Βιρμανία (Myanmar)

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Αν πάτε.. Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κόστος & χρήματα

Σαν γενική παρατήρηση θα λέγαμε ότι η Βιρμανία είναι μια πολύ φτηνή χώρα για να ταξιδέψει κανείς. Το κόστος για τα οικονομικά ξενοδοχεία ήταν από 5 - 10 €, ενώ μπορούσε να φαει κανείς σε εστιατόριο με μόλις 1 €. Το μόνο σοβαρό κόστος είναι αυτό των εσωτερικών αεροπορικών πτήσεων. Οι μεγάλες διαδρομές με τα λεωφορεία είναι πολύ επίπονες ώστε θα βρεθείτε να δίνετε με μεγάλη χαρά 80 - 120 US$ για να γλιτώσετε 10 - 15 ώρες λεωφορείου  (Μην βιαστείτε να σκεφτείτε, ότι εντάξει, εγώ δεν έχω πρόβλημα με τα λεωφορεία, σας το λεει κάποιος που έχει κάνει ολόκληρη σχεδόν την Ασία κυρίως με λεωφορεία!).

Η υποχρεωτική αλλαγή  200 δολαρίων ΗΠΑ σε FECs (Foreign Exchange Certificates) και γενικά η χρήση των FECs έχει καταργηθεί. Αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και ορισμένες υπηρεσίες που αφορούν τουρίστες είναι υποχρεωτικό να πληρώνονται σε δολάρια (αν και αρκετές φορές δεν συναντήσαμε μεγάλες αντιρρήσεις όταν θέλαμε να πληρώσουμε σε Kyat). Τα ευρώ δεν ήταν ιδιαίτερα καλοδεχούμενα (Ιανουάριος 2005),  μπορούσατε σχεδόν πάντα να πληρώσετε σε ευρώ, αλλά η ισοτιμία σε σχέση με το δολάριο  δεν ήταν αυτή που έπρεπε ή έπρεπε να προηγηθεί διαπραγμάτευση.  Πάρτε καλύτερα μαζί σας δολάρια από την Ελλάδα.  Ένα σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι τα χαρτονομίσματα (δολάρια) που θα έχετε μαζί σας, ο αριθμός τους να μην αρχίζει από C, γιατί αλλιώς δεν θα γίνονται δεκτά. Η σειρά C είναι παλαιότερης κοπής και έχουν πλαστογραφηθεί (έτσι τουλάχιστον μου είπαν)  και για αυτό δεν τα θέλουν. Φροντίστε να έχετε όσο το δυνατόν νεότερα και ατσαλάκωτα χαρτονομίσματα (το ατσαλάκωτο ισχύει και για τα ευρώ).

Χρήματα θα αλλάξετε χωρίς δυσκολία στη μαύρη αγορά, ρωτήστε απλά σε κάποιο κατάστημα ή στο ξενοδοχείο σας που μπορείτε να αλλάξετε χρήματα και θα σας πουν. Πάρτε τις συνηθισμένες προφυλάξεις, όπως μην δώσετε τα δολάρια πριν μετρήσετε τα χρήματα που θα σας δώσουν, μην κάνετε τη συναλλαγή στο δρόμο, αλλά μπείτε σε κάποιο μαγαζί, μην αφήνετε να φαίνονται στο πορτοφόλι σας τα υπόλοιπα χρήματα που έχετε. Προτιμείστε να αλλάξετε τα χρήματά σας στη Yangon που θα πετύχετε την καλύτερη τιμή, όσο πιο μακριά από τη Yangon βρίσκεστε, τόσο χειρότερη θα είναι η ισοτιμία δολαρίων προς Kyat.  Τον Ιανουάριο 2005 για 1 δολάριο έπαιρνε κανείς από 900 - 930 Kyat, και για 1 ευρώ περίπου 1.100 - 1200 Kyat στη Yangon.  Με μεγάλα νομίσματα (των 100 $ ή  100 €) πετυχαίνετε καλύτερη τιμή. Μην αλλάξετε πάρα πολλά χρήματα σε Kyat, αφού τα ξενοδοχεία θα τα πληρώνετε σε δολάρια.

Τις πιστωτικές κάρτες και τις ταξιδιωτικές επιταγές μπορείτε να τις αφήσετε στο σπίτι. Θεωρητικά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε κάποια ξενοδοχεία 5 αστέρων, αλλά για να διαβάζετε το traveltips μάλλον δεν είστε από αυτούς τους τύπους.  Δεν υπάρχει επίσης κανένας λόγος να ανησυχείτε που θα έχετε σε μετρητά όλα σας τα χρήματα: Κατά τη γνώμη μας η Βιρμανία είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο. 

 
ισοτιμίες (επίσημες)

Πληροφορηθείτε από κάποιο Forum (http://www.myanmar-guide.de/frame/fr_interiorforum.htm πριν ταξιδέψετε την ισοτιμία $ / € με το Kyat που ισχύει στη μαύρη αγορά.

Ενδεικτικές τιμές :
 

  • οικονομικά δωμάτια : 5 - 10 €  (το ίδιο δωμάτιο χρεώνεται διαφορετικά αν μένουν 1 ή 2 άτομα, π.χ. 5€ (1 άτομο), 8€ (2 άτομα))
  • ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας: 10 - 18 €
  • οικονομικό γεύμα : λιγότερο από 1 €
  • γεύμα σε εστιατόριο: 1 - 3 €

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.