Βιρμανία (Myanmar)

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Αν πάτε.. Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

Άνθρωποι και ήθη

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της βιρμανικής κοινωνίας είναι οι χαμηλοί τόνοι, ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους, διακριτικότητα στην επαφή με το αντίθετο φύλο και γενικά μια διακριτική, χαμηλού προφίλ παρουσία.  Ο θορυβώδης, αυτός που τραβά την προσοχή, ο θυμός και η έκφραση έντονων συναισθημάτων θεωρείται αγένεια και κακή ανατροφή.  Προσπαθήστε να είστε πάντα ήρεμοι, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της Βιρμανίας και αν είστε τυχεροί η διάχυτη γαλήνη του τόπου  μπορεί να σας διαποτίσει για αρκετό καιρό μετά το ταξίδι σας.

Προσπαθήστε να δείξετε τον πρέποντα σεβασμό στους ιερούς τόπους που θα επισκεφτείτε, βγάζοντας πάντα τα παπούτσια και τις κάλτσες σας. Πολλοί ευρωπαίοι αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί να είναι ασεβές το βαδίζει κανείς με τις κάλτσες σε ένα ναό, ίσως γιατί αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τα γυμνά πόδια είναι ένδειξη ταπεινοφροσύνης. Σε όλους σχεδόν τους αρχαιολογικούς χώρους που θα επισκεφτείτε θα χρειαστεί να είστε ξυπόλητοι, ακόμα και αν το έδαφος είναι καυτό για τα πόδια σας. Με το τέλος της αγγλικής αποικιοκρατίας οι Βιρμανοί επέβαλλαν σε όλους -και τους ξένους, οι οποίοι εξαιρούσαν τους εαυτούς τους με το έτσι θέλω-  να βγάζουν τα παπούτσια τους στους ιερούς χώρους. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην πάρετε τίποτα άλλο μαζί σας εκτός από σαγιονάρες, ότι άλλο και αν έχετε μαζί σας θα καταλήξει περιττό βάρος στο σακίδιο σας.  Επίσης φροντίστε να είστε σεμνά ντυμένοι, όχι σορτς και βερμούδες, όχι αμάνικα μπλουζάκια και γυμνούς ώμους.

Αν είστε γυναίκα, θεωρείται αγενές να ταξιδεύετε στην οροφή του λεωφορείου ή στην οροφή κάποιου σκάφους όταν από κάτω βρίσκονται άνδρες.  Επίσης αν είστε γυναίκα αποφύγετε να αγγίζετε ή να έχετε σωματική επαφή με μοναχούς. Αν θέλετε να δώσετε κάτι σε ένα μοναχό αφήστε το κοντά του και μην το δώσετε στο χέρι.

Αποφεύγετε επίσης να περνάτε πάνω από κάποιον όταν είναι ξαπλωμένος, όπως στο κατάστρωμα ενός πλοίου, κάτι τέτοιο θεωρείται μεγάλη αγένεια.


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.