Νεπάλ

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Η Ιώβεια υπομονή και το  χιούμορ, είναι τα πιο σημαντικά εφόδια που χρειάζεται ο ταξιδιώτης για να μετακινηθεί μέσα στη χώρα.  Σε κάθε περίπτωση, οι αναμνήσεις από το ταξίδι και οι ιστορίες που θα διηγείστε αργότερα θα είναι αξέχαστες. Άμαξες που τις σέρνουν βόδια,  βουβάλια και γιακ, γαιδουράκια, ελέφαντες, ποδήλατα, μηχανάκια,  εντυπωσιακά σαραβαλιασμένα φορτηγά και λεωφορεία, κυκλοφορούν όλα μαζί με πεζούς, κότες, σκύλους, γουρούνια και παιδιά χωρίς την παραμικρή τάξη σε ένα απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Προσθέστε το εξαιρετικά δύσκολο έδαφος, τα καιρικά φαινόμενα που μέσα σε λίγες ώρες  μπορούν να εξαφανίσουν χιλιόμετρα δρόμων και την πλήρη ανοργανωσιά των συγκοινωνιών και περίπου ξέρετε τι σας περιμένει.  Τα λεωφορεία είναι το βασικό μέσο μετακίνησης μεταξύ των μεγάλων πόλεων, είναι πάρα πολύ φτηνά και εξίσου άβολα. Πολλοί ταξιδιώτες προτιμούν να ταξιδέψουν στην οροφή του λεωφορείου, για τη καλή θέα, γιατί επιβλέπουν καλύτερα το σακίδιο τους, γιατί έχουν περισσότερο χώρο για τα πόδια τους και  γιατί ελπίζουν ότι ίσως προλάβουν να πηδήξουν όταν το λεωφορείο θα πέφτει στο γκρεμό. Αν δεν βρίσκετε διασκεδαστικά τα παραπάνω, τότε μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο πάντα με οδηγό, το οποίο στοιχίζει ακριβά, ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. 

Μέσα στις πόλεις μπορείτε να μετακινηθείτε με ταξί, κανονίζοντας από την αρχή την τιμή αφού κανείς δεν χρησιμοποιεί ταξίμετρο. Τα μηχανοκίνητα τρίκυκλα εκτελούν επίσης χρέη ταξί, ενώ τα μεγαλύτερα πετρελαιοκίνητα κάνουν συγκεκριμένα δρομολόγια με σταθερές τιμές  παίρνοντας πολλούς επιβάτες. Στο Κατμαντού και την Ποκάρα μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα, τα οποία είναι ένα καλό μέσο να μετακινηθείτε στη γύρω περιοχή, αν αντέχετε τη ρύπανση του αέρα, ιδιαίτερα στους κεντρικούς δρόμους του Κατμαντού.

Υπάρχουν αρκετές αεροπορικές εταιρίες για πτήσεις εσωτερικού, αρκετές από τις οποίες προσγειώνονται σε πίστες στα βουνά, εξυπηρετώντας τους ορειβάτες και τους περιπατητές. Ορισμένες από αυτές τις πτήσεις, όπως λ.χ. η πτήση Ποκάρα Jomsom, θεωρούνται από τις πιο εντυπωσιακές του κόσμου, αφού τα μικρά Dornier ή τα κινέζικα Y12, πετάνε ανάμεσα στα βουνά των 7.000 και 8.000 μ. και όχι πάνω από αυτά. Το πρόβλημα με τις πτήσεις είναι ότι οι ακυρώσεις είναι πολύ συχνές με αποτέλεσμα να σχηματίζονται τεράστιες ουρές επιβατών που περιμένουν να πετάξουν από τις προηγούμενες μέρες.  Οι πτήσεις ανάμεσα στα βουνά γίνονται με την ανατολή του ήλιου πριν αρχίσουν οι δυνατοί μεσημεριανοί άνεμοι να πνέουν μέσα στις κοιλάδες και μόνο αν δεν υπάρχει το παραμικρό συννεφάκι στον ουρανό. Άλλωστε, όπως αναφέρει κάποιος πιλότος "στη χώρα μου, ποτέ δεν πετάμε μέσα στα σύννεφα, τα δικά μας σύννεφα είναι γεμάτα βράχια!"

Για τη μετακίνησή στα ορεινά χωριά, τα πόδια σας είναι το μοναδικό μέσο που θα σας μεταφέρει εκεί. Όπως γίνεται εδώ και αιώνες, ντόπιοι και ξένοι ταξιδεύουν με τα πόδια στα στενά μονοπάτια που συνδέουν τα ορεινά χωριά και οι αχθοφόροι μεταφέρουν τα φορτία σε μεγάλες καλαθούνες στην πλάτη. Θα συναντήσετε επίσης καραβάνια από καταστόλιστα μουλάρια  με χιλιάδες κουδουνάκια και αν είστε τυχεροί μπορείτε να νοικιάσετε ένα από τα ζώα μαζί με τον οδηγό του. Αρκετοί ταξιδιώτες παίρνουν ένα αχθοφόρο μαζί τους, ο οποίος θα αναλάβει να μεταφέρει το σακίδιό σας στην πλάτη του.


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.