει.  Την επόμενη μέρα μπορείτε να πάτε στην Inwa, (δεν θα δυσκολευτείτε να πάτε με ημιφορτηγάκι), θα περάσετε το ποτάμι με βάρκα, αγνοήστε τους αμαξάδες που θα θέλουν να σας μεταφέρουν και περιπλανηθείτε μόνοι σας ανάμεσα στους ορυζώνες και τους μικρούς οικισμούς (κατά τη γνώμη μας πολύ πιο ενδιαφέρον από αρχαίες παγόδες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς στολίζουν το τοπίο και από μακριά τις απολαμβάνετε καλύτερα). Μάλιστα μπορείτε να γλιτώσετε την είσοδο (10$, που περιλαμβάνει όλους μαζί τους αρχαιολογικούς χώρους εκτός από το Mingun) και να μπείτε στο αρκετά ενδιαφέρον μοναστήρι Maha Augngmye Bonzan, στρίβοντας δεξιά σε ένα δρομάκι περίπου 400 μ. μετά τους αμαξάδες, το οποίο θα σας οδηγήσει στο μοναστήρι από την πλευρά που δεν υπάρχει ταμείο (το δρομάκι καταλήγει σε μονοπάτι, συνεχίστε με κατεύθυνση τις παγόδες που φαίνονται πίσω από τα δέντρα).

Δύο ώρες δρόμο  από το Mandalay, βρίσκεται η ορεινή κωμόπολη Pyin U Lwin (Maymyo), στην οποία δεν πήγαμε, λένε ότι η διαδρομή είναι ενδιαφέρουσα, καθώς και οι βοτανικός κήπος της πόλης.

Αν ο επόμενος προορισμός σας, μετά το Mandalay είναι το Bagan,  φροντίστε εγκαίρως να κλείσετε εισιτήρια με το (γρήγορο) ποταμόπλοιο που κάνει τη διαδρομή σε 9 - 10 ώρες (16$ από τα γραφεία της εταιρίας, 18 - 19$ από το ξενοδοχείο σας). Το αργό μοιάζει περισσότερο με δουλεμπορικό και κάνει 15 - 17 ώρες (10$).

 

 

 Bagan (Pagan)

Το σημαντικότερο αξιοθέατο στη Βιρμανία και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους της Ν.Α. Ασίας είναι η περιοχή του Παγκάν. Μια έκταση 40 τ.χλμ.  στις όχθες  του Ayeyarwady με χιλιάδες (γύρω στις 13.000) παγόδες 800 και πλέον ετών, κάθε μεγέθους, υψώνουν τις αιχμές τους ανάμεσα στους φοίνικες και τα χωράφια. Ορισμένες είναι τεράστιου μεγέθους θυμίζοντας κτίσματα των Μάγια, άλλες ξεχωρίζουν για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους, αρκετές έχουν ανακατασκευαστεί, άλλες χορταριασμένες, μόλις που ξεχωρίζουν από ένα σωρό τούβλα. Το καλύτερο όμως απ΄ όλα είναι η εικόνα ολόκληρης της περιοχής που μπορεί να απολαύσει κανείς παίρνοντας τυχαίους χωματόδρομους ανάμεσα στα χωράφια. Για να εξερευνήσετε την περιοχή (ανάλογα με το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας) μπορείτε να πάρετε ένα ταξί για όλη τη μέρα, μια άμαξα με άλογο ή ποδήλατο από το ξενοδοχείο σας. Το τελευταίο είναι κατά τη γνώμη μας η καλύτερη λύση για να απολαύσετε πραγματικά το χώρο, αλλά έχετε υπόψη σας ότι οι περισσότεροι χωματόδρομοι έχουν αρκετή άμμο για να δυσκολέψουν την ποδηλασία, εκτός αν είστε πολύ καλός αναβάτης (αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να σπρώξετε).  Τη δύση του ήλιου μπορείτε να την παρακολουθήσετε από την ταράτσα κάποιας παγόδας, είναι λίγες αυτές που μπορείτε να ανέβετε και έτσι συγκεντρώνουν πολύ κόσμο που έρχεται ακόμα και με πούλμαν. Προτιμήστε να δείτε την ανατολή, χωρίς καθόλου κόσμο, όταν η πρωινή ομίχλη θα σκεπάζει τον κάμπο και θα αφήνει τις κορυφές από τις παγόδες να προεξέχουν και να λούζονται στον πρωινό ήλιο. 

Στη περιοχή του Παγκάν μπορείτε να μείνετε είτε στο Bagan Myothit (γνωστό και σαν νέο Παγκάν) ή στο Nyaung UΤο πρώτο έχει ξενοδοχεία μέσης κατηγορίας, ενώ το δεύτερο είναι μεγαλύτερο σε πληθυσμό, έχει πολλά οικονομικά ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξιδιωτικά γραφεία κλπ.  Η απόσταση μεταξύ των 2 είναι περίπου 5 χλμ.  Αν έχετε χρόνο, πάρτε το ποδήλατό σας με κατεύθυνση Β.Δ.  του Nyaung U, κατά μήκος του ποταμού μπορείτε να παρακολουθήσετε τις γυναίκες να πλένουν στο ποτάμι και τους άνδρες να επισκευάζουν τις βάρκες τους. Αν θέλετε μάλιστα θα σας πάνε και μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού.

 

 Kyaiktiyo

Σε απόσταση 5 ωρών από τη Yangon, βρίσκεται το ομώνυμο βουνό, στην κορυφή του οποίου, ισορροπεί  η παγόδα πάνω στο χρυσό βράχο. Η παγόδα αυτή, θεωρείται μαζί με την Shwedagon Paya στη Yangon, ένας από τους πιο ιερούς βουδιστικούς τόπους. Στα πόδια του βουνό βρίσκεται ο οικισμός Kinpun, από τον οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε για την κορυφή του βουνού. Υπάρχει ένα σκιερό,  στο μεγαλύτερό του μέρος, μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή μετά από πορεία 4 - 5 ωρών. Στη διαδρομή υπάρχουν μέρη για να ξεκουραστείτε, να αγοράσετε νερά ή να φάτε κάτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε λίγο πριν την κορυφή με φορτηγό (500 Kyat) από το Kinpun, το οποίο ανεβαίνει από άλλο δρόμο και θα σας αφήσει περίπου 30 λεπτά (ανηφορικό) ποδαρόδρομο πριν την κορυφή. Τα φορτηγά ξεκινούν μόνο όταν γεμίσουν ή αν πληρώσετε εσείς η διαφορά και   πηγαινοέρχονται (εφόσον υπάρχουν πελάτες) μέχρι αργά το βράδυ. Προτιμείστε να ανέβετε αργά το μεσημέρι, ώστε να είστε εκεί όταν ο ήλιος δύσει. Με τις προσευχές εκατοντάδων ανθρώπων, τα θυμιάματα και τα κεράκια ο τόπος έχει μια  μυστικιστική αίσθηση.

Τα ξενοδοχεία   στο Kinpun είναι χωρίς τουαλέτα, γι αυτό αν θέλετε να μείνετε κάπως αξιοπρεπώς πηγαίνετε στο Mountain View Hotel (15 - 20$), που βρίσκεται αρκετά μακριά, στη μέση της διαδρομής μεταξύ Kinpun και Kyaiktiyo (υπάρχει και χωριό Kyaiktiyo εκτός από το βουνό). Πάρτε ένα τοπικό ημιφορτηγάκι (ξεκινά μόλις γεμίσει) και έχετε το νου σας να κατέβετε, η είσοδος του ξενοδοχείου είναι εμφανής με μεγάλη λευκή μάνδρα.  Τα δωμάτια είναι σε μορφή bungalow  και υπάρχει ένα ημιυπαίθριο εστιατόριο.

 

 

 Kentung

Στα ανατολικά σύνορα με το Λάος, βρίσκεται η πόλη του Kentung, από την οποία μπορείτε με οδηγό να επισκεφτείτε τις φυλές που κατοικούν τα γύρω βουνά των Wa, Shan, Akha και Lahu.  Παρά τη μεγάλη μας επιθυμία να πάμε εκεί, αυτό δεν στάθηκε δυνατό, γιατί οι λιγοστές πτήσεις (3-4 / εβδομάδα) ήταν γεμάτες. Οδικώς απαγορεύεται να πάτε, άλλωστε ο δρόμος περνά από επικίνδυνες περιοχές που η κυβέρνηση δεν ελέγχει απόλυτα. Ταξιδιώτες που βρέθηκαν εκεί, μας είπαν ότι αξίζει πραγματικά τον κόπο και τα έξοδα της πτήσης (120$ one way από Yangon).

 

Παραλίες

Στις δυτικές ακτές της Βιρμανίας που βρέχονται από τον κόλπο της Βεγγάλης, αναπτύσσονται σιγά σιγά θέρετρα που μπορείτε να ξεκουραστείτε από το ταξίδι και να απολαύσετε τον τροπικό ήλιο και τη θάλασσα.  Το  Pathein και  Ngapali είναι 2 από τις παραλίες που έχουν υποδομή για ταξιδιώτες. Δυστυχώς η πρόσβαση εκεί είναι ιδιαίτερα επίπονη (9+ ώρες λεωφορείο από Yangon για Pathein, και πολύ περισσότερες για Ngapali). Μπορείτε φυσικά να πετάξετε, αλλά αυτό θα ελαφρύνει και πάλι το πορτοφόλι σας.  Η καλύτερη περίοδος για τις παραλίες είναι ο χειμώνας (Νοέμβριος - Φεβρουάριος) που τα νερά είναι διαυγή, δεν νομίζουμε ότι αξίζει να πάτε εκεί την εποχή των μουσσώνων.

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.